stappenplan

Hoe leg ik buiten elektra aan?

Je wilt buiten elektriciteit aanleggen, zodat er in je tuin een buitenstopcontact is en mogelijkheden voor tuinverlichting. Maar hoe ga je te werk? Bekijk voordat je zelf elektra gaat plaatsen dit Karwei stappenplan en leer alles over het aanleggen van stroom in de tuin, zoals buitenstopcontacten, ondergrondse leidingen en buitenverlichting.

stap 1

Schakel de stroom uit

Zet de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit. Boor een gat van binnenuit naar buiten en trek vanuit de kruipruimte een stroomdraad naar buiten.

stap 2

Plaats een lasdoos

Plaats een centrale lasdoos, van waaruit je de tuin-elektra verder uitbouwt. Draai een van de bijgeleverde wartels in de opening van de doos. Markeer de plek waar de lasdoos moet komen op de buitenmuur. Boor de gaten, tik met een hamer de pluggen in de gaten en schroef de lasdoos aan de muur vast.

Tip!

Pas als straks alle tuinelektra is aangesloten, sluit je de buitenkabel aan op je meterkast. Onduidelijk welke kabel je buiten moet gebruiken? Lees ons klusadvies en kies de juiste elektriciteitskabel voor buiten.

stap 3

Sluit de stroomkabel aan

Verwijder de buitenmantel van het stuk kabel dat binnen de lasdoos komt. Loopt je kabel bovengronds? Neem dan een grijze slagvaste elektrabuis en zet die vast op de muur met zadels. Leid de kabel strak en recht over de muur door hem door een elektrabuis te laten lopen. Laat bij de bochten een stukje open. Strip 1 cm van de aders blank.

Tip!

Heb je geen draadstripper? Maak een ondiep sneetje met een hobbymes in de buitenmantel en buig die om. Zo breekt de buitenmantel en kan je hem makkelijk van de kabel afschuiven.

stap 4

Sluit het buitenstopcontact aan

Leg vanaf de lasdoos een XMvK kabel naar het buitenstopcontact met de schakelaar. Strip de draden en sluit ze aan op de polen. De draad waar altijd spanning op staat (bruin) sluit je aan in de schakelaar waar de ‘L’ van ‘Line’ staat. De schakeldraad (deze is vaak zwart) sluit je aan op één zijde van de schakelaar. Vind je het lastig al die verschillende kleuren bedrading? Zorg dat je kleur op kleur aansluit.

Tip!

Gebruik in de tuin alleen speciale spatwaterdichte buitenstopcontacten en schakelaars.

stap 5

Plaats een grondkabel in de aarde

Werk de stroomkabel onder de grond weg, door een 50 cm diepe geul te graven. Leg de grondkabel, die een stalen buitenmantel heeft ter bescherming, in de geul en bedek de kabel weer met aarde.

Tip!

Daar waar de kabel de grond in gaat en weer omhoog komt kun je hem nog extra beschermen met een stuk elektrabuis.

stap 6

Sluit de tuinlamp aan

Sluit de tuinlamp op de sokkel aan. Sluit de stroom aan. Schakel vervolgens de hoofdschakelaar weer in en controleer of de buitenplan en het stopcontact werken.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? - thumbnail
Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik een extra groep aan? - thumbnail
Hoe leg ik een extra groep aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik binnen elektra aan? - thumbnail
Hoe leg ik binnen elektra aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in