stappenplan

Hoe leg ik elektrische vloerverwarming aan?

Wil je elektrische vloerverwarming leggen in je huis? Leg vloerverwarming in de keuken, onder de houtenvloer in de woonkamer of gang. Plaats vloerverwarming in ruimtes waar geen radiatoren hangen en creëer een behaaglijke warmte in je huis. Met dit stappenplan van Karwei kun je eenvoudig zelf vloerverwarming leggen.

Tip!

Draag tijdens het installeren van de vloerverwarming schoenen met zachte zolen, zoals gympen. Zo voorkom je beschadiging van de draden in de vloerverwarmingsmatten.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap 1

Start goed voorbereid aan deze klus

Bekijk de overzichtstekening om een duidelijk beeld te krijgen van deze klus, zodat je goed voorbereid van start kunt gaan.

Tip!

Een vloerverwarmingsmat is in feite één lange draad waar stroom doorheen gaat. Het begin bestaat uit een zwarte manteldraad, met daarin een blauwe aanvoer plus een gevlochten aardedraad. Bij de mat gaat hij over in een witte draad die in lussen tussen het metaalfolie ligt. Aan het eind van de mat gaat de witte draad weer over in een zwarte manteldraad met daarin een bruine afvoer plus de gevlochten aardedraad.

berekenen hoeveelheid verwarmingsmatten
stap 2

Bereken de hoeveelheid verwarmingsmatten

Meet de ruimte van muur tot muur. Trek van de lengte- en de breedtemaat 20 cm af. Deel de kleinste maat door 53 cm: dat is de breedte van de elektrische verwarmingsmat plus een paar centimeter speling. Rond af op hele banen, en je weet hoeveel je nodig hebt.

Tip!

De verwarmingsmatten zijn bij Karwei verkrijgbaar in 2 m lengte (1 m2), 5 m (2,5 m2) en 10 m (5 m2). Matten die te lang zijn kun je in een volgende baan doorleggen.

ontwerpschets maken vloerverwarming
stap 3

Maak een ontwerp van de ruimte

Maak een tekening van de betreffende ruimte. Bepaal hoe je matten neerlegt en hoeveel je er van elke maat nodig hebt. Houd er rekening mee dat elke mat twee leidingen heeft (één aan elke kant) die je moet verbinden met de thermostaat van je elektrische vloerverwarming.

thermostaat sensor vloerverwarming
stap 4

Kies waar de thermostaat en de sensor komen

Bepaal de plaats van de thermostaat en de sensor, en neem ze over in je tekening. Plaats de thermostaat op ooghoogte en sluit hem aan op het stroomnet. Doe dit met een geaard snoer en geaarde stekker. Hak eventueel sleuven waarin je het elektra wegwerkt.

Tip!

Plaats de thermostaat niet te dicht bij ramen, deuren en andere warmtebronnen en verwarmingselementen.

egaliseren ondergrond
stap 5

Egaliseer de ondergrond

Zorg voor een egale en zeer schone ondergrond. Zet de planken van een houten vloer goed vast en egaliseer met 12 mm spaanplaat. Leg hier een laag isolatieplaten in halfsteensverband overheen. Verbind de platen met duct tape (ook wel duck tape genoemd).

Tip!

Ook een betonnen vloer moet helemaal vlak zijn. Voorzie de vloer van een dampwerende folie en leg hier de isolatieplaten overheen.

testen elektrische vloerverwarmingsmatten
stap 6

Test de elektrische vloerverwarmingsmatten

Controleer van tevoren of iedere mat werkt. Lees in de gebruiksaanwijzing van je elektrische vloerverwarming hoe je het systeem kunt testen.

plaatsing thermostaat connectiebox
stap 7

Plaats de thermostaat en connectiebox

Bevestig het opbouwkastje voor de thermostaat aan de muur op ooghoogte. Plaats loodrecht naar beneden een kabelgoot (2 cm) voor de draden van je elektrische vloerverwarming.

Tip!

Gebruik je meer dan twee matten: plaats dan een connectiebox onderaan de kabelgoot, waar de draden van de afzonderlijke matten van de vloerverwarming bijeenkomen. Leg vanaf de connectiebox twee draden naar de thermostaat.

Tip!

De thermostaat van de elektrische vloerverwarming mag je in sanitaire ruimtes alleen in zone 3 plaatsen.

plaatsing sensor
stap 8

Plaats de sensor

Leg de eerste mat uit en plaats de sensor tussen de twee rijen verwarmingskabel in. Leid de sensor door een koperen of plastic elektrapijpje zodat je hem altijd kunt vervangen. Voorkom dat er hoogteverschil ontstaat: snijd of hak de ondergrond een klein stukje uit.

meten temperatuur vloerverwarming
stap 9

Meet de juiste temperatuur

Leg je de sensor 20 à 30 cm van de kant. Leid de draden van de sensor via een kabelgoot (1 cm) naar de thermostaat. Let erop dat je niets op de plaats van de sensor neerzet, zoals een bed, kast, bloempot, etc.

plaatsen vloerverwarmingsmatten
stap 10

Plaats de vloerverwarmingsmatten

Verbind de vloerverwarmingsmatten allemaal parallel met elkaar. Laat per afzonderlijke mat een blauwe, een bruine en een aardedraad naar de connectiebox lopen. Leg de matten 10 cm uit de muur met de metalen zijde naar boven, waarbij de witte draden niet zichtbaar zijn. Leg de matten plat en laat ze niet knakken. Snij het metaalfolie van de mat in tot 10 cm vanaf de muur. Draai het restant aan de muurkant 180 graden en leg deze in de volgende baan, waarbij de metalen zijde ook bij dit stuk weer aan de bovenzijde komt.

leggen vloerverwarmingsdelen
stap 11

Leg de overige matten

Leg de volgende matten van de elektrische vloerverwarming op ongeveer 3 cm. Houd ruimte voor de aan- en afvoerdraden naar de connectiebox. Voorkom hoogteverschillen door een ‘gootje’ te maken waarin je de draden legt.

afplakken vloerverwarmingsdraden
stap 12

Plak de vloerverwarmingsdraden af

Plak alle draden af met aluminiumtape. Verbind ook de matten onderling met tape en verbind deze aan de muurzijde aan de ondergrond.

aansluiten bedrading vloerverwarming
stap 13

Strip de zwarte manteldraad

Strip bij de connectiebox 10 cm van elke zwarte manteldraad. Duw bij elke draad de gevlochten aardedraad naar achteren. Maak met een kleine schroevendraaier een gaatje in de aardedraad. Haal de bruine of blauwe draad door het gat en vlecht alle aardedraden in elkaar.

strippen bedrading vloerverwarming
stap 14

Strip de blauwe en bruine draden

Strip een halve cm van de blauwe en bruine draden. Sluit in de connectiebox alle blauwe draden op de daarvoor bestemde strip aan. Leg vanaf deze strip door de kabelgoot nog een blauwe draad naar de thermostaat. Doe hetzelfde met de bruine draden en leg een bruine draad door de kabelgoot naar de thermostaat. Geleid de bijeengevlochten aardedraad met een half kroonsteentje en een extra draad naar de thermostaat.

sensordraden in kabelgoot
stap 15

Leid de sensordraden naar de thermostaat

Leid de twee sensordraden door de kabelgoot naar de thermostaat. Leid de netstroomdraad vanaf een geaard stopcontact naar thermostaat, ook door de kabelgoot.

Tip!

Merk de afzonderlijke draden met een stukje tape om te voorkomen dat je ze onderling verwisselt.

draden thermostaat vloerverwarming
stap 16

Sluit alle draden aan op de thermostaat

Bekijk of de thermostaat van je elektrische vloerverwarming is aangesloten met de volgende acht draden: drie uit de connectiebox (bruin, blauw en aardedraad), twee van de sensor (bruin en blauw) en drie van de netstroomdraad (bruin, blauw en de geel/groene aardedraad).

verbinden draden elektrische vloerverwarming
stap 17

Verbind de draden op de nummers

Verbind de twee aardedraden via een kroonsteentje met elkaar. Sluit de rest van de draden volgens het schema op de thermostaat aan. Zet blauw en bruin uit de connectiebox op respectievelijk 2 (L) en 4 (N). Zet blauw en bruin van de netstroom op 1 en 5 en blauw en bruin van de sensor op 6 en 7.

bevestig thermostaat op opbouwkastje
stap 18

Bevestig de thermostaat op het opbouwkastje

Bevestig de thermostaat op het opbouwkastje. Sluit de connectiebox. Steek de stekker in het geaarde stopcontact en controleer of de elektrische vloerverwarming werkt.

Tip!

Als alles werkt, kun je je vloer gaan leggen. Deze vloerverwarming is geschikt voor onder tegels, maar er zijn ook vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor onder laminaat of een houten vloer.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? - Thumbnail
Hoe maak ik een fundering van gewapend beton? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel? stappenplan
Laminaat leggen - thumbnails
Hoe leg ik een laminaat vloer? stappenplan