Houten vloer schuren met een parketschuurmachine

Doe het zelf

Houten vloer schuren met een schuurmachine

178 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Je oude en verweerde vloerdelen worden weer als nieuw door je houten vloer te schuren met een parketschuurmachine. Schuur je vloer grondig blank. Een vermoeiend en tijdrovend karwei, maar het resultaat mag er zijn. Ga zelf aan de slag!

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)

  • Huren  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Je houten vloer schuren? Sla eerst uitstekende spijkers met behulp van een drevel minimaal 3 mm diep het hout in.
stap
Vervang spijkers die geen grip meer hebben door nieuwe (langere) spijkers of schroeven. Je kunt de oude spijkers verwijderen met behulp van een spijkertrekker.
tip! tip!
Een houten vloer schuren doe je met een professionele parketschuurmachine en een kantenschuurmachine. Deze zijn te huur bij KARWEI. Reserveer ze tijdig.
stap

Breng voor de eerste keer schuren grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer, steeds in dezelfde richting.

tip! tip!
Een houten vloer schuren: haal steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend stilstaat, 'vreet' zich razendsnel in het hout. 
stap
Breng voor de tweede schuurbeurt middelgrof schuurlinnen aan op de parketschuurmachine en schuur de vloerdelen nogmaals. Werk dit keer in de lengterichting van de planken. Bij de derde schuurbeurt schuur je de vloer nogmaals na in de lengterichting met het fijne schuurlinnen op de parketschuurmachine.
stap
Gebruik voor het schuren van de kanten een kantenschuurmachine. Met de parketschuurmachine kom je hier niet bij. Begin met de grove schuurschijf en eindig met de fijne.
stap
Heb je nadat je klaar bent met je houten vloer schuren nog oude lak op plaatsen waar de parketschuurmachine niet bij kon? Gebruik dan verfafbijt. Laat dit een paar minuten inwerken. Verwijder daarna de verf met een krabber en schuur het stuk vloer op (met de hand of een vlakschuurmachine).
stap

Zuig de vloer grondig en neem hem af met een licht vochtige dweil. Je bent nu klaar met de klus 'Houten vloer schuren met een parketschuurmachine'. Nu kun je verder met de klusinstructie 'Houtenvloer afwerken en onderhouden'.

tip! tip!
Pas op: de vers geschuurde vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop op schone sokken!

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Bosch excentrische schuurmachine PEX 400 AE

Bosch excentrische schuurmachine PEX 400 AE

  139.00
104.25
icon Bekijk product
Bosch bandschuurmachine PBS 75 AE

Bosch bandschuurmachine PBS 75 AE

  175.00
131.25
icon Bekijk product
Bosch Multischuurschuurmachine PSM 160 A

Bosch Multischuurschuurmachine PSM 160 A

  97.99
73.49
Alleen in de bouwmarkt te koop