Doe het zelf

Elektriciteit tuin aanleggen

86 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze klusvideo leer je alles over het aanleggen van elektriciteit in de tuin. Je leert hoe je buitenstopcontacten, ondergrondse leidingen en hoe je buitenverlichting aanlegt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (7)
 

Stap 1  Voorbereiding
Begin met het plaatsen van een centrale lasdoos. Van daaruit bouw je je tuin-elektra verder uit. Schakel voor je begint de stroom uit.

 

Stap 2  Lasdoos
Draai een van de bijgeleverde wartels in de opening. Markeer de plek waar de lasdoos moet komen. Pas als straks alle tuinelektra is aangesloten, sluit je de buitenkabel aan op je meterkast.

 

Stap 3  Kabel aansluiten
Verwijder de buitenmantel van het stuk kabel dat binnen de lasdoos komt.

Loopt je kabel bovengronds? Neem dan een grijze slagvaste elektrabuis en zet die vast op de muur met zadels. De kabel strak en recht over de muur leiden lukt alleen als je hem door een elektrabuis laat lopen. Bij de bochten laat je een stukje open. Strip één centimeter van de aders blank.

tip! tip!

Geen draadstripper bij de hand? Maak een ondiep sneetje in de buitenmantel en buig die om. Zo breekt de buitenmantel en kan je hem makkelijk van de kabel afschuiven.

 

Stap 4  Stopcontact
Gebruik in de tuin alleen speciale spatwaterdichte buitenstopcontacten en schakelaars. Leg vanaf de lasdoos een XMvK kabel naar het buitenstopcontact met de schakelaar.

Strip de draden en sluit ze aan op de polen. De draad waar altijd spanning op staat (bruin) sluit je aan in de schakelaar waar de “L” van “Line” staat. De schakeldraad (deze is vaak zwart) sluit je aan op één zijde van de schakelaar.

 

Stap 5  Ondergronds
Ga je ondergronds? Kies dan voor een grondkabel, deze heeft een stalen buitenmantel ter bescherming, voor als bijvoorbeeld een schep de kabel zou raken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen moet de grondkabel minimaal 50 cm diep in de grond liggen.

tip! tip!

Daar waar de kabel de grond in gaat en weer omhoog komt kun je hem nog extra beschermen met een stuk elektrabuis.

 

Stap 6 Tuinlamp aansluiten
Sluit de lamp op de sokkel aan. Sluit de stroom aan. Als het goed is werkt de lamp nu!

Zo. Verlichting en stroom in de tuin!

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Philips myGarden Flowerbed tuinsokkel 11W

Philips myGarden Flowerbed tuinsokkel 11W

  139.00
69.50
icon Bekijk product