Lekkende-kraan_265x312.png

Doe het zelf

Lekkende kraan repareren

73 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Een druppelende kraan zorgt voor ergernis en waterverspilling. Dit probleem is eenvoudig zelf te verhelpen met kraanleertjes. Lees in dit stappenplan hoe je de sierhuls netjes los draait en hoe je het kraanleertje vervangt. Verwijder ook meteen eventuele kalkaanslag. De lekkende kraan is na reparatie weer als nieuw.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (2)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Bij sommige kranen is het zinvol om een schuimstraal mondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Zo’n mondstuk bespaart veel water en geeft hetzelfde gebruikscomfort.
stap

Voordat je aan het werk gaat, moet je de hoofdkraan van de waterleiding dichtdraaien. Trek de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet je hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit.

tip! tip!
Voorkom beschadiging van de sierhuls als je hem los gaat draaien. Doe daarom een doekje tussen de bek van de tang en de sierhuls.
stap
Voorkom beschadiging van de sierhuls als je hem los gaat draaien. Doe daarom een doekje tussen de bek van de tang en de sierhuls.
stap
Draai het moertje of schroefje los waarmee het kraanleertje vastzit. Verwijder het leertje.
tip! tip!
Er bestaan verschillende maten kraanleertjes (in dikte en diameter) voor verschillende modellen kranen. Koop daarom een assortiment kraanleertjes, dan heb je er altijd eentje met de juiste maat in huis.
stap
Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen met een ontkalkingsmiddel. Monteer een nieuw kraanleertje.
tip! tip!
In plaats van een ontkalkingsmiddel kan je ook azijn gebruiken. Laat de kraanonderdelen daar enkele uren in weken.
stap

Breng zonodig een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. Draai het binnenwerk van de kraan helemaal open. Schroef het terug in het kraanhuis. Schroef de sierhuls vast. Druk of schroef de knop weer op de kraan. De reparatie van de lekkende kraan is geslaagd. De ergernis én waterverspilling zijn gelukkig voorbij.

tip! tip!
Draait de kraan erg stroef? Smeer hem dan in met watervast kranenvet. Draai de hoofdkraan van de waterleiding open en controleer op lekkage.