stappenplan

Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan?

Het aansluiten van de afvoer van je wastafel moet nauwkeurig gebeuren. Afvoerbuizen komen uit op de riolering, dus wil je voorkomen dat onfrisse luchtjes vrijkomen of verstopping ontstaan. Lees in dit Karwei stappenplan alles over hoe je de afvoer moet aansluiten op een wastafel.

Tip!

Bedenk dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden, met een zogenaamd 'ontspanningsleiding' naar het dak. Zeker bij hogere huizen ontstaat er anders een vacuüm als het water wegloopt, waardoor ook de sifons (die dienen als stankafsluiters) leeg getrokken worden. Dat levert onfrisse luchtjes op.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap 1

Bepaal de diameter van de afvoer

Bepaal welke diameter de afvoer moet hebben. En monteer het sifon.

Tip!

Voor een wastafel wordt vaak een 32 mm buis gebruikt, maar dit is af te raden omdat deze snel verstopt raakt. Heeft de uitloop van de sifon toch deze diameter, gebruik dan een verloopstuk om hem aan te sluiten op een 40 mm buis.

afvoerbuis op maat zagen
stap 2

Meet de benodigde stukken op

Meet de benodigde stukken van de afvoerbuis op. Zaag ze op maat met een ijzerzaag. Let op dat de horizontale delen van de afvoer voldoende aflopen (afschot): 1cm per meter. Controleer de afschot met de waterpas.

Tip!

Er zijn verschillende typen afvoeren, met elk hun eigen diameter. Meestal bestaan ze uit PVC-onderdelen die aan elkaar gelijmd worden. Er bestaan ook uitvoeringen die voorzien zijn van rubberen afdichtingsringen. Die klem je in elkaar vast.

verbinden mof, bocht, T- of Y-stuk.
stap 3

Verbind twee lengtes pijp

Verbind twee lengtes pijp met een mof, bocht, T- of Y-stuk. Houd er rekening mee dat de pijp daar nog 2 cm in valt. Schuif alle onderdelen in elkaar en controleer of ze goed passen.

markeren onderdelen afvoer
stap 4

Markeer de onderdelen

Zet met een watervaste stift markeringen op de onderdelen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Zo zet je ze op de juiste manier in elkaar bij het vastlijmen.

lijmen afvoerbuizen wastafel
stap 5

Lijm de onderdelen vast

Schuur de uiteinden van de buis en de binnenkanten van moffen en bochten. Smeer ze in met hard PVC-lijm en schuif ze in elkaar. Houd de gelijmde delen enkele seconden geheel stil.

vastzetten sifon wastafel
stap 6

Schroef de sifon vast

Schuif de bevestigingsmoer van de sifon over de afvoer. Schroef de sifon aan de wastafel vast.

Tip!

Afvoerbuizen die in het zicht lopen, kan je eenvoudig schilderen. Zet ze daarvoor wel eerst in de kunststofprimer.

Meer klusadvies

Klusadvies - badkamer - Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? - thumbnail
Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een thermostaatkraan? - thumbnail
Hoe plaats ik een thermostaatkraan? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een douchewand? - thumbnail
Hoe plaats ik een douchewand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in