stappenplan

Hoe plaats ik een douchewand?

Geef je badkamer een nieuwe look en plaats een glazen douchewand. Hoe je dat doet? Met het stappenplan van KARWEI is een douchewand plaatsen heel gemakkelijk. In dit klusplan gaan we uit van de douchewand Get Wet CS20. Bekijk alle stappen en zie wat je moet doen.

stap 1

Meet af waar de zijwand komt

De douchewand bestaat uit twee wanden, namelijk een deur- en een zijwand die in muurprofielen worden bevestigd. Start met het aftekenen van de plek waar de zijwand komt. De buitenzijde van het muurprofiel moet op een afstand van 87-89 cm vanaf de muur komen, zodat de douchewand in een rechte hoek gemonteerd kan worden. Plaats de buitenzijde van het muurprofiel op de markering. Stel het profiel waterpas. En teken de voorgeboorde schroefgaten af op de muur.

Tip!

Dek de douchebak af met handdoeken voordat je aan de klus begint, om beschadigingen te voorkomen terwijl je bezig bent.

stap 2

Muurprofiel bevestigen

Plak een stukje schildertape op de markeringen op de tegelwand, om te voorkomen dat de boor wegglijdt tijdens het boren. Gebruik een steen- of betonboor van 6mm. Zet de boormachine op de boorstand en boor de gaten in de tegels. Plaats de pluggen met een kunststof hamer. Schroef het muurprofiel met de lange schroeven (meegeleverd) vast met een schroevendraaier.

Tip!

Houdt er rekening mee dat er stukjes glazuur van de tegels kunnen afspringen tijdens het boren, dus bescherm je ogen met een veiligheidsbril.

stap 3

Plaats de zijwand

Schuif de glazen zijwand in het muurprofiel, waarbij de wand aan de onderkant steunt op de douchebak.

Tip!

Let op dat je de glazen zijwand tijdens het monteren niet op de punt laat steunen. Hierdoor kan de glasplaat breken of scheuren.

stap 4

Bepaal waar de deurwand komt

Schuif de deurwand-profielen voor de zijkanten en onderkant in elkaar. De buitenkant voor dit profiel moet tussen 874-886 mm komen, zodat de deur aansluit op de zijwand. Teken af en plaats de buitenrand van het profiel op de markering. Stel je profiel waterpas en teken de boorgaten af. Boor de gaten in de muur en plaats de pluggen. Schroef met de grote schroeven het profiel vast in de muur. Schroef met de kleine schroeven het profiel vast in zijwand.

Tip!

Let op: het scharnierpunt voor de deur moet aan de muurkant zitten.

stap 5

Plaats het glazen tussenwand

Tussen de muur en de deur komt nog een smal glazen tussenstuk. Schuif het glazen tussenstuk in het muurprofiel en plaats daarna aan de andere zijde een kunststof rand om het glazen tussenstuk af te werken. De lip van de kunststofrand moet aan de buitenzijde. Plaat de kunststofrand over de hele lengte van het tussenstuk.

Tip!

Door het glazen tussenstuk is er naast de deur nog ruimte voor bijvoorbeeld een radiator.

stap 6

Plaats de glazen deurwand

Plaats de deurwand in het scharnier aan de onderkant. Zorg ervoor dat iemand je helpt om de deur op zijn plek te houden. Plaats nu het bovenprofiel op de deur. Schuift het bovenprofiel in de zijprofielen en zet daarna de deur vast. Zorg dat er tussen de deur en het tussenstuk 7 mm ruimte zit, zodat de deur vrij kan draaien.

stap 7

Plaats de klempezen

Breng aan de binnenzijde van de douchecabine de klempezen aan, om zo het glas van het tussenstuk en de zijwand vast te zetten. Gebruik voor het aandrukken van de klempezen het meegeleverde hulpstuk. Doe nu hetzelfde aan de andere kant.

Tip!

Het aanbrengen van de klempezen gaat makkelijker als het glas met water en afwasmiddel nat gemaakt wordt.

stap 8

Monteer de afdichtstrips

Plaats het sluitprofiel van de deur met de brede kant naar de binnenkant van de douchecabine. Plaats het profiel in de hoek. En druk het bovenprofiel aan. Plaats op de zijkant van de deur een kunststof rand. De brede kant van de lip moet aan de buitenkant.

stap 9

Zet de deurwand vast

Stel het hoekprofiel van de deurwand waterpas. Boor gaten aan de binnenzijde in het hoekprofiel en in het muurprofiel van de deurwand. Verbindt de profielen met de kleine schroefjes aan elkaar met een schroevendraaier. Doe dit ook aan de onderzijde van het muurprofiel. Knip een stuk klempees op maat en plaats deze aan de binnenkant aan bovenzijde van het tussenstuk. Doe dit ook aan de onderzijde.

stap 10

Schroef alle profielen vast

Boor aan de binnenkant in het profiel van de zijwand aan de deurzijde. Schroef het sluitprofiel met een schroevendraaier vast. Doe dit boven, in het midden en onderaan de deur.

stap 11

Afwerking

Knip twee afdichtstrips op maat om lekkage te voorkomen aan de onderkant van de deur. Let op: de inkeping zit aan de kant van het glazen tussenstuk, voordat je hem afknipt. Plaats de kleine afdichtstrip op de deurwand, met de inkeping naar het scharnier toe. Herhaal dit voor de lange afdichtstrip. Zorg dat de uitsparing, aan de kant van de kunststofrand van de deur zit. Kort de andere kant in. Plaats de afdichtstrip aan de onderkant van de deur.

stap 12

Werk alles mooi af

Plaats het handvat op de deur. Zorg dat aan beide kanten een plastic ringetje zit. Draai de ene kant van het handvat goed aan met de schroeven. Draai de andere kant van het handvat aan met een inbussleutel. Schuif de afdekplaatjes over de scharnierpunten van de deur. Plaats de afwerkdopjes bovenop de profielen. Doe een druppeltje doorzichtige siliconenkit in de afwerkdopjes van de schroeven. Druk de dopjes op de schroeven aan de binnenzijde van de douchecabine.

Tip!

Doe aan het einde van de lange afdichtstrip (aan de niet scharnierkant) een flinke druppel siliconenkit, zodat deze goed blijft zitten.

stap 13

Kit alle randen

Kit de douchecabine aan de buitenzijde goed af tegen de muur en langs de douchebak. Gebruik hiervoor transparante sanitairkit.

Meer klusadvies

Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een douchebak in mijn badkamer?
Hoe plaats ik een douchebak in mijn badkamer? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een douchegoot? - thumbnail
Hoe plaats ik een douchegoot? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe monteer ik een glijstang in mijn douche? - thumbnail
Hoe monteer ik een glijstang in mijn douche? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in