Stappenplan rubber dakbedekking.

Doe het zelf

Rubber dakbedekking leggen

127 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Is de dakbedekking op je platte dak aan vernieuwing toe? Kies dan voor een rubber dakbedekking (EPDM). Het is één laag dik en bestaat uit 1 stuk (met gevulcaniseerde naden). Bovendien is het onderhoudsvrij en gaat 40 jaar mee. Je brengt het eenvoudig zonder brander aan.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (12)
  • Optioneel:


  • Gereedschappen (9)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Reken uit hoeveel rubber dakbedekking (EPDM) en lijm je nodig hebt. Bestel dit twee weken van tevoren bij KARWEI. De overige materialen zijn op voorraad.
stap
Heb je een rechthoekig dak? Meet dan de ‘uitgevouwen’ lengte en breedte van het dak. Tel bij zowel de lengte als de breedte 20 cm op. ‘Uitgevouwen’ betekent: breedte omlijstingen (a en e) + hoogte opstaande randen (b en d) + aantal centimeters dak (c).
stap
Heb je een L-vormig dak? Verdeel dit dan in twee denkbeeldig rechthoeken. Voor iedere rechthoek maak je een aparte berekening. Je ontvangt dan ook twee stukken rubberen dak, die je later aan elkaar lijmt.
 
stap
Bij klussen gaat veiligheid boven alles. Gebruik bij werken op hoogte altijd deugdelijk klimmateriaal en goede schoenen. Zorg ervoor dat je altijd gezekerd bent tegen een val.
tip! tip!
Via de site www.aquaplan.com vind je een boodschappenlijstje en calculator waarmee je de benodigde hoeveelheid rubber dakbedekking (EPDM) berekent.
stap
Maak het dak vrij van stof, vuil, vet, vocht en scherpe delen. Zo kan het rubberfolie later goed hechten. De oude bedekking van het dak kun je laten liggen, mits je het heel goed schoonmaakt.
stap

Smeer met een bokkenpoot de ondergrond in met dakprimer en laat dit drogen.

tip! tip!
Indien nodig kun je na het drogen van de primer isolatieplaten (Aquapir of Enertherm) aanbrengen.
stap
Aanbrengen van de rubber dakbedekking
Vouw de aangeleverde folie rubber dak uit over het dak. Verdeel het evenredig over het oppervlak en laat de dakbedekking één uur ‘rusten’. Het rubber komt namelijk bij het oprollen in de fabriek onder spanning te staan. Door de rust krijgt het z’n natuurlijke spanning terug.
stap
Vouw het rubberfolie over de korte zijde voor de helft terug.
stap
Breng, met de kitspuit, vlak voor de teruggevouwen folie een eerste streep rubber dak EPDM-lijm aan. Leg de folie op de lijmstreep en rol het stevig aan met de roller.
stap
Een tweede streep lijm komt ongeveer 50 cm verderop. Ook hier het folie op aanbrengen en aanrollen. Herhaal dit tot ongeveer 10 cm voor de dakrand.
stap
Vervolgens klap je de nog niet gelijmde helft van het rubber-folie terug. Breng op 50 cm van het midden weer een lijmstreep aan. Rol de rubber dakbedekking over de lijm en rol deze aan. Ook hier weer doorwerken tot aan 10 cm voor de dakrand.
stap
Voor het afwerken van de randen breng je een lijmstreep aan op 1 cm voor de opstaande rand. Een tweede lijmstreep op de helft van de opstaande rand en een derde bovenop de rand. Plaats het folie en rol het goed aan.
   
stap
De binnenhoeken worden niet uitgeknipt, maar gevouwen. Duw de rubberfolie goed in de hoek. De dakbedekking vormt zich tot een ‘puntzak’.
stap
Duw de puntzak plat en vouw de flappen over de dakrand. Lijm de flappen tot op de rand toe vast.
tip! tip!
Ook lekke goten kunnen prima bekleed worden met rubber dakbedekking (EPDM) met een standaardbreedte van 70 cm.
stap
Voor opstaande buitenhoeken, bijvoorbeeld bij een schoorsteen, gebruik je een buitenhoekstuk. Knip de rubber dakbedekking in onder een hoek van 45°. Plak het met twee of drie strepen lijm tegen de schoorsteen. Lijm vervolgens de hoekstukken over het rubberfolie.
stap
Maak de aansluiting bij een opstaande muur met een muurprofiel. Zet een lijmstreep op 1 cm voor de muur. Een tweede op de muur op 2 cm, en een derde lijmstreep op 6 cm. Plaats het muurprofiel en zet deze met boormachine en spijkerpluggen vast.
stap
Bij een hemelwaterafvoer met stadsuitloop knip je met een schaar een opening in de rubber dak folie. Doe dit zeer nauwkeurig. Rond het uitgeknipte gat breng je meerdere strepen lijm aan. Plaats de hemelwaterafvoer en rol deze aan.
stap
Ook bij een inpandige hemelwaterafvoer knip je met een schaar een opening rubber dak folie. Rond het uitgeknipte gat breng je meerdere strepen lijm aan. Plaats de hemelwaterafvoer en rol deze aan.
stap
Bij het aanbrengen van de rubber dak folie moet je soms een gat knippen voor een bestaande rookgasafvoer. Knip het gat secuur uit (let op 1/3 van de diameter van de afvoer) en plaats het rubberfolie over de afvoer. Bij de afwerking knip je de manchet op maat. Plak deze met meerdere strepen kit vast rondom de rookgasafvoer.
stap
Plaats over de omgevouwen flappen een voorgevormd hoekprofiel op de dakrand. Zet het hoekprofiel met schroeven vast en snijd de overtollige dakbedekking af.
stap
Snij de overtollige rubber dakbedekking af met een hobbymes. Als laatste plaats je de dakrandprofielen. Deze vallen over de reeds geplaatste buitenhoeken. Schroef ze vast op de dakrand. Aan de binnenzijde kit je de naden, overgang van profiel naar rubberfolie met EPDM-lijm.
tip! tip!
Rubber dak is wortelwerend en daardoor prima geschikt voor Sedum- en grasdaken.