stappenplan

Hoe repareer ik een lekkend plat dak?

Een lekkage plat dak moet snel verholpen worden, voordat het dakbeschot aangetast wordt. Het is echter vaak niet eenvoudig om de juiste plek van de lekkage op te sporen. Leer hoe je deze klus zelf aanpakt.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Denk bij werken op het dak aan je veiligheid! Gebruik een stabiele ladder en draag stevige schoenen.

stap 1

Lekkage dak: Maak de beschadigde plek grondig schoon.

Hoe repareer ik een lekkend plat dak?
stap 2

Snij de beschadigde plek die de lekkage plat dak veroorzaakt, kruislings in en vouw de vier punten terug. Maak het kale dakbeschot goed droog en schoon.

Hoe repareer ik een lekkend plat dak?
stap 3

Breng ruim reparatiepasta op het dakbeschot aan (plamuurmes). Smeer dit uit met een kwast.

Hoe repareer ik een lekkend plat dak?
stap 4

Vouw de punten dakbedekking weer terug. Smeer de naden in met reparatiepasta. Bedek de plek met een strook glasvlies. Smeer het hele vlak nogmaals in met reparatiepasta.

Tip!

Er bestaat ook reparatiepasta die op een vochtige ondergrond hecht. Handig als je niet kunt wachten tot het slechte weer opklaart. Kleine scheurtjes kun je in een handomdraai dichten door er zelfklevend afdichtingsband overheen te plakken.

Hoe repareer ik een lekkend plat dak?
stap 5

Controleer of het regenwater goed wegloopt. Check of de goten en de regenpijp schoon zijn. Plaats eventueel een bolrooster in de regenpijp (voorkomt verstoppingen).

Tip!

Gooi restanten glasvlies en de vuile kwast niet in de vuilnisbak, maar lever ze in als klein chemisch afval bij de chemokar of het afvalstation in je gemeente.

Benodigdheden

Materialen (2)
  • Dakreparatie pasta
  • Glasvlies dakbedekking (tweezijdig bitumen)
Gereedschappen (4)
Dit stappenplan komt voor in