stappenplan

Hoe maak ik een afdak met golfplaten?

Zet het brandhout of de fietsen droog onder een afdak met golfplaten. Deze klus is heel eenvoudig zelf te doen met het stappenplan van KARWEI. Denk bijvoorbeeld aan een hellend vlak van minimaal 7 graden, zodat het water wegstroomt. Maar ontdek ook welke soorten golfplaten er zijn en hoe je deze aanbrengt.

Krijg een goed beeld van deze klus en bekijk de overzichtstekening voordat je start.

Tip!

Grofweg bestaan er drie soorten golfplaten: bitumen, pvc-golfplaten of polycarbonaat.
Bitumen golfplaten zijn verkrijgbaar in de kleuren: rood groen en zwart, en in één golftype.
Golfplaten van pvc of polycarbonaat zijn verkrijgbaar in glashelder, groen en half lichtdoorlatend, en is er de keuze uit meerdere golftypen.

afdak maken karwei
stap 1

Kies de juiste soort golfplaat

Bepaal welke soort golfplaten je kiest voor het afdak: bitumen, pvc-golfplaten of polycarbonaat.

Tip!

De bitumen golfplaat is het beste bestand tegen fikse hagelbuien. Houd bij je berekening van het aantal platen rekening met een overlap in de breedte van ten minste een complete golf en een overlap in de lengte van minimaal 15 cm.

gordingsbalken houten constructie
stap 2

Zorg voor een stevige constructie

Maak met hout een stevige ondersteuning voor de golfplaten, bijvoorbeeld van underlayement dat door gordingsbalken ondersteund wordt. Gebruik ondersteunende gordingslatten latten (4x4 cm) die om de 30 cm geplaatst zijn voor een lichte constructie.

golfplaten plaatsen houten frame
stap 3

Plaats de golfplaten

Plaats de eerste golfplaat rechts onderaan op het dak. Laat de plaat een paar cm oversteken. De overlap van de platen moet minstens 15 cm zijn. Zaag bij een te grote overlap de golfplaat op maat. Zet elke golfplaat vast met golfplaatnagels of -schroeven. Zorg ervoor dat je door de top van een golf schroeft.

Tip!

Houd rekening met de windrichting bij het leggen van de platen. Zo heeft de wind weinig grip op het afdak. Het startpunt voor het leggen van de golfplaten is afhankelijk van de heersende windrichting, en kan dus links of rechts onderaan zijn.

overlap golfplaten
stap 4

Leg de andere golfplaten

Plaats de volgende rij golfplaten. Zorg voor een overlap in de breedte van minimaal een complete golf. Bij golfplaten met een ‘kleine’ golf is het raadzaam om wat meer overlap te nemen. Zet de golfplaten rij voor rij vast met golfplaatnagels of -schroeven.

Tip!

Heb je een dakje met een nok? Bevestig dan meteen de eerste rij platen aan de andere schuine zijde en vervolgens ook het nokstuk.

 laatste rij golfplaten
stap 5

Plaats de laatste rij

Zaag de laatste rij platen met de zaag op maat. Een dergelijk sluitstuk moet minimaal uit drie golven bestaan.

Hoe maak ik een afdak met golfplaten?
stap 6

Gebruik windveren

Werk het golfplaten-dak aan de kopse voor- en achterzijde af met de windveren. Deze maak je door twee geschilderde latten of twee watervaste multiplex latten haaks tegen elkaar te bevestigen (schroef 3x40). Zet de windveren aan de bovenzijde met schroeven vast. Zorg ervoor dat je ook hier weer door de top van een golf schroeft.

Tip!

Plaats eventueel een dakgoot onder aan de afvoerende zijde van het golfplaten dak. Aan de bovenzijde komt of een windveer of, in geval van een belendende muur, een in-gefreesde loodslab.

Meer klusadvies

Klusadvies - daken - Hoe repareer ik een lekkend plat dak? - Thumbnail
Hoe repareer ik een lekkend plat dak? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe leg ik dakshingles op mijn dak? - Thumbnail
Hoe leg ik dakshingles op mijn dak? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik rubberen dakbedekking op mijn dak? - Thumbnail
Hoe plaats ik rubberen dakbedekking op mijn dak? stappenplan