Doe het zelf

Gesprongen waterleiding repareren

18 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze klusinstructie van KARWEI lees hoe je een gesprongen waterleiding zelf kunt repareren. Ook leer je hoe je een gesprongen waterleiding in het vervolg voorkomt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Het is altijd verstandig om een waterleiding die op of door een buitenmuur loopt te isoleren. Maar bij echt strenge vorst vormt zelfs isolatie geen garantie tegen bevriezing.
stap

Repareren
Controleer of de gesprongen waterleiding op meerdere plaatsen beschadigd is. Markeer het te vervangen deel met een watervaste stift.

stap
Sluit de hoofdkraan.
tip! tip!
Voordat je de hoofdkraan uitzet, vul je een emmer of flinke pan met water. Dan hebben je huisgenoten altijd water achter de hand zolang jij met de reparatie bezig bent.
stap
Zaag het gemarkeerde stuk van de gesprongen waterleiding af met een ijzerzaag.
stap

Schuif de twee knelsokken op de afgezaagde uiteinden maar draai deze nog niet vast. Meet op hoe lang het nieuwe stuk buis moet zijn. Hou er rekening mee dat dit stuk aan beide kanten ongeveer 1 cm in de sokken moet steken.

stap

Snij het stukje buis op maat af met behulp van een pijpensnijder. Verwijder eventuele bramen en schuur de uiteinden blank. Plaats het tussenstuk en draai de knelsokken stevig aan. Gebruik hiervoor twee steeksleutels of bahco’s.

stap

Bevriezing voorkomen
Een gesprongen waterleiding wordt vaak veroorzaakt door bevriezing. Door het monteren van een stop- en aftapkraan is dit te voorkomen. Kies de beste plek voor de stopkraan en zaag de leiding op die plek door.

tip! tip!
Een aftapkraan moet uiteraard zo laag mogelijk zitten zodat de hele leiding leegloopt als je hem openzet. Controleer of de bovenliggende waterleiding geen andere vertakkingen heeft. Anders worden ook deze afgesloten na het dichtdraaien van de stopkraan.
stap

Bepaal de lengte van het stuk buis dat je moet verwijderen om ruimte te bieden voor de kraan. Hou er rekening mee dat leiding aan weerszijden ongeveer 1 cm in de kraan steekt.

stap

Zaag de buis af met behulp van een ijzerzaag of pijpensnijder. Verwijder eventuele bramen en schuur de uiteinden van het koper blank. Breng de stopkraan aan en draai de knelmoeren stevig aan met behulp van twee steeksleutels of bahco’s.

tip! tip!
Stopkranen hebben een stroomrichting. Deze staat op de kraan aangegeven met een pijl.
stap
Draai de aftapkraan dicht en de stopkraan open. Draai de hoofdkraan open en controleer de nieuwe leiding op lekkage. Draai zonodig de knelmoeren iets vaster aan.
stap
Is er vorst op komst, sluit dan de buitenleiding af door de stopkraan dicht te draaien. Tap het water dat in de leiding achter blijft af. Dit doe je door de buitenkraan en het aftapkraantje open te draaien.
tip! tip!
Voor het isoleren van een buitenleiding kun je beter kant-en-klare buisisolatie gebruiken dan steenwol. Als steenwol nat wordt, bijvoorbeeld na een regenbui, dan raakt het zijn isolatiewaarde volledig kwijt.