stappenplan

Hoe sluit ik een close-in boiler aan?

Wil je een close-in boiler aansluiten? Met een close-in boiler in je keuken heb je altijd direct heet water bij de hand. Heel praktisch, en deze keukenboiler aansluiten is ook nog eens een eenvoudige klus door het Karwei stappenplan.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

monteer T-stuk waterafvoer
stap 1

Sluit de waterleiding af

Sluit de waterleiding af en zet alle hoger gelegen kranen open. Monteer het koperen T-stuk op de bestaande watertoevoer, op een hoogte van 50 cm.

Tip!

Draai knelfittingen vast met behulp van steeksleutels, niet met een waterpomptang. Daarmee beschadig je de moeren. Niet te hard aandraaien, want vast is vast.

inlaatcombinatie keukenboiler aansluiten
stap 2

Sluit inlaatcombinatie aan

Sluit een stukje koperen buis (7 cm) aan op het T-stuk en op de inlaatcombinatie van de keukenboiler. Gebruik bij de aansluiting op de inlaatcombinatie een van de bijgeleverde fiberringen. De trechter van de inlaatcombinatie moet naar beneden wijzen.

vastdraaien kruisstuk afvoer
stap 3

Teken het kruisstuk af

Teken op de bestaande afvoer de plaats van het kruisstuk af. Dit is lager dan de trechter van de inlaatcombinatie. Zaag een stukje van de juiste lengte uit de afvoer. Plaats het kruisstuk en draai deze vast.

Tip!

Als je geen tweede spoelbak hebt, kun je de brede inlaat van het kruisstuk afsluiten met behulp van de bijgeleverde stop.

plaatsen kunststof afvoerslang
stap 4

Plaats de afvoerslang

Zet de kunststofslang met slangklem vast aan de smalle inlaat van het kruisstuk en de trechter van de inlaatcombinatie. Zorg ervoor dat de afvoerslang een lus maakt van minimaal 5 cm. Deze dient als waterslot dat ongewenste luchtjes uit de afvoer tegenhoudt.

koppel verloopslang inlaatcombinatie
stap 5

Koppel de verloopslang

Koppel de metaal omvlochten verloopslang (1/2 " -3/8 ") aan de inlaatcombinatie. Sluit het andere uiteinde aan op de koudwater-inlaat van de keukenboiler. Deze is te herkennen aan een pijl die naar de keukenboiler toe wijst. Breng bij beide aansluitingen een fiberring aan.

koppelen warmwater-uitlaat keukenboiler
stap 6

Koppel de 3/8" slang

Koppel de 3/8" metaal omvlochten slang aan de warmwater-uitlaat van de keukenboiler. Deze herken je aan een pijl die van de boiler af wijst. Breng ook nu eerst een fiberring aan. Sluit het andere uiteinde aan de (linker) warmwater-poot van de mengkraan.

koud wateraanvoer verbinden mengkraan
stap 7

Verbind de koudwater-aanvoer

Maak met behulp van de ½" metaal omvlochten slang een rechtstreekse verbinding tussen het T-stuk van de koudwater-aanvoer en de (rechter) koudwater-poot van de mengkraan.

stap 8

Vul de keukenboiler met water

Draai eerst de hoofdkraan open en sluit alle hoger gelegen kranen. Open dan de stopkraan van de inlaatcombinatie. Vul de keukenboiler door de warmwaterkraan open te draaien. Zodra water uit de kraan stroomt, is de boiler gevuld. Sluit eerst de kraan en steek dan pas de stekker van de keukenboiler in het stopcontact.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Boiler
  • Aansluitset voor waterleiding en afvoer, met:
  • inlaatcombinatie
  • 1 koperen T-stuk (15x15x15 mm, knelkoppeling).
  • 1 flexibele kunststof afvoerslang (diameter 25 mm, incl. slangenklemmen)
  • 1 kruisstuk voor afvoer
  • 3 metaal omvlochten slangen (een van 1/2", een van 3/8", een die verloopt van 1/2" naar 3/8")

Meer klusadvies

Klusadvies - leidingen - Hoe sluit ik mijn afvoer aan op het riool? - thumbnail
Hoe sluit ik mijn afvoer aan op het riool? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe leg ik een waterleiding aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een waterleiding aan? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe soldeer ik een waterleiding? - Thumbnail
Hoe soldeer ik een waterleiding? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in