stappenplan

Hoe sluit ik mijn afvoer aan op het riool?

Je wilt de afvoer van de wc aansluiten op het riool. Maar hoe pak je deze klus aan? Karwei heeft een stappenplan waarin staat beschreven hoe je een pvc-buis, een Y-stuk of een T-stuk aansluiting maakt op een hoofdafvoer van gresbuizen of pvc.

Tip!

Is jouw huis nog voorzien van sterk verouderde gietijzeren rioolbuizen? Dan is het advies om een nieuw riool aan te leggen. Deze gietijzeren buizen voldoen niet aan de eisen, omdat ze makkelijker verstopt raken door de kleine diameter. Maar vooral omdat je er geen nieuwe afvoerbuizen op kunt aansluiten.

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een pvc-buis

gresbuis naar pvc
stap 1

Teken het gat af voor de nieuwe pvc-buis

Maak de gresbuis schoon met een borstel. Teken met een stift het gat af voor de nieuwe pvc-buis.

Tip!

Hoe strakker de pvc-buis in het gat past, hoe beter. Maak de opening in eerste instantie liever iets te krap dan te ruim. Dan kan je ‘m later nog met een vijl ruimen.

gat boren gresbuis
stap 2

Boor het gat op de afgetekende lijn

Boor op de afgetekende lijn van het gat een paar kleine gaatjes, zo dicht mogelijk bij elkaar. Gebruik hiervoor een steenboor van 5 mm. Let erop: zet niet te veel kracht.

buis gat bijvijlen
stap 3

Tik het uitgeboorde deel los

Tik het uitgeboorde deel voorzichtig los met een hamer. Werk de randen van de opening eventueel bij met een vijl.

gresbuis pvc
stap 4

Schuif de pvc-buis in de gresbuis

Schuif de pvc-buis tot 1 à 2 cm diep in de gresbuis. Niet dieper dan 2 cm, anders kan er snel verstopping ontstaan. Fixeer de pvc-buis zodat deze niet kan verschuiven.

gres pvc-pijp
stap 5

Maak het cement aan

Maak het snelcement aan. Check hiervoor de verpakking van het snelcement. Bouw met het aangemaakte cement een klein kegeltje op de gresbuis, rondom de pvc-buis. Laat dit een uur uitharden voordat je de nieuwe afvoer in gebruik neemt.

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een Y-stuk uk:

Tip!

Let op: dit is de beste en makkelijkste methode, maar is alleen mogelijk als de bestaande rioolbuis in de lengterichting enige speling heeft.

y-stuk afvoer
stap 6

Teken het stuk af op de buis

Teken het deel van de rioolbuis af dat je er tussenuit moet halen. Controleer of deze maat klopt door het Y-stuk ernaast te houden.

y-stuk lijmen?
stap 7

Zaag en schuur de rioolbuis

Zaag de rioolbuis op beide afgetekende lijnen zo recht mogelijk door met een ijzerzaag. Schuur de zaagsneden glad. Schuur vervolgens de openingen van het Y-stuk ruw op met schuurpapier. Ontvet de buis en het Y-stuk met water waarin je ammonia hebt opgelost. Breng daarna harde pvc-lijm aan op de geschuurde en ontvette delen van de rioolbuis en het Y-stuk.

 afvoer aanleggen
stap 8

Schuif de buizen en het Y-stuk in elkaar

Duw de rioolbuis iets naar achteren. Schuif het Y-stuk over het ene uiteinde van de rioolbuis en duw het andere uiteinde van de buis in het Y-stuk.

Afvoer aansluiten op de hoofdafvoer met een T-stuk

Tip!

Kun je geen beweging krijgen in de bestaande rioolbuis? Dan kun je een nieuwe aansluiting maken door er een speciaal T-stuk bovenop te lijmen.

afvoerbuis aftekenen T-stuk
stap 9

Teken het gat af voor de nieuwe afvoerbuis

Teken met een viltstift het gat af op de rioolpijp voor de nieuwe afvoerbuis. Maak de opening liever iets te krap dan te ruim.

boren gaten
stap 10

Boor kleine gaatjes

Boor, net als bij stap 2, kleine gaatjes op de lijn van het zojuist afgetekende gat. Gebruik nu een houtboor van 5 mm. Zorg ervoor dat je de gaatjes ook nu zoveel mogelijk laat aansluiten.

gat schuren
stap 11

Vijl en schuur het gat vijlen

Tik het uitgeboorde deel los met een hamer en vijl de opening eventueel een beetje bij. Schuur het gat rondom de rioolbuis en ook de binnenkant van de mof (het iets dikkere randje) van het T-stuk glad.

T-stuk pvc
stap 12

Lijm het T-stuk vast

Ontvet de buis en het T-stuk eerst met water waarin je wat ammonia hebt opgelost. Smeer de onderdelen vervolgens in met harde pvc-lijm. Plaats het T-stuk over het gat. Fixeer het eventueel door wat watervaste tape om de rioolbuis te wikkelen. Schuur het uiteinde van de nieuwe afvoerbuis en lijm deze in het T-stuk vast.

Tip!

Heb je last van een verstopt toilet? Er zit dan meestal een verstopping in de knik van de rioleringsbuis onder het huis. Je kunt zelf proberen om met een ontstopper druk op het wateroppervlak uit te oefenen. Een tweede optie is het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf. Als je de bestektekeningen met de daarop aangegeven ontstoppingsstukken bij de hand houdt, kunnen zij dit probleem snel en eenvoudig verhelpen.

Meer klusadvies

Klusadvies - leidingen - Hoe sluit ik een close-in boiler aan? - thumbnail
Hoe sluit ik een close-in boiler aan? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe leg ik een waterleiding aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een waterleiding aan? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe soldeer ik een waterleiding? - Thumbnail
Hoe soldeer ik een waterleiding? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in