Inspiratie

Soorten behang

3 stemmen

Er zijn diverse soorten behang. Duplexbehang, vinylbehang, vliesbehang en glasweefselbehang. Wat zijn de verschillen? En welke soort kies je voor welke ruimte? KARWEI legt het uit.

Allerlei soorten behang

Duplexbehang

Dit voordelige behang bestaat uit twee lagen papier in tal van kleuren en dessins. Duplexbehang is verkrijgbaar in een gladde uitvoering of met reliëf. Bij reliëf vallen de oneffenheden van de ondergrond minder op. Duplexbehang is kwetsbaarder dan de andere soorten en is eerder aan vervanging toe. Je kunt het niet schilderen of schoonmaken.

 

 

Vinylbehang

Vinylbehang is van hogere kwaliteit dan duplexbehang en bestaat in twee soorten: schuimvinyl en hardvinyl. Beide hebben een kunststof toplaag.

  • Schuimvinyl is overschilderbaar en heeft een verende laag die oneffenheden van de ondergrond enigszins egaliseert.
  • Hardvinyl heeft een harde toplaag en is sterker en afwasbaar. Dit maakt het geschikt voor vochtige ruimtes en ruimtes waar het behang veel wordt aangeraakt, zoals de kinderkamer, hal en langs de trap.

 

 

Vliesbehang

Vliesbehang is eenvoudig te verwerken omdat het niet uitzet of krimpt als het nat wordt. Net als met glasweefsel smeer je de muur in met lijm. Hierdoor kun je gemakkelijk bijsturen. Zorg wel voor een egale ondergrond omdat vliesbehang doorschijnt. De onbedrukte varianten zijn voorzien van een vinyl toplaag met de bijkomende voordelen.

 

 

Glasweefsel

Glasweefselbehang is net als vliesbehang eenvoudig aan te brengen en is verkrijgbaar in verschillende structuren. Het is de duurste behangsoort maar ook de sterkste. Het behang gaat lang mee en maakt oneffenheden van de ondergrond onzichtbaar. Het beschermt slechte, gevoelige wanden tegen verdere beschadiging en is heel geschikt voor ruwe plafonds. Daarnaast kan glasweefsel goed tegen vocht en is het vlamwerend. Bij uitstek geschikt voor publieke ruimtes en oude vochtige huizen. Je moet het witte behang nog wel schilderen.