keuzehulp

Subsidie isolatie 2020

Overheden en milieuorganisaties zijn continue bezig met het zoeken naar innovatieve manieren om minder milieubelastend te leven. Hierbij wordt een lager energieverbruik een steeds grotere prioriteit. Een van de manieren om een lager energieverbruik te bewerkstelligen is door het isoleren van woningen. Goed nieuws, want het beter isoleren van je huis is sinds eind 2019 nog aantrekkelijker geworden. Naast dat je met het isoleren van je woning energiekosten bespaart, is het nu ook mogelijk om in aanmerking te komen voor isolatie subsidie.

Wat is de isolatie subsidie?

Isolatie subsidie is mogelijk met de nieuwe Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis 2019 (SEEH) die op 2 september 2019 in werking is getreden. Je komt in aanmerking voor deze subsidie wanneer je vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd voor jouw woning. Een voorbeeld hiervan is het isoleren van een spouwmuur, dak, gevel, of vloer. Daarnaast is er een Energiebespaarlening ingesteld waarmee het mogelijk is om geld te lenen waarmee je jouw woning kunt isoleren. Voor de voorwaarden over de SEEH kun je terecht op de website van de overheid. Je kunt hier ook de SEEH aanvragen.

Subsidie dubbelglas

Een maatregel die je kunt nemen om in energiekosten te besparen en om in aanmerking te komen voor de subsidie, is het kiezen voor dubbel, oftewel HR, of triple glas. Er zijn verschillende soorten isolatieglazen, waarbij het ene glas beter isoleert dan de anders. Zo isoleert HR+ beter dan HR, en is HR++ weer beter dan HR+. Wat goed is om te weten is dat, vergeleken met enkel glas, deze soorten glas naast het kostenbesparende voordeel ook een fijne toevoeging zijn op je alledaags leven. Het wordt er namelijk een stuk warmer en stiller van in huis. Daarnaast ben je af van beslagen ramen en water op de vensterbank. De eerste regeling die dient als ‘subsidie’ dubbelglas is het verlaging van de BTW. Deze regeling houdt in dat wanneer je dubbelglas aanschaft, je maar 9% BTW hoeft te betalen in plaats van 21%. Je bent hiermee dus een stuk goedkoper uit. Daarnaast kun je 12% korting krijgen op de kosten voor de plaatsing van dubbelglas. Een andere optie is om te kijken of jouw gemeente of provincie een lokale subsidie op isolatieglas aanbiedt. Voor HR++ glas zal dit uitkomen op ongeveer €35 per m2.

Kortom, als je in combinatie met nog een andere isolatiemaatregel voor dubbel of tripel glas kiest, is het mogelijk om ongeveer 20% van de kosten terug te krijgen. Dit is de totale subsidie voor dubbelglas. Let wel op:

  • Voor de subsidie dubbelglas is het nodig om nog een andere isolatiemaatregel uit te voeren.
  • Een voorwaarde voor de subsidie triple glas is dat de kozijnen ook vervangen moeten worden, dit is niet nodig bij de subsidie dubbelglas.

Hieronder vind je de gemiddelde kosten en besparingen, volgens Milieu Centraal. Dit zijn gemiddelde kosten en deze kunnen dus verschillen met de werkelijke kosten voor jouw huis. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Type woningEenmalige kostenJaarlijkse besparing
Hoek/Twee-onder-één kap€3.500€350 per jaar
Tussenwoning€3.100€310 per jaar
Vrijwstaande woning€4.700€450 per jaar

Subsidie isoleren woning 2020

De subsidie voor het isoleren van een woning is dus een goede stok achter de deur om heel wat huizen in Nederland energiezuiniger te maken. Heb jij al dubbelglas en ben je meer geïnteresseerd in het beter isoleren van de spouwmuur, dak, gevel, of vloer? Dan ben je bij ons aan het goede adres voor meer informatie over soorten isolatie en isolatiemateriaal. Ook bij deze vormen van isolatie krijg je subsidie voor het isoleren van de woning.

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Wat is een perlator? - Thumbnail
Wat is een perlator? stappenplan
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Thumbnail
Tips om energie te besparen in huis inspiratie