stappenplan

Hoe repareer ik een gesprongen waterleiding?

Is er een waterleiding gesprongen? Sluit eerst snel de hoofdwaterkraan af, zodat er niet nog meer onnodig water verloren gaat. Lees in dit Karwei stappenplan hoe je een gesprongen waterleiding zelf kunt repareren en hoe je een gesprongen waterleiding in het vervolg eenvoudig voorkomt.

Tip!

Het is altijd verstandig om een waterleiding die op of door een buitenmuur loopt te isoleren. Bij echt strenge vorst is helaas zelfs isolatie geen garantie tegen bevriezing.

waterhoofdkraan afsluiten
stap 1

Sluit de waterhoofdkraan af

Sluit direct de hoofdkraan van het water af.

markeer kapotte waterleiding
stap 2

Markeer waar de leiding kapot is

Controleer of de gesprongen waterleiding op meerdere plaatsen beschadigd is. Markeer het te vervangen deel of delen met een watervaste stift.

afzagen gesprongen leiding
stap 3

Zaag de gesprongen leiding af

Zaag het gemarkeerde stuk van de gesprongen waterleiding af met een ijzerzaag.

knelsokken plaatsen
stap 4

Plaats de knelsokken op de buis

Schuif de twee knelsokken op de afgezaagde uiteinden, maar draai deze nog niet vast. Meet op hoe lang het nieuwe stuk buis moet zijn. Hou er rekening mee dat dit stuk aan beide kanten ongeveer 1 cm in de sokken moet steken.

pijpensnijder
stap 5

Draai het nieuwe tussenstuk vast

Snij het stukje buis op maat af met behulp van een pijpensnijder. Verwijder bramen met een ijzervijl en schuur de uiteinden blank. Plaats het tussenstuk en draai de knelsokken stevig aan. Gebruik hiervoor twee steeksleutels of bahco’s.

Voorkom bevriezing: plaats een stop- en aftapkraan

stopkraan plaatsen vorst
stap 6

Plaats een stop- en aftapkraan

Kies de beste plek voor de stopkraan en zaag de leiding op die plek door.

Tip!

Een aftapkraan moet zo laag mogelijk zitten, zodat de hele leiding leegloopt als je hem openzet. Controleer of de bovenliggende waterleiding geen andere vertakkingen heeft. Anders worden ook deze afgesloten na het dichtdraaien van de stopkraan.

aftapkraan op leiding
stap 7

Bepaal de lengte van de stopkraan

Bepaal de lengte van het stuk koperen buis dat je moet verwijderen, om de kraan te kunnen plaatsen. Let op: de leiding steekt aan weerszijden ongeveer 1 cm in de kraan.

stopkraan vastdraaien
stap 8

Draai de stopkraan vast

Zaag de buis af met behulp van een ijzerzaag of pijpensnijder. Verwijder bramen met een ijzervijl en schuur de uiteinden van het koper leiding blank. Breng de stopkraan aan en draai de knelmoeren stevig aan met twee steeksleutels of bahco’s.

Tip!

Stopkranen hebben een stroomrichting. Deze staat op de kraan met een pijl aangegeven.

waterhoofdkraan openzetten
stap 9

Zet de waterhoofdkraan open

Draai de aftapkraan dicht en de stopkraan open. Zet de waterhoofdkraan open en controleer de nieuwe leiding op lekkage. Lekt het, draai dan de knelmoeren vaster aan.

stopkraan aftappen vorst
stap 10

Draai de stopkraan dicht

Is er vorst voorspeld? Sluit dan de buitenleiding af door de stopkraan dicht te draaien. Plaats een emmer onder de aftapkraan. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat het water dat in de leiding zit eruit kan lopen.

Tip!

Voor het isoleren van een buitenleiding kun je beter kant-en-klare buisisolatie gebruiken dan steenwol. Als steenwol nat wordt na een regenbui raakt het zijn isolatiewaarde volledig kwijt.

Benodigdheden

Materialen (3)

Meer klusadvies

Klusadvies - leidingen - Hoe sluit ik een close-in boiler aan? - thumbnail
Hoe sluit ik een close-in boiler aan? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe sluit ik mijn afvoer aan op het riool? - thumbnail
Hoe sluit ik mijn afvoer aan op het riool? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe leg ik een waterleiding aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een waterleiding aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in