stappenplan

Hoe breng ik sierpleister aan?

Wil je een muur met structuur, dan is sierpleister aanbrengen het antwoord. Sierpleister is een verzamelnaam voor stucwerk met structuur. Spachtelputz of korrelpleister zijn voorbeelden van verschillende varianten sierpleister. Het voordeel van dit stucen-met-korreltjes is dat je het gips direct al een kleurtje kunt geven, dus geen geschilder nog achteraf. Heel handig! Lees hieronder hoe jij een wand mooi strak stuct met korrelpleister.

Tip!

Gebruik voor je eigen veiligheid een trap die hoog genoeg is, die voorzien is van antislip treden en een sta-beugel heeft van minimaal 60 cm. Trek ook schoenen aan met stugge zolen.

voorbehandelen ondergrond ontvetten
stap 1

Behandel de ondergrond goed voor

Maak de muur vrij van behangresten en loslatende verfbladders. Ontvet de muur en maak gaten en scheuren dicht. Behandel een korrelige of poederige ondergrond met fixeermiddel. Behandel roet- of vochtplekken voor met isoleermiddel. Laat de muur goed drogen.

Tip!

Gebruik voor het ontvetten een ontvettingsmiddel op natuurlijke basis. Dit stinkt niet (zoals ammonia) en is beter voor het milieu.

afplakken stucloper sierpleister
stap 2

Plak alles af met tape en stucloper

Plak kozijnen en ander houtwerk af met schilderstape. Dek de vloer af met stucloper of eventueel dik afdekplastic.

Tip!

Werk bij voorkeur bij daglicht wanneer je sierpleister gaat aanbrengen. Zo voorkom je dat je onregelmatigheden over het hoofd ziet.

stap 3

Gebruik voorstrijkmiddel

Behandel de muur voor met een voorstrijkmiddel voor sierpleister. Gebruik hiervoor een vachtroller of blokkwast. Kies een voorstrijkmiddel met dezelfde kleur als de kleur van de sierpleister.

Tip!

Leg een hardboardplaatje op de grond waar je werkt. Zo kun je gevallen sierpleister, wat nog niet ingedroogd is, oprapen en hergebruiken.

stap 4

Mix de emmers sierpleister

Doe alle sierpleister-emmers, die je nodig hebt voor één wand, in een speciekuip en mix het goed door elkaar om kleurverschillen te voorkomen.

Tip!

Huur een mortelmixer bij Karwei voor het mixen van het pleisterwerk.

aanbrengen sierpleister spaan
stap 5

Breng de sierpleister aan

Houd een roestvrijstalen spaan in een hoek van 45 graden tegen de muur en plaats hierop het pleisterwerk. Schuif met een kunststofspaan het pleisterwerk van de roetvrijstalen spaan af en breng dit met draaiende bewegingen aan op de wand. Breng een gelijkmatige structuur aan in 15 tot 20 minuten. Zorg ervoor dat de sierpleister korreldik is aangebracht.

Tip!

Werk bij voorkeur bij daglicht. Bij kunstlicht zie je onregelmatigheden snel over het hoofd.

stap 6

Structureer het pleisterwerk

Verdeel de wand in denkbeeldige vakken van ongeveer 50 cm breed. Breng linksboven de sierpleister aan en werk naar linksonder en vervolgens van links naar rechts. Na het aanbrengen van vak twee, op vak één structuur aanbrengen. Na het aanbrengen van vak drie, vak twee structuren, en dit herhaal je tot de totale muur is voorzien van sierpleister.

Tip!

Maak een wand van hoek tot hoek af zonder te stoppen. Zo voorkom je lelijke overgangen.

schilderen sierpleisterwerk
stap 7

Schilder de sierpleisterwand

Laat de muur met sierpleister minimaal 24 uur drogen. Schilder de muur vervolgens met latex.

Tip!

Bij Karwei kun je sierpleister op kleur laten maken. Dat is mooier dan overschilderen en het bespaart een bewerking.

Meer klusadvies

Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe breng ik magneetverf aan? - thumbnail
Hoe breng ik magneetverf aan? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder je een muur met structuurverf? - thumbnail
Hoe schilder ik een muur met structuurverf? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in