stappenplan

Hoe breng ik sierpleister aan?

Sierpleister aanbrengen: zowel korrelpleister (1 of 2 mm) als structuurpleister (2 of 3 mm) breng je op dezelfde manier aan. Lees er alles over in deze KARWEI klusinstructie.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een trap die hoog genoeg is, die voorzien is van antislip treden en een stabeugel van minimaal 60cm. Trek schoenen aan met stugge zolen.

Hoe breng ik sierpleister aan?
stap 1

Sierpleister aanbrengen begint met het verwijderen van resten behang en loslatende verfbladders. Ontvet de muur zonodig en maak gaten en scheuren dicht. Behandel een korrelige of poederige ondergrond eerst met KARWEI fixeermiddel. Behandel roet- of vochtplekken voor met KARWEI isoleermiddel.

Let goed op de droogtijden. Raadpleeg hiervoor de verpakking.

Tip!

In plaats van het agressieve en ongezonde ammonia te gebruiken voor ontvetten, kun je beter werken met ontvettingsmiddel op natuurlijke basis (St. Marc). Dat werkt even goed, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu.

Hoe breng ik sierpleister aan?
stap 2

Plak kozijnen en ander houtwerk af met schilderstape. Dek, voordat je sierpleister gaat aanbrengen, de vloer goed af met stucloper of eventueel dik afdekplastic.

stap 3

Behandel de muur voor met een voorstrijkmiddel voor sierpleister. Gebruik een vachtroller of blokkwast. Gebruik een voorstrijk met dezelfde kleur als de kleur van de sierpleister.

Tip!

Leg een hardboardplaatje op de grond waar je werkt. Zo kun je gevallen sierpleister, wat nog niet ingedroogd is, oprapen en hergebruiken.

Hoe breng ik sierpleister aan?
stap 4

Sierpleister aanbrengen doe je met een roestvrijstalen spaan. Houdt de spaan onder een hoek van 45° met de muur. Zorg ervoor dat de sierpleister korreldik is aangebracht.

Tip!

Doe alle emmers sierpleister die je nodig hebt voor één wand in en witte speciekuip en mix het goed door elkaar. Zo krijg je geen kleurverschillen op de wand.

Hoe breng ik sierpleister aan?
stap 5

Houd de kunststofspaan plat op de sierpleister en breng met een draaiende beweging een gelijkmatige structuur aan. De verwerkingstijd is ongeveer 15 tot 20 minuten.

stap 6

Verdeel de wand in denkbeeldige vakken van ongeveer 0.5 m breed. Begin linksboven met het aanbrengen van sierpleister, werk dan naar onder en vervolgens van links naar rechts. Na het aanbrengen van vak twee, op vak één structuur aanbrengen. Na het aanbrengen van vak drie, vak twee structuren, enzovoort.

Maak een wand van hoek tot hoek zonder stoppen af om lelijke overgangen te voorkomen.

Tip!

Werk bij voorkeur bij daglicht. Bij kunstlicht zie je onregelmatigheden snel over het hoofd.

Hoe breng ik sierpleister aan?
stap 7

Schilder de muur na een droogtijd van 24 uur over met latex. Je kunt deze verf bij KARWEI op iedere gewenste kleur laten aanmaken. Het is ook mogelijk de sierpleister op kleur te laten maken. Dat is mooier dan overschilderen en het bespaart een bewerking.

Tip!

Bewaar het restant sierpleister in een afgesloten emmer op een koele (vorstvrije) plaats. Het blijft dan geruime tijd goed. Restanten latex of sierpleister niet in de vuilnisbak gooien of door de gootsteen spoelen, dat is schadelijk voor het milieu. Lever resten als klein chemisch afval in bij de chemokar of de milieustraat in je gemeente.

Benodigdheden

Materialen (5)
Gereedschappen (8)
Dit stappenplan komt voor in