stappenplan

Hoe maak ik zelf een schuifdeurkast voor onder een schuin dak?

In een schuifdeurkast onder het schuine dak kun je zoveel spullen kwijt. Fantastisch! Plastic bakken met kerstspullen, kleding, boeken, noem het maar op. Benut die ruimte, want die spullen moet je toch ergens kwijt. Opgeruimd staat heel netjes. Hieronder lees je hoe je zelf een kast met schuifdeuren maakt onder het schuine dak op zolder.

Tip!

Schilder de deurpanelen eerst in de gewenste kleur, voordat je start met het maken van de schuifdeurkast. Decoreer eventueel de panelen met een leuk sjabloon of stickers.

berekenen aantal MDF-panelen
stap 1

Bereken het aantal MDF-panelen

Meet de breedte en lengte op waar de schuifpanelen gaan komen. Bepaal hoeveel MDF-panelen je nodig hebt. Ga uit van minimaal drie panelen die elkaar 10 cm overlappen.

Tip!

Het systeem S-20 is geschikt voor schuifdeuren van maximaal 20 kg of 60x250 cm MDF-panelen. Wil je grotere en zwaardere deuren? Kies dan voor een S-40 of S-75 systeem.

op maat zagen schuifdeurrails
stap 2

Zaag de schuifdeurrails op maat

Zaag beide schuifdeurrails op maat met een ijzerzaag. Zaag een vurenhouten lat van 18x69 mm op dezelfde lengte af.

Tip!

Laat de MDF-panelen handig en eenvoudig op maat zagen bij Karwei.

dakbeugels bevestigen gordingbalk
stap 3

Monteer de dakbeugels

Schroef de helft van het aantal dakbeugels gelijkmatig op de achterzijde van de gordingbalk vast met 20 mm schroeven. Zorg dat ze netjes in één lijn liggen. Schroef de overige beugels op dezelfde positie op de vurenhout lat.

schuifdeurrails boren
stap 4

Boor de schuifdeurrails

Boor om de 50 cm gaatjes in de rails. Schroef beide rails op de onderkant van de vurenhouten lat met een tussenruimte van 6 mm. Zet de lat met de beugels losjes vast aan de beugels op de gordingbalk. Houd de waterpas onder de plank. Controleer of alles recht hangt en draai de bouten nu stevig aan.

monteren geleide wieltjes
stap 5

Monteer de geleide wieltjes

Schroef aan de achterzijde van elk MDF-paneel twee geleide wieltjes. Doe dit op 5 cm vanaf de rand. Gebruik hiervoor de bijgeleverde 20 mm schroeven. De verspringing van de geleide wieltjes wijst naar achteren.

Tip!

Zijn de deurtjes dikker dan 3 cm? Laat de verspringing dan naar voren wijzen. Maak de wieltjes los, draai deze om en bevestig het wieltje opnieuw.

plaats MDF-panelen in rails
stap 6

Plaats de MDF-panelen

Hang eerst de achterste en vervolgens de voorste panelen in de rails. Stel ze loodrecht met de stelbouten aan de achterzijde van de geleide wieltjes.

monteer deurstoppers schuifdeurkast
stap 7

Bevestig de deurstoppers

Schroef op de achterkant van het eerste en het laatste paneeldeurtje dat in de voorste rail hangt een deurstopper. Doe dit op 52 mm vanaf de rand.

Tip!

Deurstoppers voorkomen dat de achterste deurtjes bij het openschuiven helemaal achter de voorste deurtjes verdwijnen en daardoor moeilijk te bereiken zijn.

monteer deurstoppers schuifdeurkast
stap 8

Monteer handgrepen

Schroef op de MDF-panelen grepen om de opbergkast te openen en sluiten.

Tip!

Je kunt ook gaten zo groot als je duim in de panelen boren. Door je wijsvinger in de gaten te steken kun je de deurpanelen openschuiven en dichtdoen.

Benodigdheden

Materialen (6)

*alleen verkrijgbaar in de bouwmarkt

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een lade met ladegeleiders? - Thumbnail
Hoe bevestig je ladegeleiders op een lade? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een washok meubel? - thumbnail
Hoe maak ik zelf een washok meubel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in