stappenplan

Hoe bevestig je ladegeleiders op een lade?

Een schuiflade maken in een kast is makkelijk en geeft lekker veel extra ruimte om op te bergen. Handig en zo'n ladekast ziet er ook leuk uit onder bijvoorbeeld een werktafel in je huis. Hieronder vind je vier verschillende ladesystemen met verschillende soorten ladegeleiders om uit te kiezen. Kies welke het beste bij je kast past en geniet van je opbergruimte straks!

De enkele glijlat

Maak de meest simpele schuiflade met een enkele glijlat. De lade zit geklemd tussen de volgende ladegeleiders: een glijlat en bijvoorbeeld de bovenzijde van de kast. Door een paar millimeter speling kan de lade toch vrij schuiven over de glijlat. Dit systeem wordt vaak gebruikt waarbij het front en zijkanten van de lade even hoog zijn.

meet de ladehoogte
stap 1

Meet de ladehoogte op

Meet de hoogte van de zijkanten van de lade op. Bereken deze hoogte plus twee mm: dat is de afstand tussen bovenkant kast en ladegeleider (glijlat). Markeer waar de bovenzijde van de glijlat moet komen. Gebruik hierbij een waterpas.

vastlijmen enkele glijlatten
stap 2

Zet de enkele glijlatten vast

Lijm en schroef de glijlatten vast aan beide kanten aan de binnenkant van de kast en plaats de schuiflade.

Tip!

Boor de schroefgaten voor met een 3 mm houtboor. Ruim de gaten met de verzinkboor, zodat de schroeven netjes in het hout wegvallen.

De dubbele glijlat

Bij een dubbele glijlat zit de schuiflade vast tussen twee glijlatten. Het voordeel van deze ladegeleiders is dat je de lade overal kunt plaatsen, waarbij de front en zijkanten van de lade niet even hoog moeten zijn.

opmeten hoogte schuiflade
stap 3

Meet de hoogte van de lade op

Meet de hoogte van de zijkanten van de lade op. Bereken deze hoogte plus twee mm: dat is de afstand tussen de onderste en de bovenste glijlat. Markeer waar de bovenzijde van de glijlat moet komen. Gebruik hierbij een waterpas.

ladegeleiders glijlatten kastlade
stap 4

Bevestig de dubbele ladegeleiders

Teken af waar de ladegeleiders komen. Lijm en schroef de glijlatten vast aan beide kanten aan de binnenkant van de kast en plaats de schuiflade.

Tip!

Een lade schuift makkelijker als je de glijlatten inspuit met een teflonspray.

Een ladesysteem met een loper

Een loper is een lat die aan de zijkanten van de lade zit. Deze loper schuift in een sleuf van twee dicht bij elkaar geplaatste glijlatten of op een enkele glijlat.

vastschroeven loper zijkant lade
stap 5

Bevestig de ladelopers

Monteer de lopers tegen de zijkanten van de lade met lijm en schroeven. Monteer, op een gewenste hoogte, beide sets glijlatten op 2,9 cm van elkaar. Gebruik een waterpas.

Een ladesysteem met stalen laderails

De stalen laderails heeft rolletjes en is daardoor verreweg het meest soepele ladesysteem. De ladegeleider en de rail vormen samen een set. Deze kun je kant en klaar in verschillende maten kopen bij Karwei.

monteren stalen laderails
stap 6

Bevestig de stalen laderails op de lade

Schroef de ladegeleider, met het wiel aan de achterkant, vast tegen onder- en zijkanten van de schuiflade.

vastschroeven loper zijkant lade
stap 7

Monteer de stalen laderails in de kast

Monteer op de gewenste hoogte beide laderails aan de binnenkant van de kast, met de wieltjes aan de voorkant. Controleer met een waterpas of de rails recht zitten. Steek de ladegeleider op de lade schuin van boven in de laderail. Zo vallen beide delen in elkaar en rolt de schuiflade soepel open en dicht.

Benodigdheden

Materialen (6)

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een opbergkist? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een opbergkist? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een kapstok van steigerhout? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een kapstok van steigerhout? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een opbergsysteem in de garage? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een opbergsysteem in de garage? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in