stappenplan

Hoe maak ik zelf een lattenwand?

Briljant in al z’n eenvoud, zo’n designwand met verticale latten. Het donkere hout zorgt voor een instant luxe sfeer. Doordat de latten met een kleine tussenruimte bevestigd zijn ontstaat een spannend lijnenspel. Met minimale middelen heb je dit wand-idee in een middag gerealiseerd. Moderne loftlook gegarandeerd!

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 1

Bepaal hoeveel- en hoe lang de latten moeten zijn. Er gaan 17 latten in een strekkende meter en afhankelijk van de hoogte van de kamer bepaal je de lengte van de latten. Bijvoorbeeld 270 of 300 cm. Controleer of de latten mooi recht zijn.

Tip!

Deze klus vergt een groot aantal latten. Het is verstandig om van tevoren bij jouw Karwei te controleren of er voldoende op voorraad zijn. Bestellen in de winkel of on-line kan natuurlijk altijd.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 2

Meet aan het beginpunt van lattenwand (bij ons op 1/3 van de wand) de hoogte van de kamer en zaag een lat op maat. Geef hem het nummer 1.
Controleer met deze lat of de kamer overal even hoog is. Is dit niet het geval, dien je zeer frequent de hoogte opnieuw te meten en de maat van de latten aan te passen. Geef dan ook alle latten een opeenvolgend nummer.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 3

Schuur alle latten en zet ze in de transparante beits. Omdat een brede zijde (waarop het volgnummer staat) tegen de muur komt hoef je deze niet te beitsen.
Na drie beitsen keer krijg je een mooie warme kleur. De latten tussen de beits-lagen licht opschuren.

Tip!

Beits in lange halen en met de nerf mee. Zorg van tevoren dat je de ondergrond afdekt met stucloper of plasticfolie. Leg de latten na het beitsen op twee of drie dwarslatten om zo goed te kunnen drogen.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 4

Terwijl de latten drogen, kun je de muur verven. Gebruik hiervoor de vachtroller, die je van tevoren licht vochtig hebt gemaakt. Eventuele pluisjes kun je zo makkelijk verwijderen. Gebruik afplaktape om het muur, plafond en de vloer af te plakken.

Tip!

Het verven gaat een stuk makkelijker als je de roller op een steel klemt.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 5

Zaag een drietal stroken (5cm) van de multiplex plaat af. Deze worden als tijdelijk vulling tussen de latten gebruikt. Het voordeel is dat je altijd en zonder meetwerk, dezelfde afstand tussen de latten krijgt.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 6

Plaats de eerste lat (nummer 1) tegen de muur. Controleer met de waterpas of hij precies verticaal staat. Trek een dunne potloodlijn net naast de lat.
Doe dit nauwkeurig. Het is de basis van waaruit de rest van de wand wordt opgebouwd.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 7

Bevestig de lat, langs de lijn, met dotten lijm, die om de 20 cm komen. Fixeer de latten met drie staalnagels (boven-onder en in het midden) Geef de staalnagels nog een tik met de drevel na, zodat de kop verzinkt in het hout.

Tip!

De lijm heeft na 24 uur zijn eindsterkte bereikt. Het is daarom verstandig om deze eerste lat een dag van tevoren te plaatsen, om zo een sterke basislat te krijgen.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 8

Bevestig de tweede lat (volgnummer:2) op dezelfde manier. Plaats tussen lat 1 en 2 de stroken multiplex om zowel in het midden als beneden en boven, een gelijke afstand van 15 mm te krijgen. Ga zo door met de derde, vierde, vijfde etc lat.
Controleer, ondanks de vulstroken, regelmatig of de latten nog verticaal staan.

Tip!

Denk aan je veiligheid! Staalnagels dun en keihard. Het nadeel is dat ze bij eenverkeerde tik kunnen breken en wegspringen. Bescherm je ogen daarom met een veiligheidsbril.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 9

Dicht, indien nodig, de spijkergaten met een propje kneedbaar hout.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een schuifdeurkast? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een schuifdeurkast? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een lade met ladegeleiders? - Thumbnail
Hoe bevestig je ladegeleiders op een lade? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in