stappenplan

Hoe maak ik zelf een lattenwand?

Briljant in al z’n eenvoud, zo’n designwand met verticale latten. Het donkere hout zorgt voor een instant luxe sfeer. Doordat de latten met een kleine tussenruimte bevestigd zijn ontstaat een spannend lijnenspel. Met minimale middelen heb je dit wand-idee in een middag gerealiseerd. Moderne loftlook gegarandeerd!

Wil je het jezelf écht makkelijk maken, bekijk dan de lattenwand pakketten van CanDo die verkrijgbaar zijn in vuren, licht eiken en donker eiken. Zelfde eindresultaat, maar andere aanpak!

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 1

Bepaal het aantal latten en de lengte

Bepaal hoeveel en hoe lang de latten moeten zijn. Er gaan 17 latten in een strekkende meter en afhankelijk van de hoogte van de kamer bepaal je de lengte van de latten. Bijvoorbeeld 270 of 300 cm. Controleer altijd of de latten mooi recht zijn.

Tip!

Deze klus vergt een groot aantal latten. Het is verstandig om van tevoren bij jouw Karwei te controleren of er voldoende latten op voorraad zijn. Bestellen jouw lattenwand in de winkel of eenvoudig online kan natuurlijk altijd.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 2

Meet de hoogte op

Meet aan het beginpunt van lattenwand (bij ons op 1/3 van de wand) de hoogte van de kamer en zaag een lat op maat. Geef deze lat het nummer 1. Controleer met deze lat of de kamer overal even hoog is. Is dit niet het geval, dien je zeer frequent de hoogte opnieuw te meten en de maat van de latten aan te passen. Geef dan ook alle latten een opeenvolgend nummer.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 3

Beits de latten

Schuur alle latten en schilder ze met transparante beits. Sla de brede zijde (waarop de volgnummers staan) van de latten over, want deze komen tegen de muur. Lak de latten drie keer met beits voor een mooie warme kleur. Schuur de latten tussen de beits-lagen door licht op.

Tip!

Beits in lange halen en met de nerf mee. Zorg van tevoren dat je de ondergrond afdekt met stucloper of plasticfolie. Leg de latten na het beitsen op twee of drie dwarslatten om zo goed te kunnen drogen.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 4

Schilder de achterwand

Verf de muur terwijl de latten drogen. Gebruik hiervoor een vachtroller, die je van tevoren licht vochtig hebt gemaakt. Verwijder eventuele pluisjes met afplaktape op de roller. Leg afdekfolie op de vloer en afplaktape op de muur en het plafond voordat je gaat schilderen.

Tip!

Het verven gaat een stuk makkelijker als je de roller op een steel klemt.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 5

Zaag drie tussenlatten

Zaag een drietal stroken (5cm) van de multiplex plaat af. Gebruik deze als tijdelijk vulling tussen de latten. Het voordeel is dat je altijd én zonder meetwerk dezelfde afstand tussen de latten krijgt. Handig!

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 6

Teken de eerste lat af op de wand

Plaats de eerste lat (nummer 1) tegen de muur. Controleer met de waterpas of deze precies verticaal staat. Trek een dunne potloodlijn net naast de lat. Dit is de basis van waaruit de rest van de wand wordt opgebouwd.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 7

Bevestig de eerste lat

Bevestig de lat langs de potloodlijn met dotten lijm, die om de 20cm komen. Fixeer de latten met drie staalnagels (boven-onder en in het midden). Geef de staalnagels nog een tik met de drevel na, zodat de kop verzinkt in het hout.

Tip!

De lijm heeft na 24 uur zijn eindsterkte bereikt. Het is daarom verstandig om de eerste lat een dag van tevoren te plaatsen, om zo een sterke basislat te krijgen.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 8

Monteer de tweede lat

Bevestig de tweede lat (volgnummer 2) op dezelfde manier. Plaats tussen lat 1 en lat 2 de stroken multiplex om zowel in het midden als beneden en boven, een gelijke afstand van 15 mm te krijgen. Ga zo door met de derde, vierde, vijfde etc lat.
Controleer, ondanks de vulstroken, regelmatig of de latten nog verticaal staan.

Tip!

Denk aan je veiligheid! Staalnagels zijn dun en keihard. Het nadeel is dat ze bij een verkeerde tik kunnen breken en of wegspringen. Bescherm je ogen daarom met een veiligheidsbril.

Hoe maak ik zelf een lattenwand?
stap 9

Vul de spijkergaten

Vul - indien je dat mooi vindt - de spijkergaten met een propje kneedbaar hout voor een egale lattenwand.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een schuifdeurkast? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een schuifdeurkast? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een lade met ladegeleiders? - Thumbnail
Hoe bevestig je ladegeleiders op een lade? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in