stappenplan

Hoe kan ik hout frezen met een bovenfrees?

Je wilt strakke sleuven en profielranden uit hout frezen met een bovenfrees. Maar hoe gebruik je een bovenfrees? Hout frezen is geen eenvoudige klus, maar Karwei helpt je daarbij. In dit stappenplan van Karwei leer je gleuven en profielen maken met een bovenfrees, waarbij MDF wordt gebruikt. Tip: oefen eerst op restjes hout.

Tip!

Je kunt allerlei soorten hout frezen. In de praktijk worden meestal grenen, multiplex en MDF gebruikt. Maar ook kersen- en eikenhout kun je goed bewerken. Vurenhout is zacht en wordt vaak wat minder strak.

Een gleuf frezen in MDF

mal maken freezen
stap 1

Maak eerst een mal

Leg twee stroken van 10x50 cm langs beide lange zijden van de MDF-plaat. Plaats daar twee stroken van 10x50 cm dwars op. De afstand tussen deze stroken is gelijk aan de breedte van de grondplaat van de freesmachine. Controleer met de winkelhaak of de stroken haaks op elkaar liggen en schroef ze aan elkaar vast. Schuif de MDF-plaat in de mal en klem deze op de gewenste positie vast met lijmklemmen.

recht freesje freesmachine
stap 2

Plaats een recht freesje

Plaats in de bovenfrees een recht freesje met de gewenste breedte.

Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik altijd schone en scherpe freesjes en haal de stekker van de freesmachine uit het stopcontact, voordat je een nieuw freesje aanbrengt.

freesdiepte instellen
stap 3

Stel de freesdiepte in

Stel de freesdiepte in met de stelknop op de bovenfrees.

Tip!

Probeer de gleuf niet in één keer uit het hout te frezen. De freesdiepte mag per keer niet meer bedragen dan de halve dikte van het freesje.

freesmachine karwei
stap 4

Start met frezen

Zet de freesmachine aan en schuif hem met een vloeiende beweging in de werkmal. Duw de bovenfrees rustig en gelijkmatig over de MDF-plaat. Het freesje begint en eindigt in de mal. Er ontstaat dus nooit een onregelmatig begin of eind in het paneel zelf.

Tip!

De duwrichting van de bovenfrees is tegenovergesteld aan de draairichting van het freesje.

mal hout frezen
stap 5

Schuif de plank door de mal

Draai de lijmklemmen los en schuif het MDF-paneel verder door de mal. Zo kun je de volgende gleuf uit het hout frezen.

Een profiel frezen in MDF

profiel frezen profielfrees
stap 6

Maak een profiel in het MDF

Gebruik een profielfreesje voor het maken van een profiel in de MDF-plaat. Een profielfreesje heeft aan de bovenkant een geleider die ervoor zorgt dat de bovenfrees de rand van het paneel volgt.

mal maken profielfrezen
stap 7

Maak een mal

Leg een strook van 10x50 cm langs het te frezen MDF-paneel. Zet deze vast met de lijmklemmen. Zorg voor voldoende ruimte, zodat de geleider goed langs de rand van het hout loopt. Laat de strook minimaal 10 cm uitsteken. Schroef onder het uitstekende deel van de strook een kort stukje MDF vast. Zorg dat de zijkant van deze beginstrook gelijk ligt aan de zijkant van het paneel.

mal maken profielfrezen
stap 8

Stel de hoogte van de bovenfrees in

Stel de hoogte van de bovenfrees zo in, dat de geleider van het freesje langs de zijkant van het paneel loopt. Zet de freesmachine aan en plaats de geleider tegen de zijkant van de beginstrook. Duw de machine gelijkmatig vooruit. Ook nu is de duwrichting tegenovergesteld aan de draairichting van het freesje.

Tip!

Als het profiel dun en rafelig is, kun je de freesmachine iets dieper instellen en het profiel nogmaals uitfrezen. Houd er wel rekening mee dat het profiel dan iets breder wordt.

Benodigdheden

Materialen (5)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? Thumbnail
Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in