keuzehulp

Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus?

Welke schroeven en bouten gebruik je voor welke klus? Bij de keuze van een schroef of een bout is het belangrijk om welk materiaal het gaat waarmee je gaat werken. Voor elk materiaal is er een schroef of bout verkrijgbaar. Karwei heeft alles voor je op een rij gezet.

Tip!

Gebruik altijd de juiste schroevendraaier die bij de schroef of bout past. Een verkeerde schroevendraaier of schroefbit beschadigt namelijk de schroefkop.

bolkop houtschroef
stap 1

Bolkop houtschroef

De bolkop houtschroef is geschikt voor hout en blijft op het materiaal liggen. De schroefdraad loopt niet helemaal door tot aan de kop. De bolkop houtschroef heeft meestal een gleufkop.

lenskop houtschroef
stap 2

Lenskop houtschroef

De lenskop houtschroef is een variant op de bolkopschroef, waarbij de kop aan de onderkant taps toeloopt. Daardoor valt hij een stukje in het hout, wat voor een fraaie afwerking zorgt.

platkop houtschroef
stap 3

Platkop houtschroef

De platkop houtschroef heeft een taps toelopende kop, die in de ondergrond kan verzinken. als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of het boorgat geruimd is met een verzinkboor. Ook bij de platkop houtschroef loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop. Deze houtschroef is verkrijgbaar met verschillende typen koppen (gleuf, PH, PZ).

spaanplaatschroef
stap 4

Spaanplaatschroef

De spaanplaatschroef heeft een posidriv-kruiskop (PZ) en schroefdraad tot aan de kop. Door de grove winding en scherpe punt draait deze schroef makkelijk in het hout en is voorboren vaak niet nodig.

gipsplaatschroef
stap 5

Gipsplaatschroef

Bij een gipsplaatschroef is de schroefdraad fijner dan die van een spaanplaatschroef. Deze schroef heeft een Philips-kruiskop (PH), dus gebruik altijd een PH of PZ schroevendraaier (of schroefbit) voor de gipsplaatschroef.

houtdraadbout
stap 6

Houtdraadbout

Een houtdraadbout kan zwaar belast worden. Daardoor zijn ze ideaal voor het ophangen van een radiator, het verankeren van een balk in een betonnen vloer, het vastzetten van zware tafelpoten. De zeskantige kop draai je vast met een steek- of ringsleutel.

parker metaalschroef
stap 7

Parker

Een parker is een metaalschroef. De vlijmscherpe schroefdraad loopt door tot aan de kop, onder een iets schuinere hoek, waardoor de schroef goed door metaal dringt. De parker vormt zelf een schroefdraad in het metaal (zelf-tappend). Boor het metaal eerst voor met een metaalboortje met een iets kleinere diameter dan de dikte van de parker.

schroefogen schroefhaken schroefduimen
stap 8

Schroefoog, schroefhaak en schroefduim

Deze schroeven zijn bedoeld om dingen aan op te hangen. Een schroefoog heeft een geheel gesloten ring en bij een schroefhaak is die ring niet geheel gesloten. Je draait deze twee schroeven gemakkelijk vast, door een schroevendraaier door de ring te steken en deze als hefboom te gebruiken om kracht te zetten. De schroefhaak is verkrijgbaar met en zonder gleuf. Met gleuf kun je met een schroevendraaier aandraaien.

bout moer karwei
stap 9

Bout

Een bout steek je helemaal door beide delen heen, die je wilt verbinden. Draai de moer vast met twee steek- of ringsleutels voor een zeer sterke verbinding. Niet met een combinatie- of waterpomptang, want daarmee beschadig je de kop van de bout. Er zijn bouten verkrijgbaar in verschillende diktes, zoals M6 en M8, die passen op moeren met dezelfde aanduiding.

Tip!

Voorkom dat de bout in het materiaal wordt getrokken en breng aan de kop- en moerzijde eerst een ring aan. Gebruik aan de moerzijde een veerring, zodat de moer niet los kan gaan zitten.

Tip!

Een borgmoer is een moer voorzien van een laagje kunststof dat tijdens het draaien oprolt. Dit geeft extra beveiliging tegen het lostrillen.

slotbout
stap 10

Slotbout

Een slotbout heeft een afgeronde kop, wat zorgt voor een fraaie afwerking. Direct onder die kop zit een vierkant gedeelte dat zich in het hout dringt wanneer je de bout op de kop aantikt met een hamer. Zo is de bout gefixeerd en kan hij niet meedraaien tijdens het vastschroeven van de moer.

draadeind lange bout
stap 11

Draadeind

Draadeind is een lange bout zonder kop, die je zelf op maat kunt zagen met een ijzerzaag. Je verbindt deze bout door aan beide uiteinden een (veer)ring en een moer aan te brengen. Vijl de bramen op het zaagvlak weg om te voorkomen dat je de moer scheef op de schroefdraad draait.

inbusbout inbussleutel
stap 12

Inbusbout

Een inbusbout heeft een kop met een zeshoekig gat, die je vastdraait met een inbussleutel. Door de zeshoekige inbuskop heb je optimaal grip met een inbussleutel, en kun je veel kracht zetten.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welk boortje kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welk boortje kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik? Thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in