keuzehulp

Welke soort plug kies ik voor mijn klus?

Kiezen uit de verschillende soorten pluggen is eenvoudig, als je weet van welk materiaal de wand is en wat je wilt bevestigen. De ene plug is de andere niet: dat is één ding dat zeker is! En ze zijn ook nog eens onmisbaar. Want je wilt natuurlijk niet dat jouw mooie lamp of wanddecoratie binnen no time op de grond ligt. Wij hebben alle soorten pluggen op een rij gezet. Zo weet je zeker dat alles blijft hangen!

nylon plus s-plug
stap 1

Nylon plug (S-plug)

De nylon plug wordt ook wel S-plug genoemd (Fischer) en is de meest gangbare plug voor massieve bouwmaterialen. De weerhaken voorkomen het meedraaien van de plug en de diepe vertanding zorgt voor een optimale verankering in massieve bouwstoffen.

Massieve bouwmaterialen zijn het tegenovergestelde van holle bouwmaterialen. Denk aan gipsplaten.

universeel plug
stap 2

Universeel plug

De allround plug kun je voor bijna alle bouwstoffen gebruiken. Hij spreidt in massieve bouwstoffen, doordat de kop van de plug door de schroef naar achter wordt getrokken. In holle bouwstoffen vormt de plug een 'knoop'.

spijkerplug nagelplug
stap 3

Spijkerplug (nagelplug)

De spijkerplug wordt ook wel nagel- of slagplug genoemd. De spijkerplug is uitsluitend te gebruiken voor 'doorsteekmontage'. Je boort door het te bevestigen materiaal direct in de muur. Vervolgens is alleen nog een hamer nodig om de nagel te bevestigen. Voor demontage kun je een kruiskopschroevendraaier gebruiken. De - - spijkerplug is geschikt voor bevestiging van:
- Houten regels
- Plinten
- Wand- en isolatieprofielen
- Lichte kozijnen

kozijnplug
stap 4

Kozijnplug

De kozijnplug is de grotere variant van de spijkerplug. Ook deze plug is te gebruiken voor ‘doorsteekmontage’. Het spreidgedeelte van deze plug komt overeen met de nylon plug. De kozijnplug is geschikt om zwaardere delen in massieve materialen te monteren, zoals raam- en deurkozijnen, kanthout en tengels. Deze plug moet je altijd schroeven.

messing plug bouten
stap 5

Messing plug

De messing plug is te gebruiken voor montage met bouten in massieve materialen. Denk aan TV wandsteunen, tuinhekken en staalconstructies. Deze pluggen kun je gemakkelijk demonteren.

Alligatorplug Toggler
stap 6

Alligatorplug Toggler

Deze plug is te gebruiken voor alle massieve materialen en is een probleemoplosser voor de bevestiging van dynamische delen, zoals trapleuningen, ventilatoren en handdoekhouders. Door de goede spreiding van deze plug heeft hij buitengewone uitrekwaarden. We raden aan om schroeven te gebruiken die net iets langer zijn dan de plug.

hollewandplug Toggler
stap 7

Hollewandplug Toggler

Deze plug is geschikt voor holle wanden en is verkrijgbaar voor verschillende plaatdiktes.
Steek de plug in dichtgevouwen toestand door het gat. Door het bijgeleverde pennetje in de plug te duwen, klapt het schaargedeelte uit en zit de plug op zijn plek. Draai de schroef in de plug en hij klemt zichzelf vast.

Tip!

Deze plug heeft een behoorlijke uitrekwaarde. Let er wel op dat deze absoluut afhankelijk is van het soort plaatmateriaal dat je gebruikt.

hollewandanker Toggler
stap 8

Hollewand-anker Toggler

Met het hollewandanker kun je bouten monteren in holle wanden. Boor een gat met de diameter van een metalen plaatje. Kantel het metalen plaatje in de richting van de kunststof strip. Steek het plaatje door het gat en trek vervolgens de ring tegen de plaat. Breek de montage-strips af en draai vervolgens een bout of draadeind in het anker.

tuimelpluggen karwei
stap 9

Tuimelplug

De verende metalen tuimelplug is uitsluitend te gebruiken in holle wanden. Met zijn lange draadstang is deze plug ideaal voor grote wanddiktes. Monteer lampen en rails met de tuimelplug, die ook verkrijgbaar is met moer of als schroefhaak.

Gipsplaatplug karwei
stap 10

Gipsplaatplug

De gipsplaatplug is een speciale plug voor gipsplaten. Met behulp van het toegevoegde montage-hulpstuk draai je de plug niet achter de gipsplaat maar in de gipsplaat. Hierdoor is weinig ruimte nodig achter de gipsplaat.

keilbouten karwei
stap 11

Keilbouten

De keilbout is een metalen plug voor massieve materialen en voorzien van een conische bout met als omhulsel twee metalen delen. Door de moer aan te trekken komt de bout naar voren en duwt deze zo de metalen delen uit elkaar. Gebruik keilbouten voor grote belasting.

Tip!

Je kunt de keilbout uit de muur verwijderen door de moer los te draaien en de conische bout naar binnen te slaan of duwen.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe maak ik een deuvelverbinding? - Thumbnail
Hoe maak ik een deuvelverbinding? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe maak ik een houtverbinding met de open pen- en gatverbinding? - Thumbnail
Hoe maak ik een houtverbinding met de open pen- en gatverbinding? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in