stappenplan

Hoe kan ik een hoek meten?

Je wilt een hoek meten. Maar hoe doe je dat en met welk gereedschap? Het meten van hoeken is essentieel bij veel klussen. Weet jij welk gereedschap je nodig hebt voor welke klus? In dit stappenplan van Karwei zie je specifiek meetgereedschap voor verschillende hoeken. Weet hoe je hoeken meet.

Tip!

Goed meetgereedschap is bepalend voor het slagen van je klus. Houd je gereedschap altijd goed schoon en gebruik het waar het voor bedoeld is.

winkelhaak haakse hoek
stap 1

Gebruik een winkelhaak

Gebruik een winkelhaak voor het aftekenen van een haakse zaaglijn. Neem de betreffende plank en teken er de gewenste lengte op af. Leg de korte zijde van de winkelhaak tegen de zijkant van de plank. Leg de liniaal-zijde van de winkelhaak tegen het afgetekende streepje. Teken de lijn strak langs de liniaal.

Tip!

Controleer of de winkelhaak geheel haaks is door de lijn nogmaals af te tekenen, vanaf de andere kant van de plank. Vallen beide lijnen exact over elkaar heen? Dan is de winkelhaak geheel haaks.

handzaag als winkelhaak
stap 2

Gebruik een handzaag

Als je geen winkelhaak bij de hand hebt, gebruik dan een handzaag als winkelhaak. De hoek tussen de bovenkant van het zaagblad en de rand van het handvat is meestal haaks. Controleer dit door de lijn tweemaal af te tekenen, vanaf beide kanten van de plank.

3-4-5-steek grote hoek
stap 3

Maak een grote haakse hoek

Maak zelf een grote haakse hoek van drie latten. Neem drie latten die zich in lengte verhouden als 3:4:5 (bijv. 75 cm, 100 cm, 125 cm). Zet de latten met twee schroeven per lat aan elkaar vast. Bevestig er eventueel een extra verstevigingslat aan.

Tip!

Wil je de omtrek van een nieuwe aanbouw uitzetten? Of gebruik je een grote haakse hoek als startpunt voor het betegelen van een vloer? Daarbij is een 3-4-5 steek/haak ideaal.

zwaaihaak niet-haakse hoek
stap 4

Gebruik een zwaaihaak

Gebruik een zwaaihaak voor het opmeten en aftekenen van een niet-haakse hoek. Draai de vleugelmoer van de zwaaihaak los. Leg het handvat langs de ene zijde van de hoek. Leg het bewegende deel langs de andere zijde van hoek. Zet dan de vleugelmoer weer vast. Teken de hoek af op de plank of plaat die je wilt verzagen.

Tip!

Je kunt de hoek aan de buitenkant of aan de binnenkant van de zwaaihaak opmeten.

profielmal karwei
stap 5

Gebruik een profielmal

Gebruik een profielmal voor het op maat zagen van vloerdelen of het uitsnijden van tegels. Schuif alle naalden van de mal uit en duw deze tegen het voorwerp aan. Let erop dat de naalden de vorm zo strak mogelijk volgen. Teken dan de vorm van de mal af op het materiaal dat je wilt uitzagen.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? Thumbnail
Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in