stappenplan

Hoe kan ik een hoek meten?

Het meten van hoeken is essentieel bij veel klussen. Weet jij welk gereedschap je nodig hebt voor welke klus? De volgende hoeken vragen om specifiek meetgereedschap.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Goed meetgereedschap is bepalend voor het slagen van de klus. Hou het schoon en vervang het bij beschadiging. Dat voorkomt veel frustratie!

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 1

Winkelhaak:

Een winkelhaak gebruik je voor het aftekenen van een haakse zaaglijn. Neem de betreffende plank en teken er de gewenste lengte op af. Leg de korte zijde van de winkelhaak tegen de zijkant van de plank. Leg de liniaal-zijde van de winkelhaak tegen het afgetekende streepje. Teken de lijn strak langs de liniaal.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 2

Hoewel een winkelhaak geheel haaks hoort te zijn, is hij dat niet altijd! Je kunt dit controleren door de lijn nogmaals af te tekenen, vanaf de andere kant van de plank. Als de winkelhaak geheel haaks is, vallen beide lijnen exact over elkaar heen.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 3

Handzaag in plaats van winkelhaak:

Als je geen winkelhaak bij de hand hebt, kun je ook een handzaag als winkelhaak gebruiken. De hoek tussen de bovenkant van het zaagblad en de rand van het handvat is meestal haaks. Controleer dit door de lijn tweemaal af te tekenen, vanaf beide kanten van de plank.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 4

3-4-5 Steek:

Wil je de omtrek van een nieuwe aanbouw uitzetten? Of gebruik je een grote haakse hoek als startpunt voor het betegelen van een vloer? Dan is een kleine winkelhaak niet bruikbaar. Maak in dat geval zelf een grote haakse hoek. Neem drie latten die zich in lengte verhouden als 3:4:5 (bijv. 75 cm, 100 cm, 125 cm). Zet de latten met 2 schroeven aan elkaar vast (met 1 schroef ontstaat speling). Bevestig er eventueel een extra verstevigingslat aan.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 5

Zwaaihaak:

Gebruik een zwaaihaak voor het opmeten en aftekenen van een niet-haakse hoek. Draai de vleugelmoer van de zwaaihaak los. Leg het handvat langs de ene zijde van de hoek. Leg het bewegende deel langs de andere zijde van hoek. Zet dan de vleugelmoer weer vast.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 6

Teken de hoek af op de plank of plaat die je wilt verzagen.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 7

Je kunt de hoek aan de buitenkant of aan de binnenkant opmeten. In het eerste geval teken je de binnenkant van de zwaaihaak af, in het tweede geval de buitenkant.

Hoe kan ik een hoek meten?
stap 8

Profielmal:

Je gebruikt een profielmal voor het op maat zagen van vloerdelen of het uitsnijden van tegels. Schuif alle naalden van de mal uit en duw hem tegen het voorwerp aan. Let erop dat de naalden de vorm zo strak mogelijk volgen. Teken dan de vorm af op het materiaal dat je wilt uitzagen. Op die manier zit je altijd goed.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)
Dit stappenplan komt voor in