stappenplan

Hoe werk ik gipsplaten netjes af?

Een wand of plafond van gipsplaat kun je op verschillende manieren afwerken. Je kunt de naden tussen de platen openlaten of wegwerken en de platen stucen. Zo krijg je een mooie gladde basis voor schilderen of behangen. In dit Karwei stappenplan laten we je zien hoe je eenvoudig zelf gipsplaten kunt afwerken.

naden vullen gipsplaten
stap 1

Vul de naden en gaten

Vul alle schroefgaten in de gipsplaten met gipsplaatvuller en gebruik hierbij een plamuurmes. Vul de naden met behulp van een stucspaan. Verwijder overtollige gipsplaatvuller direct. Laat de vuller goed uitharden.

gipsplaatvuller schuren
stap 2

Schuur alles glad

Als de gipsplaatvuller uitgehard is, schuur je de platen glad. Breng, als het nodig is, een tweede laag vuller aan om de laatste oneffenheden glad te maken. Schuur deze nogmaals.

nadenband naden gipsplaten
stap 3

Gebruik nadenband op de naden

Plak nadenband over de naden tussen de platen. Plaats op de hoeken een hoekbeschermingsprofiel.

Tip!

Wil je de naden tussen de gipsplaten open laten? Breng dan je een dunne acrylaatkit op de naden aan en strijk de kit glad met een natte vinger.

voorstrijkmiddel gipswand
stap 4

Strijk de gipsplaten voor

Behandel de gipsplaten met een voorstrijkmiddel en laat dit 12 uur drogen. Stuc de platen vervolgens met het stappenplan van Karwei. Of schilder de platen vervolgens af met muurverf.

Tip!

Laat de muur- of plafondverf mengen in je favoriete kleur bij Karwei. Weet wel dat gemengde verf niet geruild kan worden.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Hoekbeschermingsprofielen
  • Muurverf
  • Nadenvuller
  • Nadenband
  • Stucmortel (geelband voor schuurwerk, roodband voor glad stucwerk)
  • Stucsperen
  • Voorstrijkmiddel
Gereedschappen (6)
Dit stappenplan komt voor in