stappenplan

Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand?

Gipswanden plaatsen doe je altijd samen, wel zo gezellig! Deze gipsplaten kunnen namelijk snel breken en dat is zonde. Met een scheidingswand maak je van een grote ruimte direct twee ruimtes in huis. Hieronder lees je alle tips, zodat jij met stalen profielen eenvoudig een tussenwand kunt maken van gipsplaten. Wel samen klussen hè!

Tip!

Karwei heeft verschillende gipsplaten voor uiteenlopende toepassingen. Gipsplaten voor vochtige ruimtes, plafond- en wandplaten, stucplaten en totaalplaten (stootvast, luchtzuiverend, geluidsisolerend, brandveilig en vochtbestendig). Bedenk goed van tevoren welke gipsplaten je nodig hebt voor jouw klus.

oppervlakte gipsplaten wand
stap 1

Meet de wand op

Meet alle maten op van de plek waar de scheidingswand van gipsplaten gaat komen. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt voor deze klus.

Tip!

De standaardbreedte van de gipsplaten is 60 cm. Er zijn lengtes verkrijgbaar van 200, 260, 300 en 360 cm. De staanders hebben een standaardlengte van 360 cm en de liggers zijn 250 cm.

Tip!

Houd rekening met een eventuele deuropening bij de berekening van de staanders en platen.

aftekenen vloer scheidingswand
stap 2

Teken de wand af op de grond

Markeer op de grond de plek van de toekomstige gipswand. Span over deze markering een smetkoord: trek de lijn een klein stukje omhoog en laat weer los. Het krijt van het smetkoord maakt zo een kaarsrechte lijn op de vloer.

scheidingswand bouwen
stap 3

Teken de wand af op de muur

Trek met een waterpas een loodrechte lijn op de muur.

staanders liggers blikschaar
stap 4

Knip de staanders op maat

Knip de metalen staanders en liggers op maat met de blikschaar.

Tip!

Je kunt ook een haakse slijper gebruiken om de metalen staanders en liggers op maat te maken. Draag hierbij een veiligheidsbril, oordoppen en werkhandschoenen.

akoestische tape staanders
stap 5

Plak akoestische tape

Plak aan de onderzijde van de buitenste staanders en liggers akoestische tape. Zo worden de contactgeluiden gedempt.

stalen profielen schroeven
stap 6

Start het raamwerk van profielen

Schroef de eerste staander en de liggers tegen de muur, vloer en plafond. Plaats hiervoor om de 75 cm een schroef. Gebruik slagpluggen bij een betonnen ondergrond.

Tip!

Gebruik een leidingzoeker en voorkom dat je tijdens het schroeven leidingen of vloerverwarming raakt. Of gebruik een hoogwaardige montagelijm in plaats van schroeven.

losse staander gipswand
stap 7

Plaats de eerste ‘losse’ staander

Plaats de eerste ‘losse’ staander in het frame. Het midden van deze staander komt op 60 cm van de wand. Zorg ervoor dat de open zijdes van de staanders naar elkaar toestaan.

Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand?
stap 8

Bevestig de overige staanders

Plaats de overige staanders op een hart-op-hart afstand van 60 cm. Plaats de open zijdes allemaal in dezelfde richting als de eerste staander.

snijden breken gipsplaten
stap 9

Snij de gipsplaten op maat

Maak de eerste gipsplaat op lengte en snij alleen één kartonlaag door. Breek daarna de plaat eenvoudig doormidden. Snij vervolgens de tweede laag karton door van de plaat. Maak de gipsplaat 1 cm korter dan de afstand tussen plafond en vloer.

gipsplaten vastschroeven gipsplaatschroeven
stap 10

Schroef de gipsplaten vast

Start aan een van de twee zijdes van de scheidingswand. Plaats de gipsplaat tussen de wand en de eerste ‘losse’ staander. Ondersteun de plaat met een stukje hout en schroef de gipsplaat om de 25 cm vast met een gipsplaatschroef. Gebruik hiervoor de speciale gipsplaat schroefbit op de boormachine. Bevestig op dezelfde manier de rest van de gipsplaten.

leidingen in scheidingswand
stap 11

Breng leidingen aan in de wand

Breng aan de andere zijde van de wand elektra- en of waterleidingen aan in de scheidingswand. Leid deze eenvoudig door de uitsparingen in de staanders en plaats deze op de gewenste plekken.

isoleren gipswand glaswol
stap 12

Isoleer de scheidingswand

Gebruik werkhandschoenen bij het verwerken van isolatiemateriaal in de scheidingswand, zoals glaswol. Snij met een groot mes het isolatiemateriaal op maat. Klem het isolatiemateriaal vast tussen de staanders.

twee kanten gipsscheidingswand
stap 13

Plaats de gipsplaten aan de andere zijde

Maak de scheidingswand dicht. Bevestig aan de andere kant van de wand de gipsplaten op de staanders, zoals in de eerdere stappen staat beschreven.

zelfklevend wapeningsband gipsplatenwand
stap 14

Plaats zelfklevend wapeningsband

Werk de naden en schroefgaten af door zelfklevend wapeningsband eroverheen te plakken. Breng met een plamuurmes voegenvuller aan.

voegenvuller gips
stap 15

Breng een laag voegenfinisher aan

Breng voor een optimaal glad resultaat, na het uitharden en schuren van de voegenvuller, nog een laagje voegenfinisher aan.

Tip!

Behandel de wand eerst voor met diepgrond, voordat je de gipsplaten scheidingswand gaat behangen of schilderen. Heb je stucplaten gebruikt? Dan zijn deze al behandeld en kun je direct aan de klus.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een wand van gipsblokken? Thumbnail
Hoe maak ik een wand van gipsblokken? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe werk ik gipsplaten netjes af? Thumbnail
Hoe werk ik gipsplaten netjes af? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe repareer ik een gipsplaat? - Thumbnail
Hoe repareer ik een gipsplaat? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in