stappenplan

Hoe plaats ik een afzuigkap?

Je wilt een vrijhangende afzuigkap plaatsen in je keuken. Maar hoe pak je zoiets aan? Hieronder vertellen we je alles over het juiste gereedschap, de aansluitingen, het aftekenen en het plaatsen van de afzuigkap met het juiste gereedschap.

Tip!

Is er een centraal afzuigsysteem? Ga dan na of je een afzuigkap mag aansluiten. Zo ja, sluit dan een flexibele afvoerbuis aan op het bestaande kanaal.

Tip!

Een vetfilter is brandgevaarlijk, dus maak deze regelmatig schoon. Dit is ook goed voor de afzuigcapaciteit van de afzuiger.

flexibele afvoerbuis aansluiten
stap 1

Teken een afvoergat af

Check met een leidingzoeker of je nergens doorheen gaat boren. Teken een gat af voor de afvoer in de dichtstbijzijnde buitenmuur met een doorsnede van ongeveer 13 cm. Boor het gat vervolgens in de binnenmuur naar buiten.

Tip!

Heb je een plat dak? Maak dan het gat recht boven de afzuigkap. Voor het opnieuw waterdicht maken heeft Karwei ook een stappenplan voor je:Hoe repareer ik een lekkend plat dak?

boren steenboor afzuigkap
stap 2

Boor een afvoergat

Boor met een steen- of betonboor met een klopboorfunctie het gat aan in de binnenmuur.

Tip!

Denk aan je veiligheid en draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril bij deze klus.

weghaken binnenmuur steenbeitel
stap 3

Hak het gat uit in de muur

Hak met een steenbeitel het gat in de muur uit. Voorkom dat er puin in de spouw valt. Sla ook niet te hard, maar tik met beleid de muurstenen weg.

doorboren spouwmuur afvoerbuis
stap 4

Doorboor de spouwmuur

Boor met een lange boor de spouwmuur door in het midden van de cirkel. Teken het gat op de buitenmuur af en boor hier ook het gat.

gevelkapje flexibele afzuigkapbuis
stap 5

Bevestig de flexibele afvoerbuis

Bevestig met een slangklem de flexibele afvoerbuis aan de buitenzijde van de muur. Plaats eventueel een terugslagklep in de afvoerbuis. Plaats het gevelkapje over de flexibele afvoerbuis en werk het kapje af met butyleenkit.

afmeten hoogte afzuigkap
stap 6

Teken de schroefgaten af

Teken de schroefgaten voor de afzuigkap af, recht boven de kookplaat. Gebruik hierbij een waterpas. Houd een afstand van minimaal 65 cm boven de kookplaat tegen de muur aan voor de kap van de afzuiger.

schroefgaten boren afzuiger
stap 7

Boor de schroefgaten

Boor op de afgetekende plaatsen gaten van 10 mm en stop daar pluggen in. Zet de afzuigkap voorlopig vast met lange schroeven. Stel de kap waterpas met de korte stelboutjes die in de kap zitten. Draai vervolgens de schroeven stevig vast.

Tip!

Moet je boren in tegels? Zorg ervoor dat je boormachine niet op de ‘klop’-stand staat. Plak kruislings twee stukjes tape om ‘weglopen’ van je boortje te voorkomen of tik met een hamer en spijkertje voorzichtig een klein putje in de tegel.

rvs schoonsteendeel afzuigkap
stap 8

Bepaal het schoorsteengedeelte

Trek een verticale lijn vanaf het midden van de kap naar het plafond. Plaats daar de steun voor het rvs schoorsteendeel van de afzuigkap. Maak de steun stevig vast aan het plafond.

zaag afvoerbuis op maat
stap 9

Zaag de afvoerbuis op maat

Zaag de flexibele afvoerbuis op maat en zet deze op de afzuigkap vast met een slangklem. Steek de stekker in het stopcontact.

vastschroeven schoorsteendeel afzuigkap
stap 10

Plaats het rvs schoorsteendeel

Zet het rvs schoorsteendeel op de juiste plaats op de kap en schroef hem onderaan met kleine bolkopschroefjes vast aan de afzuigkap. Schroef het rvs ook bovenaan vast met kleine bolkopschroefjes aan de plafondsteun.

Tip!

Het rvs schoorsteendeel bestaat uit twee stukken. Zo kun je schuiven totdat je de juiste lengte hebt.

Meer klusadvies

Klusadvies - keuken - Hoe monteer ik de scharnieren van mijn keukenkastjes? - thumbnail
Hoe monteer ik de scharnieren van mijn keukenkastjes? stappenplan
Klusadvies - keuken - Hoe monteer ik de scharnieren van mijn keukenkastjes? - thumbnail
Hoe maak ik een afvoer voor mijn afzuigkap? stappenplan
Klusadvies - keuken - Hoe plaats ik zelf mijn inbouw vaatwasser? - thumbnail
Hoe plaats ik zelf mijn inbouw vaatwasser? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in