stappenplan

Hoe maak ik een afvoer voor mijn afzuigkap?

Moet de afvoer van je afzuigkap een eindje verderop door de gevel heen? Gebruik dan platte buiselementen die je gemakkelijk wegwerkt bovenop de keukenkastjes. In dit Karwei stappenplan ontdek je hoe je deze klus aanpakt en welke materialen je allemaal nodig hebt.

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je eenvoudig met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren bij Karwei.

verloopbocht afvoerbuis afzuiger
stap 1

Zaag de afvoerbuis op maat

Leg de verloopbocht boven op het keukenkastje en meet de afstand tot de uitmonding van je afzuigkap. Zaag een stuk ronde afvoerbuis op maat en steek dit in de afzuigkap.

verloopstuk aansluiten afvoerbuis
stap 2

Plaats het verloopstuk op de afvoerbuis

Schuif het verloopstuk op de ronde afvoerbuis. Controleer of de rechthoekige uitloop van het verloopstuk op het keukenkastje rust en kort de ronde buis iets in, als dat nodig is.

afvoerkanaal samenstellen onderdelen
stap 3

Stel het afvoerkanaal samen

Stel stap voor stap het afvoerkanaal samen door de diverse onderdelen (rechte stukken en hoekstukken) in elkaar te zetten. Gebruik hierbij verbindingsstukken. Zaag elementen op maat met een ijzerzaagje.

Tip!

Zaag het laatste element dat door de gevel heen gaat nu nog niet op maat.

aftekenen ventilatiegat afzuiger
stap 4

Teken het ventilatiegat af

Teken de plaats van het ventilatiegat binnen op de muur af. Maak hier een mal van (stukje karton), zodat je deze later kan gebruiken.

Tip!

Kies de plaats voor het ventilatiegat, waarbij het afvoerkanaal het minst in het zicht zit. Hou wel rekening met de buren: zorg dat je afzuigkap niet vlakbij hun raam uitmondt.

afgetekende lijn boren
stap 5

Boor het ventilatiegat

Teken ook buiten het ventilatiegat af met de gemaakte mal, zodat je niet scheef boort of dat er lelijke randen aan de buitengevel ontstaan. Boor gaten (zowel binnen als buiten) door de gevel langs de afgetekende lijn (steenboor, 8 mm), met een zo klein mogelijke onderlinge afstand.

uithakken opening afzuiger
stap 6

Hak de opening uit

Hak de opening voor het ventilatiegat voorzichtig uit met een steenbeitel en hamer.

afvoerkanaal door gevel
stap 7

Plaats buiselement door gat

Steek het laatste element van buitenaf door de gevel heen en bevestig het aan de rest van het afvoerkanaal. Teken de buitenzijde van de gevel op dit element af en zaag het op maat. Zet het afvoerkanaal definitief in elkaar.

Tip!

Je kunt er voor kiezen om het afvoerkanaal op de muur of keukenkasten vast te zetten in een beugel met schroeven en pluggen.

afsluitrooster vastschroeven ventilatiegat
stap 8

Schroef het afsluitrooster vast

Breng aan de buitenzijde het afsluitrooster aan, met de lamellen dakpansgewijs naar beneden wijzend. Boor gaatjes in de gevel (6 mm steenboor) en zet het rooster met schroeven en pluggen op de gevel vast.

Benodigdheden

Materialen (6)

Meer klusadvies

Klusadvies - keuken - Hoe monteer ik de scharnieren van mijn keukenkastjes? - thumbnail
Hoe monteer ik de scharnieren van mijn keukenkastjes? stappenplan
Klusadvies - keuken - Hoe plaats ik een afzuigkap? - thumbnail
Hoe plaats ik een afzuigkap? stappenplan
Klusadvies - keuken - Hoe plaats ik zelf mijn inbouw vaatwasser? - thumbnail
Hoe plaats ik zelf mijn inbouw vaatwasser? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in