keuzehulp

Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus?

Accuboormachines worden naast schroefwerk ook gebruikt voor het boren in hout, gips, metaal kunststof. Om de juiste accuboormachine te kiezen staan hieronder enkele tips.

Kracht

De kracht van een boormachine wordt uitgedrukt in volt (V). Des te meer volt, des te krachtiger de boor is. Voor schroefwerk heb je al genoeg aan een boor met 10.8 V. Voor de kleine doe-het-zelf klus, bijvoorbeeld met hout, is een boor tussen de 10.8 en 14.4 V genoeg. Voor de grotere klus, bijvoorbeeld het werken met steen of metaal, heb je een krachtigere boor nodig van boven de 14.4 V.

Capaciteit

De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in ampère per uur (Ah). Des te meer ampère, des te langer de accu werkt. Een accuboormachine met een Ah tussen de 1 en 2 is al genoeg bij incidenteel gebruik of kort gebruik. Als je de accuboormachine vaker gebruikt of langdurig gebruikt is het verstandig om voor een accuboormachine te gaan met meer Ah, bijvoorbeeld 3 Ah, zodat je niet met een lege accu komt te zitten.

Accu

Naast dat er verschil in capaciteit van de accu zit, zit er ook verschil in het soort accu. We kunnen de accu’s indelen in twee groepen.
Nikkel Cadmium (Ni-Cd) accu’s. De Ni-Cd accu’s hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn dan andere accu’s en dat ze de meeste stroom afgeven. Het grote nadeel van deze soort accu is het gebruik van het giftige cadmium, deze stof is slecht voor het milieu. Ook hebben deze accu’s soms last van het zogenaamde ‘geheugeneffect’. Dit houdt in dat als de accu niet eerst geheel ontladen is en dan wordt opgeladen, de capaciteit van de accu dan op ten duur zal afnemen. Het is dus verstandig om de accu eerste helemaal te laten ontladen, voor je gaat opladen.
Lithium Ion (Li-Ion) accu’s. Dit type accu heeft helemaal geen last van het ‘geheugeneffect’, je kunt de accu dus opladen wanneer je maar wilt zonder dat dit negatieve effecten heeft voor de capaciteit. Ook heeft deze accu de beste capaciteit per volume eenheid, waardoor de accu veel kleiner en lichter is dan de andere soorten accu’s. Daarnaast heeft de Li-Ion accu minder last van zelfontlading en is al snel opgeladen, meestal binnen een uur. De Li-Ion accu heeft vele voordelen, maar is ook duur en de capaciteit van de accu neemt af naarmate de accu ouder wordt, ook al gebruik je de accu niet. Ook voor deze accu geldt dat het beter is om de accu niet geheel te ontladen, maar zo vaak mogelijk op te laden.

Overige eigenschappen

Als laatste zijn er nog enkele andere eigenschappen van boren die van belang kunnen zijn bij het maken van je keuze. Zo kun je denken aan het toerental van de boor, het aantal toeren per minuut (t.p.m.). Er zijn boren met een flexibel toerental, zo kun je een lager toerental gebruiken voor het schroefwerk en een hoger toerental voor het boren. Een boor met een vast toerental is eigenlijk alleen geschikt voor schroefwerk. De meeste boren hebben echter de beschikking over een variabel toerental, zodat je voor elke klus de juiste snelheid kunt instellen. Zo heb je meer controle over het boor- en schroefwerk. Ook het maximaal koppel kan belangrijk zijn. Het maximaal koppel houdt in de kracht waarmee de boor ronddraait. Hoe groter het koppel is, des te krachtiger de boor ronddraait en des te makkelijker het is om langere schroeven in te draaien. Het maximaal koppel wordt uitgerukt in Newton meter (Nm).

Als je een geschikte accuboormachine hebt gevonden mag je natuurlijk de bits en de boren niet vergeten. Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat je de juiste bits en boren gebruikt. Als je het verkeerde soort of maat bit gebruikt voor het uitdraaien van een schroef kan dit leiden tot een onbruikbare schroef en slijtage aan het bit.
Iedere boorkop heeft een andere aansluiting, en hebben dus ook andere boren nodig. De meest voorkomende is de snelspan-boorkop. Voor deze boorkop kun je gebruik maken van de normale, algemene boren.

Wil je een accuboor die ook geschikt is voor hardere steensoorten of zelfs beton? Kijk dan eens bij de accuklopboormachines en boor-/combihamers. Deze boren zijn geschikt voor het boren in hardere steensoorten en beton.

Tip! Zorg voor een veilige werkomgeving als je gaat klussen. Draag beschermende werkkleding, werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een stofkapje.

Bekijk alle accuboormachines

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welk boortje kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welk boortje kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke boormachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke boormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik in verschillende materialen? Thumbnail
Hoe boor ik in verschillende materialen? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in