keuzehulp

Welk boortje kies ik voor mijn klus?

Welke soorten boren moet ik kiezen voor mijn klus? Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik je welke boor? Bij de keuze van een boor is het belangrijk in welk materiaal je wilt gaan boren. Er zijn boren speciaal om te boren in hout, steen, metaal, glas en tegels. Karwei geeft je advies over alle soorten boren.

Houtboren

Een houtboor herken je aan het scherpe centerpunt op de boor. Dit maakt het richten van de boormachine makkelijker, omdat je de punt in het materiaal kunt drukken voordat je de boormachine aanzet. Wil je grote gaten boren? Gebruik dan een speedboor. Gebruik een gatenzaag voor nog grotere gaten.

Houtspiraalboor

Een houtspiraalboor is geschikt voor algemene toepassingen met een nette ronde afwerking.

Bekijk nu >

Speedboor

Een speedboor gebruik je voor het boren van grote gaten, maar ook voor het boren van sparingen voor bijvoorbeeld deursloten. Een speedboor geeft een enigszins grove afwerking, met name aan de achterzijde.

Bekijk nu >

Steenboren

Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.

Steenboor

Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop.

Bekijk nu >
Tip!

Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen. Handig als je bijvoorbeeld een regelwerk op een stenen muur wilt vastzetten met spijkerpluggen.

Betonboor

Een betonboor is gemaakt van extra hard staal, zodat je ermee in hard materiaal kunt boren. Gebruik tijdens het boren in het beton de klopboorfunctie van je boormachine.

Bekijk nu >

Betonboor met SDS+

Als je gaat boren in beton kan je een boorhamer of combihamer gebruiken. Deze hebben een speciale boorkop die alleen geschikt is voor boren met een SDS+ aansluiting.

Bekijk nu >

Overige boren

Voor glas, tegels en metaal bestaan er speciale boren.

Glas- en tegelboor

Een glas- en tegelboor heeft een hardmetalen boorpunt, waardoor je goed gecentreerd op gladde oppervlakten kunt boren. Daardoor is deze boor ideaal om in glas of tegels te boren.

Bekijk nu >
Tip!

Plak schilderstape op de tegel of het glas waarin je wilt boren, zodat de boor niet wegglijdt. Let op: zet het klopfunctie van de boormachine pas aan, zodra je door de tegel of het glas heen bent.

Metaal- en kunststofboor

Een metaalboor gebruik je voor het boren in kunststof of zachte metalen zoals koper en aluminium. Voor hardere metaalsoorten kies je de zwaardere HSS (high speed steel)

Bekijk nu >

Zeven-gatenboor

Met een zeven-gatenboor of gatenzaag boor je gaten groter dan 3.5 cm in hout of gips. Deze boor bestaat uit zeven getande ringen met verschillende diameters. Bepaal de diameter van het gat dat je moet boren en verwijder de zes ringen die je niet nodig hebt. Het boortje in het hart zorgt dat de boor goed gecentreerd blijft.

Bekijk nu >

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke boormachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke boormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik in verschillende materialen? Thumbnail
Hoe boor ik in verschillende materialen? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in