keuzehulp

Welke boorhamer kies ik voor mijn klus?

Boorhamers en combihamers worden gebruikt voor het boren in harde steensoorten en voor het boren in beton. De hamerfunctie van boor- en combihamers is vele malen sterker dan bij een klopboormachine. Om de juiste boorhamer of combihamer te kiezen staan hieronder wat tips.

Verschil boorhamer en combihamer

Het verschil tussen een boorhamer en een combihamer is dat een combihamer een draaistop heeft en een boorhamer niet. Het voordeel van een draaistop is dat als je er een beitel op plaatst, de combihamer ook gebruikt kan worden voor licht breekwerk. Zo kun je bijvoorbeeld tegels van je muur af beitelen.

Slagkracht

De slagkracht van een boor- of combihamer wordt uitgedrukt in joule (J). Hoe meer Joule, hoe krachtiger de boormachine is. Met een krachtige boormachine kun je grote gaten boren en kun je snel boren. Voor de kleinere boorklus, voor gaten van 5 tot 22 millimeter in beton, heb je voldoende aan een boor- of combihamer met een slagkracht tot 3 J. Voor de grotere klussen, voor gaten in beton van groter dan 22 millimeter, heb je een boor- of combihamer nodig met een slagkracht van meer dan 3 J.

Snoer of accu

De meeste boor- en combihamers hebben een snoer, maar ze zijn er ook op accu. Met een boor- of combihamer op accu heb je geen last van snoeren die in de weg liggen of in de knoop raken en heb je meer bewegingsvrijheid. De boor- en combihamers op accu zijn echter wel een stuk duurder.

Overige eigenschappen

Bij boor- en combihamers zijn er ook nog andere eigenschappen die van belang kunnen zijn bij het maken van je keuze. Zo kun je kijken naar de maximum capaciteit in de verschillende materialen. De maximum capaciteit geeft aan hoeveel millimeter er geboord kan worden in een bepaald materiaal.

Boren en beitels

Als je een geschikte boor- of combihamer hebt gevonden mag je natuurlijk de boren en beitels niet vergeten. Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat je de juiste boren en beitels gebruikt.

Boor- en combihamers zijn voorzien van een boorkop met een kliksysteem, waardoor de boor of beitel beter in de boorkop wordt vergrendeld. Hiervoor moeten speciale zogenaamde SDS boren en beitels worden gebruikt.

Tip! Zorg voor een veilige werkomgeving als je gaat klussen. Draag beschermende werkkleding, werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een stofkapje.

Bekijk alle boor- en combihamers

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke boormachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke boormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welk boortje kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welk boortje kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in