Header_Muur-plafond-stucen_265x312.jpg

Doe het zelf

Muur en plafond stucen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Is stucen moeilijk? Ja, zelfs voor een klein muurtje moet je best wel handig zijn. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. En dat je goed gereedschap hebt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(3)
  • Gereedschappen(9)


Kies je materialen

Welke gips en voorstrijk zijn geschikt voor jouw klus? Dat is afhankelijk van hoe handig je bent en de grootte van je klus. Bekijk hieronder het overzicht.

Tabel: Kies je materialen.

De kleine stucklus: bekijk voor je begint de video

De grote stucklus: bekijk voor je begint de video

stap1
Stucen - Stap 1
Voorbereiding
Bepaal of de ondergrond geschikt is om te stucen en hoeveel materiaal je nodig hebt. Bepaal welk voorstrijkmiddel je nodig hebt en hoeveel. Maak de muur goed schoon en droog. En verwijder eventueel losse delen.
tip! tip!

Bescherm de vloer met een stucloper.

stap2
Stucen - Stap 2
Voorstrijken
Behandel de ondergrond voor met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat het gips goed hecht. Breng de voorstrijk dun aan over de volledige ondergrond met een blokkwast of vachtroller. 
stap3
Stucen - Stap 3
Gips aanmaken
Vul een kuip met schoon water. Op de verpakking staat hoeveel water je nodig hebt. Strooi het gips rustig in het water en wacht 5 minuten. Zo kan het gips water opnemen. Mix daarna zorgvuldig tot het gips smeuïg en klontvrij is.
tip! tip!

Mixen doe je met een geschikte boormachine en met een spiraalgarde. Zorg dat je de juiste garde gebruikt. Wil je meerdere zakken tegelijk aanmaken? Huur dan een krachtige mixer.

stap4
Stucen - Stap 4
Gips aanbrengen
Breng het gips aan met een pleisterspaan direct na het mixen. Rechtshandig? Begin dan links bovenaan. Smeer van onder naar boven en verdeel de gips gelijkmatig.
tip! tip!

De gips hoeft er nu nog niet strak op te zitten. Gladmaken komt later. Houd het tempo er dan ook goed in, zodat de gips makkelijk te verwerken blijft.

stap5
Stucen - Stap 5
Uitvlakken met de rei
Is het hele oppervlak vol gezet? Vlak de muur dan direct uit met een rei. Zorg ervoor dat je er niet te veel gips afschraapt. Vul oneffenheden op met gips en haal de rei er nog een keer overheen. Wellicht zie je hierna nog oneffenheden. Dit is niet erg. Deze worden later weer gecorrigeerd.
tip! tip!

Maak in de tussentijd het gereedschap dat je niet meer nodig hebt, schoon.

stap6
Stucen - Stap 6
Vlak maken
Check of de ondergrond hard genoeg is om verder te gaan. Voel daarvoor met je vingertoppen aan het gips of er nog beweging in zit. Zo ja: wacht dan voordat je verder gaat. Maak de muur vlak met een spackmes.
stap7
Stucen - Stap 7
Glad maken
Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Wrijf daarvoor met draaiende bewegingen over het gips en hou het schuurbord goed nat. Wacht tot het gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.
 
Voor een super glad resultaat maak je de muur nogmaals nat met een blokkwast. Let op: niet nogmaals schuren! Daarna maak je het weer glad met een spackmes of pleisterspaan. Dit kan je herhalen totdat de muur spiegelglad is.

 

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans baskisch rood 750 ml

Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans baskisch rood 750 ml

  28.49
19.94
icon Bekijk product
Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans cacao 750 ml

Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans cacao 750 ml

  28.49
19.94
icon Bekijk product
Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans dille 750 ml

Histor Perfect Finish lak waterbasis hoogglans dille 750 ml

  28.49
19.94
icon Bekijk product

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.