Kleurvlakken aanbrengen

Doe het zelf

Kleurvlakken aanbrengen

11 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Heb je een saaie lange kamermuur? Fleur deze dan op door kleurvlakken aan te brengen. In onderstaand stappenplan lees je hoe je rechthoekige en ronde vlakken op je muur kunt maken.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Een rechthoek schilderen
Werk vanuit een goede basislijn. Bepaal de hoogte en teken deze lijn secuur horizontaal af. Gebruik bij voorkeur een metalen strip als liniaal. Houten linialen zijn zelden recht. Stel de liniaal horizontaal af met een waterpas.
stap
Teken ook de rest van de rechthoek af met deze liniaal en waterpas. Is het een grote rechthoek? Controleer dan of de hoeken haaks zijn. Een kleine afwijking aan de onderkant leidt tot een groot verloop aan de bovenkant.
tip! tip!
Werk niet met een waterpas als je vloer of plafond niet helemaal recht lopen. Met een perfecte hoek accentueer je de scheve lijnen alleen maar. Teken de zijkanten loodrecht af. Laat de onder- en bovenlijn evenwijdig aan je (scheve) vloer/plafond lopen.
stap
Plak de contouren van de afgetekende figuur af met afplaktape. Breng de tape het liefst aan in ononderbroken banen.
stap
Schilder het vlak in de gewenste kleur en verwijder de afplaktape.
tip! tip!
Gebruik latex of zijdeglans verf. Kies je voor een kleur die vlakbij de kleur van de muur ligt? Dan krijg je een subtiel effect door het verschil in weerspiegeling van het licht.
stap

Een cirkel schilderen: teken eerst een vierkant op de muur in het gewenste formaat.
Volg hiervoor bovenstaande stappen.

tip! tip!
Teken de lijnen zo dun mogelijk. Je kunt ze zo eenvoudig wegvegen.
stap
Neem een lange rechte lat. Teken hiermee het kruispunt van beide diagonaallijnen af. Maak in het hart een klein putje in de muur.
stap
Zaag de lat een paar centimeter langer af dan de straal van de cirkel die je wilt tekenen. Teken de exacte straallengte op de lat en sla op die lijn een staalspijker door de lat, totdat de punt er net doorheen steekt.
stap
Gebruik deze lat als passer. Tik met de hamer de spijker een klein stukje in de muur. Ter hoogte van het putje dat je eerder hebt gemaakt. Teken de cirkel af door de lat rond te draaien terwijl je een potlood tegen het uiteinde houdt.
stap
Plak de omtrek van de cirkel af met afplaktape. Gebruik hiervoor 'afplakband Creatief'. Dit is een buigzame variant. Maak de banen tape zo lang mogelijk om lassen te voorkomen.
stap
Schilder de cirkel in de gewenste kleur en verwijder de afplaktape. Je muur is nu een stuk minder saai.