stappenplan

Hoe verf ik mijn muren met een sponseffect?

De afwerking van de muren in de kamer bepaalt in grote mate de sfeer. Niet alleen het type afwerking (behang, stuukwerk, sierpleister), maar vooral ook de kleur. Leer hoe je met de verftechniek sponsen sfeervolle accenten aanbrengt.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Denk vooraf goed na over de kleuren die je wil gebruiken bij decoratieve muurschilderingen. Bij sponsen geeft de combinatie van een donkere en lichte tint van dezelfde kleur het mooiste effect.

Hoe verf ik mijn muren met een sponseffect?
stap 1

Voorbereiding

Repareer eventuele beschadigingen. Zie hiervoor binnenmuren repareren. En plak kozijnen en vloer af.

stap 2

Sponsen

Er bestaan diverse verftechnieken. Sponsen is er een van. Met een spons geef je de muur een licht gewolkt effect. Hierdoor creëer je een zuidelijke sfeer. Maak de spons nat en knijp hem stevig uit.

Hoe verf ik mijn muren met een sponseffect?
stap 3

Begin met de lichtste kleur. Doop de spons voorzichtig in de verf, zodat hij niet teveel verf opneemt.

Tip!

Maak eerst op een stuk papier enkele proefafdrukken. Zo ontdek je hoeveel verf je het prettigst vindt en hoe het sponsen precies werkt.

Hoe verf ik mijn muren met een sponseffect?
stap 4

Sponsen: Dep de spons zachtjes op de muur. Hoe vaker je op dezelfde plaats sponst, hoe meer de kleur dekt en hoe dichter het patroon wordt. Werk zo een paar m2 wand af. Spons er de donkere tint overheen, voordat de verf helemaal is opgedroogd.

Tip!

Bekijk het resultaat regelmatig van een afstand. Zo zie je beter of het sponspatroon regelmatig is. In plaats van een spons kun je ook een doek gebruiken. Houd de doek in een prop vast en breng steeds een klein beetje verf aan.

Hoe verf ik mijn muren met een sponseffect?
stap 5

Doop de spons in de donkerdere verf en spons op dezelfde manier over de eerste laag heen. Maak de kleurovergangen zonodig iets subtieler door na te deppen met een droge doek.

Tip!

Noteer de kleurnummers van de verf die je gebruikt hebt. Zo weet je zeker dat je later de juiste kleur gebruikt, mocht je bepaalde stukken nog eens moeten sponsen. Maak het gereedschap grondig schoon met water. Verwijder eventuele spetters direct met een vochtige doek.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe schilder ik een muur? - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe breng ik een kleurvlak aan op mijn muur? - thumbnail
Hoe breng ik een kleurvlak aan op mijn muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in