Doe het zelf

Vlonderplanken leggen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze video laten we je zien hoe je in je tuin een terras aanlegt met vlonderplanken.

Voor deze vloer doen we dit met vlonderplanken van Douglashout en we gaan er van uit dat je tuin geëgaliseerd is.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(7)  • Optioneel:


  • Gereedschappen(3)
 

Stap 1  Tegels
Om te beginnen gaan we eerst de tegels leggen Pak de tegels erbij en leg de eerste neer in de hoek waar je je terras gaat plaatsen. Houd hierbij aan alle zijden 40 centimeter. Leg vervolgens iedere volgende tegel op precies 40 centimeter afstand. Let goed op dat de tegels recht liggen. Gebruik hiervoor een waterpas.

 

Stap 2  Anti-worteldoek
In deze volgende stap ga je het anti-worteldoek plaatsen. Dit voorkomt dat er onkruid gaat groeien onder het houten terras. Zorg dat het doek goed strak ligt: dit doe je door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.

 

Stap 3  Onderbalken leggen
Nu gaan we de onderbalken leggen. Dit zijn de lange balken waarop je later de vlonderplanken bevestigd. Plaats de balken vervolgens in de lengterichting van je toekomstige terras. Je vlonderplanken komen er uiteindelijk haaks op te liggen.

Leg de onderbalk op het midden van de tegel. Leg de volgende balk 65 centimeter verder ernaast, zodat deze ook weer precies op het midden van de tegels ernaast terecht komt. Doe dit zo totdat je een rij van balken hebt. Zorg dat de balken netjes recht liggen.

 

Stap 4  Vlonderplanken
Goed nieuws, je bent over de helft en het moeilijkste hebben we gehad. We gaan nu de vlonderplanken leggen. Je legt de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken. Schroef de eerste vlonderplank vervolgens aan de uiteinden en in het midden vast. Gebruik hiervoor een accuboor.

Zorg dat deze eerste vlonderplank perfect ligt, want al je volgende vlonderplanken ga je hier evenwijdig aan leggen.

 

Stap 5  Volledig terras
Nu ga je alle volgende vlonderplanken leggen. Leg de tweede plank evenwijdig aan de eerste plank en houdt 0.5cm ruimte ertussen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een houten staafje of een blokje van 0.5cm en houd deze er steeds tussen. Schroef vervolgens ook deze tweede plank vast. Herhaal dit proces voor alle volgende vlonderplanken.

Nu alle planken zijn vastgeschroefd is het zaak om de zijkanten netjes af te werken. Voor het maken van plinten kun je een vlonderplank of een onderbalk gebruiken. Zaag deze in de lange richting doormidden zodat je smallere plinten overhoud. Plaats deze om je terras heen en bevestig deze met schroeven aan de uiteinden en in het midden.

Nu de plinten bevestigd zijn en alle planken op hun plek liggen, is jouw nieuwe vlonder terras helemaal af!

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Vlonderplank hardhout 1,8 x 14,5 x 215 cm

Vlonderplank hardhout 1,8 x 14,5 x 215 cm

  15.99
7.99
Alleen in de bouwmarkt te koop
Vlonderplank hardhout 1,8 x 14,5 x 245 cm

Vlonderplank hardhout 1,8 x 14,5 x 245 cm

  17.79
8.89
Alleen in de bouwmarkt te koop

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.