Tuinmeubelen onderhoud

Doe het zelf

Houten tuinmeubelen onderhouden

66 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Hardhouten tuinmeubels staan langdurig bloot aan weer en wind. Wil je ze mooi houden, behandel je tuinmeubelen dan twee keer per jaar met speciale schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Zie ook: Onderhoud wicker en textileen tuinmeubelen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (6)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Hardhout krijgt het na verloop van tijd een grijze en matte kleur. Soms ook zwarte schimmelvlekken. In de bouwmarkt zijn speciale middelen verkrijgbaar om je tuinmeubels te onderhouden. Behandel je meubelen daarmee twee keer per jaar.
stap
Nieuwe tuinmeubelen maak je schoon met een zachte borstel. Zo beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout niet.
tip! tip!
Gebruik voor nieuwe tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal beschadigt de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen is dat geen probleem: de natuurlijke beschermlaag van het hout is daar vaak al verdwenen. KARWEI verkoopt ook tuinmeubelen met een white wash finish. Deze meubelen lijken verweerd, maar hebben wel nog een natuurlijke beschermlaag.
stap
Boen de meubelen schoon met een zachte borstel en een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger. Laat ze 24 uur drogen.

Het is ook mogelijk om de tuinmeubels gedurende één maand buiten te laten staan zodat de regen het hout ontvet en de poriën opent.
stap
Wrijf de meubelen met een borstel in met een dikke laag tuinmeubelolie. Laat dit 15 minuten inwerken en neem dan de meubelen met een droge doek af.
tip! tip!
Tuinmeubelolie is ook verkrijgbaar in sprayvorm. Handig voor moeilijk bereikbare hoekjes of een tussentijdse behandeling. Daarnaast is het verstandig om de tuinmeubelen na het eten te reinigen met deze spray in plaats van met zeep.
stap
Verweerde tuinmeubelen boen je met een harde borstel schoon.
stap
Trek huishoudhandschoenen aan. Verdun de houtreiniger volgens de gebruiksaanwijzing. Meestal één deel houtreiniger op vijf delen lauwwarm water.
tip! tip!
Tuinmeubelen die voorzien zijn van het FSC-keurmerk, zijn gegarandeerd gemaakt van hout uit bossen die met beleid worden beheerd.
stap
Wrijf de meubelen met een schuurborstel in met houtreiniger. Gebruik voor naden en lastige hoeken een platte kwast. Laat de reiniger tien minuten inwerken.
tip! tip!
Er is ook kant-en-klare tuinmeubelontgrijzer te koop. Die breng je met een verstuiver op het hout aan.
stap
Schrob de meubelen met een harde borstel in alle richtingen na.
stap
Spoel het overtollige reinigingsmiddel weg met schoon water. Laat de meubelen minstens 24 uur drogen.
tip! tip!
Is het tuinmeubel erg verweerd? Herhaal de behandeling en verwijder hardnekkige schimmelvlekken met schuurpapier.
stap
Wrijf de meubelen als ze droog zijn in met een paar lagen meubelolie. Gebruik hiervoor een borstel en een zachte doek.
tip! tip!
Zet ongebruikte tuinstoelen schuin onder de tuintafel. Zo loopt het meeste regenwater er vanaf.
tip! tip!
Bescherm je tuinmeubels door ze na gebruik af te dekken met een plastic hoes. KARWEI verkoopt ze in ronde, rechthoekige en ovale vorm.