inspiratie

Houten tuinmeubelen onderhouden

Houten tuinmeubelen goed onderhouden is een must voor jaren genot van je buitenmeubilair. Planten hebben water nodig en houten meubels hebben ook liefde nodig. Hoe je het beste je houten tuintafel kunt behandelen, zoals je tuinmeubels in de olie zetten, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Als je twee keer per jaar je houten tuinstoelen, tuintafel of de houten loungeset schoonmaakt en behandelt, zien ze er nog jaren prachtig uit!

Nieuwe houten tuinmeubelen reinigen

Heb je nieuwe houten tuinmeubelen gekocht? Dan is het verstandig om je houten tuinmeubels eerst met een sopje van vloeibare zeep af te doen of met speciaal tuinmeubel-reiniger en een zachte borstel. Spoel het houten tuinmeubilair af met water en laat alles 24 uur drogen. Je kunt ook de nieuwe tuinset direct buiten zetten zonder het af te dekken. Zo kan de regen het hout ontvetten en openen de poriën in het hout. Maar dan moet het wel regenen!

Gebruik voor nieuwe houten tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger, anders beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen kan dat wel: daar is deze laag vaak al weg.

Houten tuinmeubels behandelen met olie

Houten tuinmeubelen houden van een olie-behandeling op z'n tijd. Nadat je het tuinmeubilair hebt gereinigd en deze goed droog is, wrijf de tuinmeubelen in met een dikke laag tuinmeubel-olie en een doek. Laat de olie 15 minuten inwerken en neem alles af met een droge doek. Gebruik een platte kwast voor het oliën van naden en de lastige hoekjes. Er is ook tuinmeubelolie in een spray voor moeilijk bereikbare hoekjes of een tussentijdse behandeling.

Geolied en gebeitst houten tuinmeubelen

Zowel beits als olie geven het hout een goede bescherming van binnenuit. Een beits beschermt het hout langer én beter dan olie, maar olie geeft het hout weer een meer natuurlijke uitstraling. De keuze is helemaal aan jou:
- Een tuinmeubelbeits dringt voor een deel in het hout en beschermt en verzorgt je hout met een matte of zijdeglanzende laag. Een beits is de meest vochtregulerende optie en zorgt voor de langste bescherming.
- Tuinmeubelolie dringt diep in het hout, voedt en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Met olie creëer je een matte uitstraling. Door gebruik van olie krijgt het hout zijn natuurlijke karakter.

Acacia, teak en eucalyptus tuinmeubelen onderhouden

Zorg goed voor je houten tuinmeubelen - denk aan acacia, teak hout of eucalyptus hout - en onderhoud ze op de juiste manier zodat er geen barsten in komen. De verkleuring van hout is een natuurlijk proces wat je helaas niet kunt voorkomen, maar wel vertragen met goed onderhoud.

Acaciahout is een hardhout met een hoog olie- of beitsgehalte, wat ervoor zorgt dat de tuinmeubelen een stuk langer meegaan dan bijvoorbeeld meubelen van vurenhout. Deze houtsoort is simpelweg te onderhouden met lauwwarm water en een doek. Een goede sopbeurt met een zachte borstel kan ook geen kwaad. Wil je weten of je houten tuinmeubel gebeitst of geolied is? Dit is terug te vinden in de onderhoudsinstructies.

Teakhouten tuinmeubelen kunnen goed het hele jaar buiten staan. Er kan algen- of mosvorming ontstaan op teakhout, waardoor het hout een grijsgroene, donkere aanslag krijgt. Deze aanslag is gemakkelijk te verwijderen met groene of bruine zeep én soda. Het oliën van teakhout is niet noodzakelijk, maar het geeft wel die extra bescherming aan het hout. Smeer de olie op het teak, na het reinigen van je tuinmeubel als het hout droog is.

Eucalyptus kenmerkt zich door de roodbruine kleur die kan verkleuren door het buiten staan. Deze houtsoort heeft een laag oliegehalte en daardoor vaker een oliebeschermlaag nodig. Net als teakhout is dit hout goed te onderhouden met water en zeep, maar heeft net even iets meer aandacht nodig. Wil je tuinmeubels van eucalyptus goed onderhouden, dan is het verstandig om minimaal 2 keer per jaar de tuinmeubelen te oliën.

Verweerde tuinmeubels schoonmaken

Sommige houten tuinmeubelen hebben al een tijdje geen sopje of olie-behandeling gehad en zijn enigzins verweerd. Maak deze grondig schoon met een borstel en groene zeep. Ook tuinmeubel- of houtreiniger kun je prima gebruiken voor het schoonmaken van verweerde tuinmeubels. Trek wel beschermende handschoenen aan als je met houtreiniger aan de slag gaat. Wrijf de reiniger goed in het hout en laat het spul 10 minuten inwerken. Spoel alles af, laat het drogen en smeer het schone hout in met olie.

Zwarte schimmel op houten tuinset verwijderen

Het verwijderen van zwarte schimmelvlekken op je hardhouten tuinmeubelen vergt iets meer tijd, maar is ook goed te doen. Hier heb je schuurpapier en een sopje met groene zeep voor nodig. Schuur de hardnekkige schimmelvlekken weg met schuurpapier en sop de rest weg met opgeloste soda of groene zeep. Daarna met ruime water afspoelen, laten drogen en in de olie zetten.

Zet tuinstoelen schuin en berg ze op

De zon en de regen zijn niet de beste vrienden van houten tuinmeubelen. Maar met een geregelde sopbeurt en een olie-behandeling kun je jaren genieten van je houten tuinset buiten. Naast heerlijk van je houten meubelen in de tuin genieten, is het handig om de tuinstoelen schuin tegen de tuintafel te zetten. Zo blijft er geen regenwater liggen op je houten tuinstoelen. De beste bescherming van houten tuinmeubels is door ze na de zomermaanden droog op te bergen onder een afdak of in de schuur. Afdekken heeft niet onze voorkeur, want onder het zeil kan condens ontstaan en daar gaat hout van schimmelen. Als alleen afdekken een optie is, zorg er dan voor dat er voldoende ventilatie is onder het zeil.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Tips voor het schoonmaken van tuinmeubelen - thumbnail
Tips voor het schoonmaken van tuinmeubelen inspiratie
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe ontwerp ik zelf mijn tuin? - thumbnail
Zelf je tuin aanleggen met deze tips stappenplan
Deze inspiratie komt voor in