Stappenplan horren maken.

Doe het zelf

Deurhorren en raamhorren maken

145 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Hou je wel van frisse lucht maar niet van beestjes? Dan is een raamhor ideaal. KARWEI leert hoe je met aluminiumprofielen zelf vaste horren op maat maakt. Een vaste hor is een met gaas bespannen frame, dat je vast of scharnierend plaatst. KARWEI heeft naast vaste horren ook rolhorren en plisséhorren met een voorgemonteerd schuifsysteem.

 

Bekijk het assortiment en bestel online >

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)


  • en sluiting)


  • Gereedschappen (10)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Bij KARWEI vind je kunststof of aluminium horren voor je raam of deur. Bekijk het assortiment op www.horwijzer.nl/karwei.
stap

Als je horren gaat maken, kies je eerst of je 'in de dag' of 'op de dag' gaat plaatsen:

  • 'In de dag' betekent dat je de hor binnen het kozijn plaatst. Rolhorren, plisséhorren en niet-scharnierende vaste horren kun je op deze manier bevestigen.
  • 'Op de dag' betekent dat je de hor op het kozijn plaatst. Scharnierende vaste horren kun je op deze manier bevestigen, zodat je het raam kunt openen en de hor daarna weer dicht kunt doen.

Je kunt een niet-scharnierende vaste hor 'in de dag' plaatsen maar dan moet je deze wel steeds weghalen als je het raam open of dicht wilt doen.

Neem de maten op. Voor 'op de dag'-montage gebruik je de binnenmaten van het kozijn (hoogte en breedte). Bij 'in de dag'-montage trek je vier centimeter van de binnenmaten (hoogte en breedte) af.

tip! tip!
Heeft het raam een uitzetboom die in de weg zit? Vervang deze door een telescoopstang.
stap
Zaag de horprofielen op maat met een ijzerzaag.
stap
Bevestig de kunststof hoekstukken uit de onderdelenset in de profielen. Nu is het frame van je raamhor klaar.
tip! tip!
Zijn je horren breder of hoger dan een meter? Dan moet je ze verstevigen met een dwarsverbinding. Hiervoor zijn tussenprofielen en tussenblokjes te koop. Let erop dat je het tussenprofiel waterpas plaatst.
stap

Leg het gaas over het frame en duw het in het profiel met de inrolpees. Trek het gaas eerst in de lengte strak en dan in de breedte. De pees blijft achter in het profiel. Snijd deze af met een hobbymes.

stap
Snijd het overtollige gaas met een hobbymes los van de raamhor. Gebruik een metalen liniaal om beschadiging van het gaas te voorkomen.

Vaste hor 'in de dag' of 'op de dag'

stap
Plaats de raamhor en zet hem vast met de schuifjes ('wervels') uit de onderdelenset. Door deze schuifjes een kwartslag te draaien, kun je de hor eenvoudig verwijderen om het raam te openen.
tip! tip!

Alle onderdelen van het zelfbouwsysteem zijn ook los verkrijgbaar.

Scharnierend hor 'op de dag'

stap
Boor gaatjes (metaalboor, 2 mm) in de zijkant van de lange zijde van de hor en bevestig van alle scharnieren het bovenste deel. Stel de hor waterpas, teken de positie van het onderste deel van de scharnieren op het kozijn af en schroef ook deze vast.
stap
Boor gaatjes voor de handgreep en de horsluiting (magneet- of kliksysteem) in het frame en monteer deze. Hang de hor in de scharnieren.
tip! tip!

Maak de hor regelmatig schoon met lauwwarm water en een borstel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.