Gazon-aanleggen_265x312.png

Doe het zelf

Met graszoden of graszaad een gazon aanleggen

26 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Een gazon is een grasveldje, maar dan véél mooier. Een must voor iedere tuinliefhebber. In deze klusinstructie leer je hoe je met graszoden of graszaad een mooi gazon aanlegt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Bedenk van tevoren waarvoor je het gazon wil gebruiken. Is het bijvoorbeeld voor de kinderen, gebruik dan graszoden of graszaad van een sterke grassoort.
stap

Bodemvoorbereiding
Bepaal waar je het gazon wil hebben. Zet met piketpaaltjes en touw de contouren van het gazon uit.

tip! tip!
Maak een plattegrond van de tuin, zodat je kan experimenteren met verschillende afmetingen en vormen.
stap

Het is verstandig om een bodemanalyse uit te voeren. Met een Doe-het-zelf setje kun je dat eenvoudig zelf. Is de grond te zuur (pH-waarde = < 5.5) gebruik dan kalk. Als de grond te basisch is (pH-waarde = > 6.0), heeft de bodem tuinturf nodig.

stap
Waar de bodem nooit genoeg van heeft, is compost. Verwerk de compost met een schop in de bovenste 10-15 cm van de grond. Compost is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, het is ook erg goed voor de doorluchting en waterhuishouding van de bodem.
stap
Egaliseer de grond met een hark. Rol er vervolgens met de tuinwals overheen. Hark opnieuw zodat alle gaten en oneffenheden verdwijnen. Rol de grond opnieuw. Herhaal dit totdat je tevreden bent. Besproei de bodem en laat hem ongeveer 14 dagen rusten om in te klinken. Verwijder het onkruid. Hark en rol daarna nog een keer om eventuele nieuwe gaten te herstellen.
tip! tip!
Je kan in plaats van een tuinwals ook een plank gebruiken, waar je vervolgens een paar keer overheen loopt.
stap

Om te weten hoeveel graszaad of graszoden je nodig hebt, meet je het totaaloppervlak van het aankomende gazon op. (Bekijk de klusinstructie het meten van oppervlakken). Graszoden zijn per rol bijna 1 m2. En voor 40 m2 gazon gebruik je ongeveer 1 kg graszaad.

stap

Aanleg met graszoden
Graszoden rol je allemaal in dezelfde richting uit. Leg ze in steensverband(verspringend). Leg ze tegen elkaar en druk ze met de voet stevig aan.

stap
Steek de randen van de graszoden af met een graskantsteker. Vul de naden op met potgrond. Ook langs de randen leg je een laagje potgrond om uitdroging te voorkomen. Rol met de tuinwals de graszoden licht aan. Eerst in lengte van de zoden en een tweede keer haaks op de graszoden.
stap
Besproei het gazon om de dag met ruim water. Na een dag of 10 kun je het gras maaien. De graszoden moeten dan wel vastzitten.
stap

Aanleg met graszaad
Kies een windstille dag uit en verdeel je graszaad in twee delen. Het eerste deel zaai je in de breedte van het gazon en het tweede deel van het graszaad in de lengte. De kanten krijgen wat extra.

tip! tip!
De beste tijd om gras te zaaien is tussen april en november.
stap
Hark het zaad voorzichtig en niet te diep in de grond. Rol met de tuinwals de ingezaaide bodem vlak.
stap
Met een nevelsproeier of broeskop sproei je het gazon twee tot driemaal per dag. Doe dit bij droogte ongeveer 14 dagen. Het gras moet dan ontkiemd zijn en boven de grond uitkomen. Als het gras ongeveer 8 cm hoog is mag je het voorzichtig maaien. Rol voor het maaien de bodem nog even aan. Je voorkomt zo dat je met de maaier de tere wortels uit de grond rukt.
tip! tip!
Stel de grasmaaier bij de eerste drie keer maaien hoger in.
stap

In de klusinstructie gazon onderhouden lees je hoe je het gazon van graszoden of graszaad mooi houdt.