Inbouw whirlpool

Doe het zelf

Inbouw whirlpool

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Toe aan een nieuw ligbad? Overweeg dan eens een inbouw whirlpool. Installeer zelf je whirlpool ligbad of 'bubbelbad' in je badkamer met de KARWEI klusinstructie.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (4)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Til je inbouw whirlpool voorzichtig uit de verpakking. Pak hem vast bij de onderkant of het frame en niet bij de leidingen!
stap
Leg je inbouw whirlpool ondersteboven op een zachte ondergrond. Monteer de bevestigingsplaten voor de poten met behulp van de bijgeleverde schroeven. Draai de poten in de bevestigingsplaten van het whirlpool ligbad.
stap
Bevestig de afvoercombinatie aan de afvoer- en overstortopening van de inbouw whirlpool.
stap
Zet het whirlpool ligbad rechtop en stel het op de gewenste hoogte door de stelpoten te verdraaien. Controleer met de waterpas of het bad horizontaal staat en borg de poten door de moer vast te draaien.
stap
Teken de onderzijde van de badrand op de muur af en haal het whirlpool ligbad weer weg. Zet de bijgeleverde muurplaatjes op de afgetekende hoogte op de muur vast, met behulp van pluggen en schroeven.
tip! tip!
Bij een gewoon bad wordt de muur vaak pas na plaatsing betegeld, zodat de tegels op de badrand rusten. Bij een inbouw whirlpool is het verstandiger om de muur eerst te betegelen zodat het bad tegen de tegels aan staat en dus weggeschoven kan worden.
stap
Leg 5 cm onder de badrand een geaard en spatwaterdicht stopcontact aan. Dit moet aangesloten zijn op een groep die beveiligd is met een aardlekschakelaar.
stap
Plaats het whirlpool ligbad op de muurplaatjes. Vul het bad met een laagje water en controleer of de afvoeraansluitingen lekdicht zijn.
stap
Schroef de (6 mm) aardedraad vast op de aardklem van het frame.
stap
Maak de badombouw met behulp van gipsblokken of multiplex en betegel deze. Voorzie de ombouw van een serviceluik, zodat je later altijd bij de afvoer kunt. Maak dit luik zo ruim dat je makkelijk bij de motor kunt, mocht deze ooit haperen.
tip! tip!
Maak de opening dicht met een plaat multiplex, beplakt met tegels en bevestig het luik met behulp van vier magneetsluitingen.
stap
Maak ook een ventilatieopening in de ombouw van circa 3x12 cm, zo dicht mogelijk in de buurt van de motor van de inbouw whirlpool, op 12 cm boven de vloer. Werk de opening af met een ventilatierooster.
stap
Breng een lijn sanitairkit op de muur aan, ter hoogte van de badrand en op de randen van de ombouw. Vul het bad met water zodat het in de kit zakt en laat het pas leeglopen als de kit droog is.
tip! tip!
De kit zorgt niet alleen voor een waterdichte afsluiting van de inbouw whirlpool, maar voorkomt  tevens dat trillingen van de motor worden doorgegeven.
stap
Vul het bad tot minimaal 10 cm boven de uitspuitopeningen ('jets') voordat je deze aanzet. De motor is voorzien van een thermische beveiliging. Als hij lang draait (10 tot 30 minuten) en warm wordt, schakelt hij automatisch uit. Na afkoeling springt hij weer automatisch aan. Stopt je echter met baden voordat de motor weer aangesprongen is, vergeet dan niet om hem uit te schakelen. Anders start hij even later alsnog op.
tip! tip!
Het wateraanzuigrooster in de bodem van het bad moet vrij blijven. Let dus op als je kind lang haar heeft. Zorg dat dit niet in het rooster gezogen wordt!