stappenplan

Hoe plaats ik een bad in mijn badkamer?

Je hebt een bad uitgekozen, waarin je heerlijk wilt gaan ontspannen en je kinderen in wilt wassen. Maar hoe moet je een bad plaatsen? Lees het stappenplan van Karwei en ontdek hoe eenvoudig je zelf een bad kan plaatsen met een betegelde ombouw. Bekijk de schets van het bad en de ombouw, om een goed beeld te krijgen van deze klus.

stap 1

Krijg een beeld van de klus

Bekijk de schets van het bad en de ombouw, om een goed beeld te krijgen van deze klus.

Tip!

Grote klussen leveren veel bouwafval op. Karwei heeft hiervoor de Bulky. Een opvouwbare afvalzak met een inhoud van ongeveer 25 vuilniszakken.

plaats bepalen bad
stap 2

Bepaal de plek van het bad

Zet de badkuip op de beoogde plek. Stel hem waterpas met behulp van de stelpoten. Monteer de bad-sifon, maak de afvoer op maat en sluit hem aan maar lijm hem niet vast. Giet een klein beetje water in het bad en controleer of het goed wegloopt. Stel de poten eventueel iets bij.

Tip!

Je kan het bad pas plaatsen als alle water- en afvoerleidingen op de juiste plek zitten. Let er bij de keuze van de badkuip op of de positie van de afvoer redelijk uitkomt met de plek van de bestaande afvoerleiding. Je kunt de afvoer natuurlijk ook verplaatsen. Met een flexibele afvoerpijp is het eenvoudiger om een passende aansluiting te maken.

randen aftekenen muur
stap 3

Teken de randen af

Teken met potlood de randen af waar het bad tegen de muur staat.

houten steunbalkjes bevestigen
stap 4

Plaats balkjes op de muur

Meet voor de afstand de dikte van de opstaande rand van het bad of de afstand van de vloer tot aan de onderzijde van de opstaande rand van het bad. Zaag de balkjes op maat en boor er gaten in. Houd de balkjes tegen de muur en boor gaten in de muur. Sla de balkjes met spijkerpluggen in de wand vast.

 gasbetonblokken muur ombouw
stap 5

Maak een ombouw van gasbetonblokken

Teken de breedte van de badkuip af op de vloer. De buitenzijden van het muurtje vallen binnen de buitenrand van het bad. Vlak de hoef aan de binnenzijde van het muurtje af volgens de contouren van het bad. Bouw binnen deze lijn een muurtje van gasbetonblokken.
Maak het muurtje even hoog als de bovenkant van de muurbalkjes.

Tip!

Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening in het muurtje. Wanneer je het bad gaat plaatsen komt op deze plaats het serviceluik, in het geval je eens een verstopping hebt.

Tip!

Je kunt ook een bad plaatsen in een ombouw van watervast multiplex op een houten frame.

bad in ombouw
stap 6

Plaats het bad in de ombouw

Spuit een rand sanitairkit boven op de balkjes en langs het muurtje. Plaats de badkuip in de inbouw zakken. Sluit de afvoer aan en lijm de PVC afvoerdelen aan elkaar. Bouw het serviceluik verder dicht met gasbeton, tot het een omtrek van 30.5x30.5 cm heeft. Dit is de maat van 4 standaard tegels van 15x15cm inclusief voeg. Gebruik je een andere maat tegels? Pas dan de maat van het gat daarop aan.

stap 7

Maak het serviceluik

Maak van multiplex het serviceluik, waarop je 4 tegels lijmt. Aan de binnenzijde van het servicegat schroef je twee magneet-aansluitingen rechtstreeks in het gasbeton. Aan de achterzijde van het multiplex komen de metalen plaatjes die op de magneetsluitingen klikken.

Tip!

Leg later een restant tegels achter het serviceluik. Mocht er een tegel beschadigen heb je er altijd een achter de hand van dezelfde kleur en formaat.

 kitten badranden
stap 8

Kit de badranden

Laat voordat je gaat kitten het bad vollopen met water. Kit vervolgens de randen van het bad. Laat het bad pas weer leeglopen, zodra de kit volledig is uitgehard. Ga in bad na 24 uur.

Tip!

Wanneer je de ombouw hebt betegelen, laat dan eerst het bad vollopen met water voordat je de tegels gaat voegen. En laat het bad pas weer leeglopen, zodra het voegsel volledig is uitgehard.

Meer klusadvies

Klusadvies - badkamer - Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? - thumbnail
Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe maak ik zelf een badombouw? - thumbnail
Hoe maak ik zelf een badombouw? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een inbouw whirlpool in mijn badkamer? - thumbnail
Hoe plaats ik een inbouw whirlpool in mijn badkamer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in