stappenplan

Hoe maak ik zelf een badombouw?

Met een badombouw integreer je het bad in de badkamer. In deze klusinstructie leer je hoe je dit doet met een ombouw van gasbetonblokken, afgewerkt met tegels.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 1

Een badombouw plaatsen begint met het bepalen van de juiste plaats. Zet de badkuip op de beoogde plek. Stel hem waterpas met behulp van de stelpoten. Monteer de badsifon, maak de afvoer op maat en sluit hem aan maar lijm hem niet vast. Meer informatie: Afvoer aansluiten. Giet een emmertje water in het bad en controleer of het goed wegloopt. Stel de poten eventueel iets bij.

Tip!

Met flexibele afvoerbuis is het makkelijker om een passende aansluiting te maken.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 2

Teken de randen af waar het bad tegen de muur staat.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 3

Zaag de balkjes op maat en boor er gaten in. Meet voor de afstand de dikte van de opstaande rand van het bad cq de afstand van de vloer tot aan de onderzijde van de opstaande rand van het bad. Houd de balkjes tegen de muur en boor gaten in de muur. Sla de balkjes met spijkerpluggen in de wand vast.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 4

Teken de breedte van de badkuip af op de vloer. De buitenzijden van het muurtje moeten binnen de buitenrand van het bad vallen. Aan de binnenzijde van het muurtje dient de hoef afgevlakt te worden volgens de contouren van het bad. Bouw binnen deze lijn een muurtje van gasbetonblokken. Bouw binnen deze lijn een muurtje van gasbetonblokken . Maak het muurtje even hoog als de bovenkant van de muurbalkjes. Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening (een blok) in het muurtje om nog met de afvoer te kunnen werken. Wanneer je de badombouw gaat plaatsen komt op deze plaats het serviceluik. Dit is voor het geval je eens een verstopping hebt.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 5

Spuit een rand sanitairkit boven op de balkjes en langs het muurtje. Nu kun je het bad in de badombouw plaatsen. Laat de badkuip in de inbouw zakken. Sluit de afvoer aan en lijm de PVC afvoerdelen aan elkaar. Bouw het servicegat nu verder dicht met gasbeton, tot het een omtrek van 30.5x30.5cm heeft. Dit is de maat van 4 standaard tegels van 15x15cm incl. voeg. Gebruik je een andere maat tegels? Pas dan de maat van het gaat daarop aan.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 6

Maak het serviceluik van multiplex, waarop je 4 tegels lijmt. Aan de binnenzijde van het servicegat schroef je twee magneetaanlsuitigen rechtstreeks in het gasbeton. Aan de achterzijde van het multiplex komen de metalen plaatjes die op de magneetsluitingen klikken.

Tip!

Leg later een restant tegels achter het serviceluik. Mocht er een tegel beschadigen heb je er altijd een achter de hand van dezelfde kleur en formaat.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 7

Laat de tegellijm een dag drogen. Voeg het tegelwerk. Markeer (subtiel) de voegen van het serviceluik. Zo kan je het later weer terug vinden, bijvoorbeeld in geval van lekkage.

Hoe maak ik zelf een badombouw?
stap 8

De randen van het bad kun je nu afkitten. Laat voordat je gaat kitten en/of voegen het bad vol lopen met water. Spuit sanitairkit in de kieren tussen de badkuip en de tegels van de ombouw. Verwijder de overtollige kit met een kitlepel. Strijk de kitrand glad met de kitlepel of met een vinger, gedoopt in zeepsopwater. Laat het bad pas weer leeg lopen zodra de kit en het voegsel (in geval van afwerking met tegels) volledig zijn uitgehard.

Tip!

Plak eerst plakband aan weerszijden van de naad (paar millimeter ruimte openlaten) en breng vervolgens de kit aan. Trek het plakband los nadat je de kit hebt gladgestreken. Zo ben je verzekerd van een strakke naad.

Meer klusadvies

Klusadvies - badkamer - Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? - thumbnail
Hoe repareer ik mijn lekkende kraan? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een bad in mijn badkamer? - thumbnail
Hoe plaats ik een bad in mijn badkamer? stappenplan
Klusadvies - badkamer - Hoe plaats ik een inbouw whirlpool in mijn badkamer? - thumbnail
Hoe plaats ik een inbouw whirlpool in mijn badkamer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in