Bad plaatsen

Doe het zelf

Bad plaatsen

21 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Een ligbad is heerlijk ontspannend en ideaal voor kleine kinderen. Een bad plaatsen? Lees hier hoe je dat eenvoudig en veilig zelf kunt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (16)

  • Gereedschappen (12)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Grote klussen leveren veel bouwafval op. KARWEI heeft hiervoor de Bulky. Een opvouwbare afvalzak met een inhoud van ongeveer 25 vuilniszakken.
stap

Een bad plaatsen begint met het bepalen van de juiste plaats. Zet de badkuip op de beoogde plek. Stel hem waterpas met behulp van de stelpoten. Monteer de badsifon, maak de afvoer op maat en sluit hem aan maar lijm hem niet vast. Meer informatie hierover vind je bij de klusinstructie Afvoer aansluiten. Giet een emmertje water in het bad en controleer of het goed wegloopt. Stel de poten eventueel iets bij.

tip! tip!
Je kan het bad pas plaatsen als alle water- en afvoerleidingen op de juiste plek zitten. Let er bij de keuze van de badkuip op of de positie van de afvoer redelijk uitkomt met de plek van de bestaande afvoerleiding. Je kunt de afvoer natuurlijk ook verplaatsen. Met een flexibele afvoerpijp is het eenvoudiger om een passende aansluiting te maken.
stap
Teken de randen af waar het bad tegen de muur staat.
stap

Zaag de balkjes op maat en boor er gaten in. Meet voor de afstand de dikte van de opstaande rand van het bad cq de afstand van de vloer tot aan de onderzijde van de opstaande rand van het bad. Houd de balkjes tegen de muur en boor gaten in de muur. Sla de balkjes met spijkerpluggen in de wand vast.

stap

Teken de breedte van de badkuip af op de vloer. De buitenzijden van het muurtje moeten binnen de buitenrand van het bad vallen. Aan de binnenzijde van het muurtje dient de hoef afgevlakt te worden volgens de contouren van het bad. Bouw binnen deze lijn een muurtje van gasbetonblokken. Zie ook de klus Badombouw. Maak het muurtje even hoog als de bovenkant van de muurbalkjes. Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening in het muurtje om nog met de afvoer te kunnen werken. Wanneer je het bad gaat plaatsen komt op deze plaats het serviceluik. Dit is voor het geval je eens een verstopping hebt.

tip! tip!
Je kunt ook een bad plaatsen in een ombouw van watervast multiplex op een houten frame.
stap
Spuit een rand sanitairkit boven op de balkjes en langs het muurtje. Nu kun je het bad plaatsen. Laat de badkuip in de inbouw zakken. Sluit de afvoer aan en lijm de PVC afvoerdelen aan elkaar.
stap

Bouw nu het muurtje dicht met gasbeton, tot het een omtrek van 30.5x30.5 cm heeft. Dit is de maat van vier tegels met voeg. Schroef het serviceluik vast en betegel de ombouw. Zie ook Wand betegelen.

tip! tip!
Je kunt ook een serviceluikje maken van multiplex, waarop je later vier tegels lijmt. Deze kun je vastzetten met magneetjes.
stap

De randen van het bad kun je nu afkitten. Laat voordat je gaat kitten en/of voegen het bad vol lopen met water. Laat het bad pas weer leeg lopen zodra de kit en het voegsel (in geval van afwerking met tegels) volledig zijn uitgehard.

tip! tip!
Maak je tegel-gereedschap direct na het klussen schoon. De specie en lijm koeken snel aan. Gebruik het bad pas als kit en tegelvoegen goed uitgehard zijn (na ca. 24 uur).