header_radiatorfolie.jpg

Doe het zelf

Radiator plaatsen of vervangen

89 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Een radiator plaatsen maar ook een radiator vervangen voor een fraaier model (bijvoorbeeld een designradiator), is eenvoudiger dan je denkt. KARWEI laat je precies zien hoe het moet.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (13)


  • Gereedschappen (11)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap

Wil je een radiator met meer capaciteit plaatsen? Koop dan bij voorkeur geen groter model, maar eenzelfde model met een extra paneel. De aansluitingen kunnen dan op dezelfde plek blijven zitten. Wil je de radiator vervangen door een ander model of de radiator verplaatsen, dan moet je ook de leidingen aanpassen. Bekijk van tevoren hoe deze het makkelijkst en fraaist aan te leggen zijn.

tip! tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.
stap
Trek de stekker van de CV installatie uit het stopcontact. Draai de radiator die je wil vervangen open, evenals alle andere radiatoren op dezelfde en de hogere verdiepingen.
stap
Sluit m.b.v. een slangenklem een tuinslang aan op het aftappunt van de gehele CV installatie. Dit is het laagste punt van de CV installatie (heel vaak de onderste radiator). Het aftappunt herken je aan de koperen schroefdop, waaraan een kettinkje zit. Leg de andere zijde van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat zoveel water weglopen, totdat de te vervangen radiator leeg is.  
stap
Contoleer dit door van tijd tot tijd het aftapkraantje, van de te vervangen radiator, open te draaien. Komt er geen water uit, dan kun je stoppen met aftappen.
tip! tip!
De gehele radiator moet leeg zijn, maar tap niet meer water uit de gehele CV installatie dan nodig is. Hoe meer vers water er in de CV installatie komt, hoe groter de kans op roestvorming in het systeem.
stap

Draai de wartels van de leidingen en het radiatorkraanhuis los. Schroef de ophangbeugels los. Til de radiator uit de ophangbeugels.

tip! tip!
Pas op dat er geen restjes roestwater uit de radiator lopen. Dat geeft hardnekkige vlekken op je vloer!
stap

Ga je de leidingen verleggen, zaag ze dan zo af dat ze nog minstens 4cm uitsteken uit het plafond, de vloer of de muur. Die lengte heb je nodig voor de knelfittingen.

stap

Teken af (waterpas) waar de ophangbeugels moeten komen. Voor meer informatie: meten van loodrecht en waterpas. Boor gaten van 10mm in de muur en schroef de beugels op de muur. Hang de radiator op. Nu moet de kant van de ontluchtingsnippel 2 mm hoger hangen dan de kant van de radiatorkraan. Stel daarom de beugels vanuit de waterpas-stand iets bij.

tip! tip!

Je kunt de bijgeleverde ontluchtingsnippel losdraaien en naar believen links of rechts op de radiator bevestigen.

stap
Draai het puntstuk van het radiator-kraanhuis en voetventiel los. Wikkel nieuw teflontape om de schroefdraad van de puntstukken. Draai ze respectievelijk boven in de inlaat respectievelijk onder in uitlaat van de radiator. Draai het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vast aan de zojuist geplaatste puntstukken.
stap

Maak de nieuwe leidingen op maat. Gebruik knelfittingen voor de verbindingen. Zet de leidingen met beugels op de muur vast.

tip! tip!
Bij designradiatoren worden de leidingen achter de radiator weggewerkt. Schilder ze dus voordat je de radiator definitief monteert.
stap
Koppel de aanvoerleiding aan de radiatorkraan en de afvoerende leiding aan het voetventiel. Dit doe je met behulp van een knelpuntstuk. Zorg dat het voetventiel open staat zodat dadelijk na het bijvullen het warme water weer kan circuleren.
stap

Steek de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact en vul de installatie bij. Ontlucht gaandeweg het systeem en herhaal dit nogmaals als de installatie op druk is. Bekijk hiervoor de klusinstructie centrale verwarming ontluchten en bijvullen. Vul de gaten van de oude ophangbeugels met muurvuller.

stap
Werk de doorvoergaten van de leidingen netjes weg met behulp van rozetten. Gebruik voor het schilderen van de leidingen en radiator speciale hittebestendige radiatorlak. Uiteraard van te voren goed ontvetten en licht opschuren.
tip! tip!

Bekijk ook de klusinstructie Centrale verwarming ontluchten. Controleer het waterpeil regelmatig en vul zo nodig bij.