stappenplan

Hoe breng ik steenstrips aan op mijn muur?

In deze klusvideo laten we stap voor stap zien hoe je Stone Design wandtegel op een muur aanbrengt. Deze tegels zijn zwaar, dus de muur moet wel voldoende draagkracht hebben. Stone Design tegels zijn ook geschikt voor buitenmuren.

Voorbereiding

Het mooiste resultaat bereik je op een zo vlak mogelijke ondergrond. Vul daarom gaten op met muurvuller en steek of schuur oneffenheden weg. Als het vulmiddel goed is opgedroogd kun je de ondergrond stof en vetvrij maken met allesreiniger. Om te zorgen dat de lijm straks goed hecht op de muur, moet je eerst een onderlaag aanbrengen. Je kunt daarvoor primer of voorstrijk gebruiken. Neem een kleine kwast voor de hoeken en een blokkwast voor grotere oppervlakken. Breng bij een sterk zuigende ondergrond twee lagen aan. Haal alle stenen uit de verpakkingen en leg ze door elkaar. Zo valt kleurverschil straks niet meer op.

Loodlijn

Meet de hoogte van de muur en de tegels en breng een loodlijn aan met een waterpas, ter hoogte van één tegel. Schroef precies op de lijn een lat tegen de muur. Jouw eerste rij tegels komt daar straks op: mooi horizontaal en zonder kans op wegzakken.

Lijm aanbrengen

Voor binnenmuren gebruik je altijd pastalijm, voor buitenmuren natuursteenlijm. Soms heeft een tegel aan de achterzijde opstaande randjes of cementsluier, verwijder die met een staalborstel. Doe de lijm op je lijmkam met tanden type 10 en smeer dit van beneden naar boven op de muur. Niet teveel pasta in één keer gebruiken, na ongeveer 30 minuten begint te pasta al harder te worden. Breng vervolgens met een lijmkam met tanden type 6, lijm in de lengterichting aan op de tegel. Doordat je de pasta horizontaal aanbrengt op de tegel en op de muur verticaal, hecht de pasta beter.

Tegels plakken

Duw 'm stevig tegen de muur en beweeg 'm een klein beetje heen en weer. Plaats rondom tegelkruisjes om de juiste afstanden te behouden. Zaag te lange tegels met een tegelzaag of slijptol op maat en begin de volgende rij met het rest stuk. Zo ontstaat een mooi wildverband en heb je weinig materiaalverlies. Controleer om de paar rijen of de tegels nog horizontaal liggen. Sommige soorten tegels kunnen ook zonder voegmiddel aangebracht worden, kijk op de verpakking voor de juiste werkwijze.

Controleer om de paar tegels of ze nog horizontaal liggen. Verwijder met een spijker lijmresten uit de voegnaden en haal dit direct weg met een natte spons. Als de zichtbare lijm hard is geworden, kun je die bijna niet meer weghalen.

Is de lijm is opgedroogd? Dan kun je de tegelkruisjes eruit halen en de lat losschroeven. Op de verpakking staat de droogtijd aangegeven. Als laatste plak je de onderste rij tegels vast. Als de vensterbank niet helemaal horizontaal is, moet je de tegels van deze rij op maat zagen.

Afwerking

Als de muur goed droog is, kunnen we gaan voegen. Meng het voegsel volgens de gebruiksaanwijzing. Stop er wat van in de bijgeleverde spuitzak en breng het aan tussen de voegen van de strips. Neem de tegels af met een licht vochtige spons die je telkens opnieuw schoonspoelt. Zo komt er zo min mogelijk voegsel op de muur terecht. Na 1 dag drogen kun je de Sealer aanbrengen. Sealer beschermt je muur tegen stof en aanslag.

Zo, een mooie Stone Design muur!

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe werk ik gipsplaten netjes af? Thumbnail
Hoe werk ik gipsplaten netjes af? stappenplan
Hoe breng ik een sierlijst aan op mijn muur?
Hoe breng ik een sierlijst aan op mijn muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in