stappenplan

Hoe maak ik zelf een muurbank?

Dit stijlvolle bankje heb je zo gemaakt. De rugleuning is voorzien van schuimrubber, bekleed met stof en gecapitonneerd met stoere carrosserieringen en bolkopschroeven.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 1

Zaag de stroken MDF verstek. De lange strook aan beide uiteinden. De korte stroken slechts aan één kant. Boor een paar schroefgaten in elke strook en ruim deze met behulp van de verzinkboor.

Tip!

Schaaf de zitting eventueel rondom af met een elektrische schaaf.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 2

Zet de tafelpoten met bolkopschroeven vast in de hoekpunten onder de zitting.

stap 3

Ontvet het MDF met een MDF-reinigingsdoekje en zet het bankje in de grondverf. Schuur de zitting licht op en plamuur de kopse kanten met MDF-vuller. Als de verf droog is, schuur je het hout licht op.

Tip!

MDF-grondverf is al na twee uur overschilderbaar. MDF-vuller heeft dezelfde structuur als MDF, droogt snel en schuurt makkelijk.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 4

Lak de zitting en de poten in minimaal twee lagen in de gewenste kleur. Tussen de lagen door schuur je ze licht op.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 5

Ook verf op waterbasis (acryl) kun je in elke gewenste kleur laten mengen. Deze lakverf is minder schadelijk voor het milieu, droogt snel (hij is al na vier uur overschilderbaar) en stinkt niet. Gebruik wel speciale acrylkwasten en -rollers.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 6

Boor twee gaten van 8 mm in de rugleuning. Boor boven elk gat een tweede gat van 5 mm. Vijl het hout tussen beide gaten weg zodat er twee sleuven ontstaan in de vorm van een sleutelgat. Controleer of de kop van de ophangschroeven door het grote gat past en de schacht van de schroeven soepel in het smalle deel van de gleuf kan schuiven. Vijl de sleuven zonodig iets ruimer uit met een ronde vijl.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 7

Snij het schuimrubber op maat en leg het op de rugleuning. Leg er de fiberfill overheen en vervolgens de lap stof. Draai de leuning om. Drapeer de stof netjes om de rugleuning en niet hem aan de achterkant vast met de handtacker (zie onderstaande tip).

Tip!

Leg iets zwaars op de leuning zodat het schuimrubber iets wordt ingedrukt. Niet dan de stof vast. Als het schuimrubber weer terugveert trekt de stof mooi strak.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 8

Capitonneer de leuning met carrosserieringen en bolkopschroeven die je in een mooi patroon in de rugleuning schroeft.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 9

Bepaal de positie van de rugleuning op de muur en teken de plek af voor de ophangschroeven. Controleer met de waterpas of beide schroeven exact op dezelfde hoogte zitten. Boor gaten, steek er pluggen in en draai de bolkopschroeven in de muur tot ze nog 25 mm uitsteken.

Hoe maak ik zelf een muurbank?
stap 10

Hang de leuning op de schroeven. Duw hem naar beneden zodat de schroeven in het smalle deel van de gleuf vallen. Je muurbankje is nu klaar voor gebruik.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een klepbank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een klepbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in