stappenplan

Tips voor het metselen en voegen

Wil je een muur gaan metselen en deze strak afwerken met mooie voegen? Karwei heeft een stappenplan wat jou gaat helpen bij deze klus: tips van specie mengen tot voegen. Metselen en voegen vergt een bepaalde techniek, maar na het lezen van deze tips met uitleg kan jij dat prima zelf.

Tip!

Levert het metselen veel afval op? Huur dan een Bulky bij Karwei. Dit is een opvouwbare afvalzak waar omgerekend 25 vuilniszakken puin in passen. Bulky vol? Het ophalen van de volle zak zit bij de prijs inbegrepen.

berekenen aantal bakstenen
stap 1

Bereken het aantal benodigde stenen

Meet de afstanden op van de muur die er moet komen. Reken voor een halfsteens muur circa 78 stenen/m2 en voor een steens muur 156 stenen/m2.

Tip!

Het Waalformaat is de meest gangbare maat baksteen (ca. 21x10x5 cm). Gebruik voor buitenmuren zachte rode baksteen. Maak de onderste 3-4 lagen, het zogeheten trasraam, van harde stenen zoals waterkeringstenen. Voor binnenmuren zijn witte kalkzandstenen erg geschikt.

vochtig maken stenen
stap 2

Maak de stenen nat

Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit.

Tip!

Hoe test ik de vochtigheid in de stenen? Druk twee stenen met wat specie op elkaar en trek ze na een paar minuten van elkaar. Als op beide stenen specie achterblijft, zijn ze vochtig genoeg.

mengverhouding cement zand
stap 3

Bereken de hoeveelheid specie

Bereken hoeveel cement en zand je nodig hebt. Houd een mengverhouding 1:3 aan. Reken voor een halfsteensmuur circa 25 liter/m2 en voor een steensmuur 60 liter/m2.

specie aanmaken
stap 4

Maak de specie aan

Schep zand en cement droog door elkaar totdat er een egale kleur ontstaat. Voeg water toe en roer het tot een smeuïge massa. Maak kleine hoeveelheden specie per keer aan, want de aangemaakte hoeveelheid moet je binnen twee uur verwerken.

Tip!

Meng kleinere hoeveelheden specie in een speciekuip en grotere in een met bouwfolie beklede kuil in de grond. Cement bevat een lichte concentratie zoutzuur. Gebruik dus stevige rubberen werkhandschoenen.

spannen van metseltouw
stap 5

Plaats een metseltouw

Span het metseltouw ter hoogte van de bovenkant van de nieuwe laag stenen.

aanbrengen specie troffel
stap 6

Breng specie aan op de steen

Breng de specie aan met een ronde troffel op een baksteen. Plaats een dot specie aan op de muur met de troffel, verdeel de specie en plaats een steen. Zorg ervoor dat de dikte van de nieuwe voegen gelijk is met de oppervlakte van de steen. Werk de specie naar de vorige steen toe. Duw vervolgens nog wat specie tegen de kop van de steen.

Tip!

Oefen eerst door een paar stenen aan te brengen op een rijtje omgedraaide stoeptegels. Je merkt dan hoeveel specie er nodig is en hoe je de steen op z’n plek zet.

muur metselen
stap 7

Start met metselen

Houd de steen een beetje schuin met de bolle kant naar beneden. Duw hem in één snelle beweging tegen de vorige steen aan. Klop de steen recht met de achterkant van de troffel. Controleer regelmatig of de gemetselde muur loodrecht en waterpas staat.

Tip!

Is het erg zonnig weer? Benevel de nieuwe gemetselde muur dan regelmatig met water. Let op dat er geen water langs de muur loopt.

stenen op maat maken
stap 8

Maak de stenen op maat

Een steen op maat maken? Kras hem aan de zijkant in en zet de sabel op de kras. Geef er dan een kort tikje op met de klaphamer.

overtollig specie weghalen
stap 9

Haal overtollig specie weg

Schraap uitpuilende specie direct weg met een troffel. Krab aan het eind van de dag de voegen 1 cm uit en strijk deze glad met een voegspijker.

voegen met voegbord
stap 10

Vul het voegbord met specie

Laat de specie ongeveer twee weken voldoende uitgehard en ga dan pas de muur voegen. Maak specie aan met water tot hij aardvochtig is: dat je er een bal van kunt kneden. Schep de specie in een voegbord.

voeg de stootvoegen
stap 11

Voeg de voegen

Voeg eerst de stootvoegen, dat zijn de verticale voegen. Voeg daarna de lintvoegen, de horizontale voegen. En borstel vervolgens de muur na met een zachte borstel.

voegen afwerken
stap 12

Werk de voegen af

Werk de voeg op de juiste manier af. De afwerking is heel sfeerbepalend. Voorbeelden van voegen zijn:
A. vlakke voeg
B. inspringende voeg
C. knipvoeg
D. schuine voeg

Tip!

Maak de speciekuip en het gereedschap direct na gebruik brandschoon. Zo houd je alles in goed conditie voor een volgende klus. Schep restanten specie en bakstenen in puinzakken en breng deze naar een afvalstation.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand? Thumbnail
Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een wand van gipsblokken? Thumbnail
Hoe maak ik een wand van gipsblokken? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe metsel ik zelf een bakstenen muur? Thumbnail
Hoe metsel ik zelf een bakstenen muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in