stappenplan

Hoe vervang ik het cilinderslot van mijn deur?

Beveilig je huis goed en voorkom inbraken. Is de voordeur voorzien van een slot met een losse cilinder? Dan vervang je alleen maar de cilinder. Een oplegslot met vaste cilinder moet je in zijn geheel vervangen. In dit stappenplan van Karwei lees je alles over hoe je een cilinderslot moet vervangen.

Bekijk voordat je start aan deze klus naar de overzichtstekening, zodat je goed voorbereid bent.

stap 1

Bekijk de overzichtstekening

Bekijk voordat je start aan deze klus naar de overzichtstekening, zodat je goed voorbereid bent.

Tip!

Bescherm je huis tegen inbraak! Breng een anti-inbraakstrip (Secustrip) aan en geen inbreker kan de deur nu nog openbreken met een koevoet. Karwei verkoopt deurstrips en andere anti-inbraak materialen.

oplegslot met vaste cilinder
stap 2

Verwijder het oplegslot

Heb je een oplegslot met een vaste cilinder? Dan moet je het slot in zijn geheel vervangen. De cilinder en het slot vormen namelijk één geheel. Verwijder de schroeven van het oude slot aan voor- en zijkant van de deur en trek het slot eruit.

beitel inkeping cilinderslot
stap 3

Plaats het nieuwe oplegslot

Plaats het nieuwe oplegslot in de deur. Steek dan met een beitel wat hout weg als het nieuwe slot een iets andere maat heeft dan het oude deurslot.

overzichtstekening cilinderslot onderdelen
stap 4

Controleer of de schoten passen

Controleer of de dag- en nachtschoot, de met de sleutel beweegbare gedeeltes (schoten) van het slot, van het nieuwe slot in de bestaande metalen sluitkom vallen. Zo niet, vervang dan ook de sluitkom.

Tip!

Cilinder oplegsloten zijn er in diverse prijsklassen. Een veiligheidsslot dat voldoet aan de SKG-norm verdient de voorkeur, wat deze is extra inbraakwerend.

oplegslot met losse cilinder
stap 5

Vervang alleen de cilinder

Als je een oplegslot met losse cilinder hebt hoef je alleen de cilinder te vervangen. Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. Je ziet nu de cilinder die met een plaatje aan de deur bevestigd is. Schroef de cilinderplaat los en trek de cilinder samen met de sierring uit de deur.

cilinderplaat beitelen uitsparing
stap 6

Maak de nieuwe cilinderplaat passend

Controleer of de nieuwe cilinderplaat past in de uitsparing van de oude plaat. Zo niet, teken dan de nieuwe cilinderplaat op de deur af en steek het hout weg met een scherpe beitel.

cilinder plaatsen deur
stap 7

Plaats de cilinder

Steek de nieuwe cilinder samen met de sierring in het bestaande boorgat door de deur heen. Schroef de cilinderplaat voorlopig aan de binnenkant van de deur vast.

Hoe vervang ik het cilinderslot van mijn deur?
stap 8

Maak de cilinder op maat

Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip heen om te bepalen hoeveel de lip ingekort dient te worden. Maak kerfjes om het zagen makkelijker te maken. Haal het slotkast weer weg en zaag de cilinder af met een ijzerzaag.

monteer de slotkast
stap 9

Schroef de slotkast vast

Monteer de slotkast met twee schroeven. Controleer of het slot goed functioneert en schroef de slotkast vast aan de deur.

Tip!

Is het oplegslot aan de binnenzijde slechts voorzien van een draaiknop? Dan is vervanging van de cilinder een prima optie.

Tip!

Kan het oplegslot ook van binnenuit op slot gedraaid worden? Dan heb je in het vervolg twee sleutels nodig. Met de nieuwe sleutel open en sluit je de deur van buitenaf. Met de oude sleutel open je de deur van binnenuit (daar zit het oude slot nog).

Een insteekslot met losse profielcilinder 

insteekslot met losse profielcilinder 
stap 10

Open het insteekslot met losse profielcilinder 

Heb je een insteekslot met losse profielcilinder (vervangbare cilinder van een inbouwslot)? Draai dan het slot open, zodat de vergrendelingspin naar beneden wijst.

verwijder anti-inbraak slotplaten
stap 11

Verwijder anti-inbraak slotplaten

Verwijder de anti-inbraakslotplaten. Zijn het gewone slotplaten, laat deze dan gewoon zitten en verwijder alleen de cilinder.

borgbout cilinderslot
stap 12

Verwijder de borgbout

Verwijder de borgbout aan de kopse kant van de deur. Sleutel in de cilinder plaatsen en een klein stukje draaien, zodat het palletje niet meer in de weg zit. Lees: de cilinder moet van het slot af zijn om er uit te kunnen halen.

cilinder vervangen Karwei
stap 13

Vervang de oude cilinder

Druk de cilinder uit het slot en vervang deze door een cilinder van hetzelfde type.

slotplaten vastschroeven
stap 14

Plaats de borgmoer terug

Schroef de borgmoer (en eventueel de slotplaten) weer terug op zijn plaats.

Meer klusadvies

/deuren/horren/hordeuren
Hoe maak ik zelf een hor voor mijn raam of deur? stappenplan
/raamdecoratie/horren/hordeuren
Welke hor kies ik om insecten buiten te houden? keuzehulp
Klusadvies - deuren - Hoe plaats ik het veiligheidsslot van mijn deur? - Thumbnail
Hoe plaats ik het veiligheidsslot van mijn deur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in