stappenplan

Hoe repareer ik een bakstenen muur?

Wil je een muur repareren waar stenen zijn losgeraakt, omdat er een nieuwe schuifpui of kozijn is geplaatst? Dit Karwei stappenplan helpt je bij deze klus. Ook leer je scheuren herstellen in voeg- en metselwerk. Een stenen muur repareren is vanaf nu een fluitje van een cent.

Tip!

Draag bij hak- en breekwerk altijd werkhandschoenen, werkschoenen en een veiligheidsbril. Voorzie de steenbeitel van een rubberen beschermkapje, die je beschermt bij misslaan.

Hoe repareer ik een bakstenen muur?
stap 1

Hak loszittende stenen weg

Hak alle halve en loszittende stenen weg met van een vuistje en een steenbeitel. Houd een regelmatig patroon over van hele stenen in de muur. Maak het gat niet breder dan 75 cm om te voorkomen dat het bovenliggende metselwerk inzakt.

Tip!

Kies voor de reparatie een steensoort die zoveel mogelijk lijkt op de bestaande kleur en vorm van de muur. Zorg ook voor de juiste tint voegspecie, door cement te mengen met wat kalk.

stap 2

Hak het voegsel weg

Hak de resten van de voegen weg. Borstel de stenen rondom het gat goed schoon.

natmaken stenenmuur repareren
stap 3

Maak de stenen goed nat

Maak de stenen rondom het gat flink nat met een plantenspuit of een natgemaakte borstel. Leg de nieuwe stenen, waarmee je straks het gat gaat repareren, enige tijd in een emmer water. Zo kunnen de stenen voldoende vocht opnemen.

specie troffel metselen
stap 4

Metsel de muur met specie

Maak de specie aan zoals staat aangegeven op de verpakking. Breng een dot specie aan op de muur met de troffel, verdeel de specie en plaats een nieuwe steen. Zorg ervoor dat de dikte van de nieuwe voegen gelijk is met die van het bestaande metselwerk.

uitborstelen specievoegen muur
stap 5

Borstel de voegen uit

Veeg de voegen iets uit met een harde borstel als het voegwerk enigszins gedroogd is. Laat het metselwerk vervolgens volledig drogen.

voegen muur voegspijker
stap 6

Voeg de muurvoegen

Maak voegspecie aan. Gebruik net zoveel water tot een stevige 'aardevochtige massa' ontstaat, waar je een bal van kunt vormen. Vul de voegen met een voegspijker. Strijk de gerepareerde plek na met een licht bevochtigde borstel.

Tip!

Gebruik een voegplankje bij het voegen. Op dit plankje met een handvat leg je een kleine hoeveelheid specie. De opstaande randen hebben een gleuf, waar je de specie met de voegspijker doorheen duwt en de voeg vult.

Hoe repareer ik een bakstenen muur?
stap 7

Repareer scheuren

Krab de slechte voegen in de scheur grondig uit met een krabber. Borstel de scheur en de muur rondom de scheur goed schoon. Maak een hoeveelheid voegspecie aan met water tot een stevige, aardevochtige massa. Vul de voegen met een voegspijker. Strijk de gerepareerde plek na met een licht bevochtigde borstel.

Tip!

Vul eventuele scheuren in bakstenen met speciale scheurkit.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe repareer ik een beschadigde binnenmuur? Thumbnail
Hoe repareer ik een beschadigde binnenmuur? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe metsel ik zelf een bakstenen muur? Thumbnail
Hoe metsel ik zelf een bakstenen muur? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe repareer ik een gipsplaat? - Thumbnail
Hoe repareer ik een gipsplaat? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in