Inspiratie

Alles over de airco

6 stemmen

De zomer houd je pas echt goed buiten met een airco. Maar welke soorten zijn er? En kun je een airco zelf installeren? Klopt het dat je er verkouden van wordt? KARWEI geeft antwoord op deze en andere vragen over de airco.

Zeven vragen over de airco.

Brengen airco’s frisse lucht in de ruimte?

Nee. Airco’s koelen en filteren de lucht en maken deze minder vochtig. Ze blazen geen nieuwe lucht de ruimte in. Zet daarom als de airco uit staat even een raam open of plaats ventilatieroosters.

Wordt je verkouden van de airco?

Je kunt alleen ziek of verkouden worden van de airco als deze vervuild is. Reinig de filters regelmatig en laat de airco één tot twee keer per jaar nakijken door een installateur. Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groter is dan vijf graden, loop je ook eerder een verkoudheid op.

 

Zet de airco daarom niet te koud en trek wat warmers aan als je naar binnen gaat. Behalve lucht koelen haalt een airco ook vocht uit de lucht. Een dubbel effect want droge lucht voelt koeler aan. Een goede airco zorgt dat de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent blijft. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kun je last krijgen van droge ogen en geïrriteerde slijmvliezen.

Verbruikt een airco veel energie?

Dat is afhankelijk van het vermogen en hoe je het systeem gebruikt. Een gemiddelde airco gebruikt ongeveer €35.- tot €95.- per jaar. Ter vergelijking: een wasdroger verbruikt per jaar gemiddeld €45.- tot €95.- (bron: Milieu Centraal). De airco’s bij KARWEI hebben energielabel A en zijn dus energiezuinig.

Kun je het energieverbruik verminderen?

Ja, je hebt dit zelf in de hand. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Zet je thermostaat laag. Doe de zonwering naar beneden en de gordijnen dicht. Dit voorkomt dat de ruimte onnodig warm wordt en de airco harder moet werken. Zet als het ’s avonds is afgekoeld een raam open en de airco uit.

 

Een ventilator is natuurlijk een veel zuiniger alternatief. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom, waardoor de gevoelstemperatuur twee tot drie graden daalt.

Welke soorten airco’s zijn er?

KARWEI heeft zowel vaste als mobiele airco’s. De verrijdbare toestellen zijn goedkoper en eenvoudig te (ver)plaatsen. Wel hebben ze relatief veel stroom nodig en een minder fraaie afvoerslang die naar buiten moet.

 

De efficiëntere split unit-systemen bestaan uit twee vaste delen. Eén voor binnen voor de verspreiding van koude lucht en één voor buiten voor de afvoer van warme lucht.

Kan ik zelf een airco installeren?

Nee. Iedere airco moet worden geïnstalleerd door een erkend F-gassen gecertificeerd installatiebedrijf.

Kun je ook een airco installeren in een kleine slaapkamer?

Zeker weten. Hiervoor kun je zowel vaste als mobiele airco’s gebruiken. Voor grote ruimten zijn vaste airco’s geschikter. Die maken ook iets minder geluid. Wel zo prettig voor lichte slapers.

 

Is een airco boven budget of heb je er te weinig ruimte voor? Overweeg dan een plafondventilator. Ook handig tegen muggen want die hebben een hekel aan de bewegende lucht van een plafondventilator.

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Philips plafonnière Ballan incl LED 10w wit

Philips plafonnière Ballan incl LED 10w wit

  37.95
28.46
icon Bekijk product
Buitenlamp Dolce taupe

Buitenlamp Dolce taupe

  64.95
48.71
icon Bekijk product
Tiger Boston kolomkast 40 cm hoogglans wit handvat chroom

Tiger Boston kolomkast 40 cm hoogglans wit handvat chroom

  419.00
293.30
icon Bekijk product