Doe het zelf

Textiel behang aanbrengen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze klusvideo laten we zien hoe je stap voor stap zelf een muur behangt met textielbehang. We doen dit nu voor in een nis maar je kunt natuurlijk ook de hele muur behangen met textielbehang!

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (11)
  • Gereedschappen (7)
Voorbereiding

Het mooiste resultaat bereik je op een zo vlak mogelijke ondergrond. Vul daarom gaten op met muurvuller en steek of schuur oneffenheden weg. Bij een zuigende ondergrond breng je eerst voorstrijk aan op de muur. Dan hecht het behang straks beter. Doe dit met een kleine kwast voor de hoeken en een roller voor het grote oppervlak.

Loodlijn

Meet de breedte van de muur, in dit geval de nis, en teken met behulp van een waterpas precies in het midden een verticale lijn. Tegen die lijn komt straks de eerste baan behang. Zo zorg je dat straks alle banen mooi verticaal lopen

Textielbehang knippen

Meet nu de hoogte van de nis of de muur. Tel daar 10 centimeter bij op en je weet hoe lang je banen moeten worden. Gebruik een scherp hobbymes of schaar om het textiel op maat te maken. In deze video knippen we de banen vanaf het midden op de maat van de nis. Knip meerdere banen uit en rol die voorzichtig op.

Lijm aanbrengen

Om textielbehang aan te brengen op de muur gebruik je speciale lijm. Je brengt de lijm direct aan op de muur. Lijm voor textielbehang is vrij dik maar laat zich makkelijk op de muur uitsmeren met een kwast en een roller. Smeer het oppervlak van één baan goed in met lijm. Het is belangrijk dat je iets verder insmeert dan de baan breed is.

Textielbehang plakken

Nu kun je het textielbehang voorzichtig op de muur plakken. Werk van boven naar beneden en gebruik de lijn in het midden om de baan precies recht te hangen. Gladstrijken doe je voorzichtig met een behangspatel. Pas op dat je geen lijm op het textiel van het behang smeert, gebeurt dat toch, verwijder de lijm dan direct met een klamvochtige doek. Gebruik een schaar, een scherp stanleymes en een behanglineaal om de banen netjes en zonder rafels af te snijden

Smeer nu de plek waar de volgende baan komt in met lijm. Plak de volgende baan, stotend tegen de andere baan. Pas ook hier op dat er geen lijm op het behang komt. De naden rol je aan met een speciale nadenroller en tot slot snij je het overschot boven en onder af.

Zo, een mooie muur met textielbehang!

tip! tip!

Wil je schroeven in textielbehang? Maak dan eerst een klein kruislings sneetje in het behang, dan voorkom je dat het gaat rafelen.

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Vliesbehang Rhapsody taupe (dessin 30-948)

Vliesbehang Rhapsody taupe (dessin 30-948)

  29.95
22.46
icon Bekijk product
Vliesbehang brede streep zwart (dessin 2257-90)

Vliesbehang brede streep zwart (dessin 2257-90)

  19.99
14.99
icon Bekijk product
Vliesbehang dierenvacht wit (dessin 32-650)

Vliesbehang dierenvacht wit (dessin 32-650)

  22.99
17.24
icon Bekijk product